• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts un sabiedrības sardzē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1997., Nr. 139/140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52929

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

10.06.1997., Nr. 139/140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts un sabiedrības sardzē

Latvijas Zemessardzes 5.konferencē

Piektdien, 6.jūnijā, Ādažu Mobilo strēlnieku brigādes teritorijā notika gadskārtējā Latvijas Zemessardzes konference. Tajā pulcējās zemessargi no visām Latvijas brigādēm un bataljoniem, lai apspriestu un izvērtētu padarīto un lemtu par tālāko darbu un attīstību.

Pēc Valsts un Zemessardzes karogu ienešanas un valsts himnas atskaņošanas Zemessardzes komandieris ZS pulkvedis Juris Eihmanis paziņoja 5.konferenci par atklātu. Ar klusuma brīdi tika godināti divi bojā gājušie zemessargi.

Ievadā vārds tika dots Valsts prezidentam Guntim Ulmanim. Valsts prezidents atzīmēja, ka Zemessardze ir izveidojusies par galveno Nacionālo bruņoto spēku balstu. Valsts prezidents informēja konferences dalībniekus, ka Nacionālās drošības padomes un Ministru kabineta sēdēs ir nolemts palielināt valsts aizsardzībai atvēlamos līdzekļus — plānots novirzīt vienu procentu no nacionālā kopprodukta.

G.Ulmanis atzina, lai arī Zemessardze savā izaugsmē ir spērusi platu soli uz priekšu, tai turpmāk vēl jāveic liels darbs, un pirmām kārtām tā ir zemessarga tēla radīšana sabiedrībā — cilvēkam formas tērpā ir jāizraisa sabiedrības cieņa. Īpaši prezidenta atzinību Zemessardze izpelnījās par paveikto jaunsargu kustības veidošanā un attīstīšanā.

Noslēgumā Valsts prezidents uzsvēra, ka Zemessardzei ir nākotne un tās nozīmība nemainās un nemainīsies, tā tikai pieaugs.

Pēc Valsts prezidenta uzrunas tika nolasīta pavēle par pirmās virsnieka pakāpes — leitnants — piešķiršanu Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolventiem. Leitnanta uzplečus zemessargiem pasniedza Guntis Ulmanis.

Dalībniekus uzrunāja nule apstiprinātais aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis, kurš solīja darīt visu, lai vairotu un attīstītu to patriotismu un lai Zemessardze ieņemtu savu vietu NBS sistēmā. Ministrs uzsvēra, ka Zemessardzei stāv priekšā vēl liels darbs. Un vispirms jānostiprina disciplīna. Ja uzlabosies kārtība un disciplīna, būs pamats lūgt valdību un Valsts prezidentu, lai tiktu palielināts arī finansējums.

Tālavs Jundzis novēlēja veiksmi un pauda apņēmību jau tuvākajā laikā ierasties uz konstruktīvām sarunām Zemessardzes bataljonos pagastos un pilsētās.

NBS komandieris ZS pulkvedis Juris Dalbiņš pateicās zemessargiem par izturību un izpratni. Viņš uzsvēra, ka ir padarīts daudz melnā darba un Zemessardze var droši raudzīties nākotnē.

NBS komandieris atzīmēja, ka Zemessardze NBS sistēmā ir galvenais spēks un tās pienākumos būs arī attīstīt rezerves spēkus.

Juris Dalbiņš augsti vērtēja Zemessardzes paveikto sadarbības attīstīšanā un stiprināšanā ar analoģiskām organizācijām Lietuvā (SKAT) un Igaunijā (Kaitseliit), tas ir labs rādītājs sadarbībai starp Baltijas valstīm.

ZS komandieris Juris Eihmanis īsi raksturoja paveikto un īpaši uzsvēra faktus, kas traucējuši sasniegt izvirzītos mērķus. Kā galvenais kavēklis tika minēts finansējuma trūkums, Zemessardzes budžets nav mainījies jau četrus gadus, lai gan prasības joprojām aug.

Kā vienu no galvenajiem pēdējo gadu sasniegumiem komandieris akcentēja apmācības sistēmas pamatu izveidošanu un atzina, ka tā darbojas sekmīgi. 170 zemessargi apgūst militārās zināšanas ārzemēs, darbojas mācību centri Cēsīs, Ogrē un Dobelē.

J.Eihmanis uzsvēra, ka galvenā prioritāte nākotnē būs ārrindas zemessargu sociālo jautājumu risināšana. Komandieris aicināja uz atklātu vīru valodu, lai objektīvi izvērtētu sasniegto un sasniedzamo.

“LV” informācija

Foto: Agris Dzelme —

“Latvijas Vēstnesim”

Zemessardzes komandieris, ZS pulkvedis Juris Eihmanis, aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis un Valsts prezidents Guntis Ulmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!