• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Portugāles Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1997., Nr. 139/140 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iznākusi Latvijas starptautisko līgumu kārtējā, 5. burtnīca

Vēl šajā numurā

10.06.1997., Nr. 139/140

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

SVĒTKI UN GODADIENAS

Portugāles Republikā

Šodien, 10. jūnijā — nacionālie svētki

Portugāle ir relatīvi neliela valsts Eiropas dienvidrietumos, Pireneju pussalā. Tās teritorija (92,1 tūkstotis kvadrātkilometru) apmēram pusotras reizes pārsniedz Latviju. Iedzīvotāju Portugālē ir aptuveni četras reizes vairāk nekā mūsu valstī. Portugāle ir parlamentāra republika. Valsts galva ir prezidents, kuru ievēlē vispārējās, tiešās un aizklātās vēlēšanās uz pieciem gadiem. Prezidents ieceļ premjerministru un ministrus. Prezidents ir arī Portugāles bruņoto spēku augstākais virspavēlnieks. Likumdošanas vara Portugālē pieder vienpalātas parlamentam, kurā ir 230 deputātu.

Portugāles jaunākās vēstures būtisks aspekts bija šīs valsts neitralitāte Otrā pasaules kara laikā. Kopš 1949. gada Portugāle ir NATO dalībvalsts. Pozitīvu impulsu Portugāles ekonomiskajai un sociālajai attīstībai deva valsts iestāšanās Eiropas Savienībā l986. gadā. Līdz tam Portugāles ekonomika bija visai noslēgta. Tagad Portugāles lielākās ekonomiskās sadarbības partneres ir kaimiņzeme Spānija, kā arī Lielbritānija un Vācija.

Nozīmīgākā Portugāles rūpniecības nozare ir tekstilrūpniecība, tās ražojumi veido vairāk nekā piekto daļu no Portugāles eksporta apjoma. Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā Portugāle starp Eiropas valstīm ieguvusi vienu no straujākajiem attīstības tempiem. Ārvalstu investīcijas Portugālei palīdzējušas radikāli rekonstruēt savu ekonomiku un izveidot valstī modernu infrastruktūru. Liela nozīme Portugāles ekonomikā joprojām ir arī tradicionāli augstvērtīgajiem lauksaimniecības ražojumiem. Īpašu vietu pasaules tirgū ieņem Portugāles vīni. Aizvien nozīmīgāka nozare Portugāles ekonomikā ir arī tūrisms.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Portugāli nodibinātas 1991. gada 2. oktobrī. Portugāles intereses mūsu valstī pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Paulo Giljerme Piress de Lima de Kastiljo ( Paulo Guilherme Pires de Lima de Castilho ), kurš savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam iesniedza 1995. gada 26. septembrī. Viņa rezidence ir Stokholmā.

Portugāles Republikas nacionālo svētku priekšvakarā “Latvijas Vēstneša” ārpolitikas redaktors Jānis Ūdris uzdeva vairākus jautājumus Viņa ekselencei Paulo Giljermem Piresam de Limam de Kastiljo un saņēma šādas atbildes.

— Jūsu ekselence, atļaujiet jūs apsveikt Portugāles nacionālajos svētkos. Ko šī diena nozīmē jūsu tautai?

— 10. jūnijs ir Portugāles un Portugāļu kopienu diena. Tā ir cieņas apliecinājums vienam no mūsu lielākajiem dzejniekiem Luisam Vazam de Kamoesam ( Luis Vaz de Camoes ). Luiss Vazs de Kamoess sarakstījis izcilo darbu “Os Lusiadas”, kas pārtulkots daudzās valodās un starptautiski atzīts par vienu no pasaules literatūras izcilākajiem darbiem. Tas ir episks Portugāles vēstures apraksts no pašiem sākumiem līdz XVI gadsimtam.

— Godājot šo izcilo literāro darbu un tā autoru, gribu vaicāt — kā jūs vērtējat mūsu valstu pašreizējās attiecības?

— Portugālei ar Latviju ir teicamas divpusējās attiecības. Mēs no savas puses apsveicam visus jūsu centienus iedibināt stabilas valsts institūcijas, nostiprināt demokrātiju, likuma varu, cilvēka tiesības, cieņu pret minoritātēm un to aizsardzību, kā arī darbojošos tirgus ekonomiku. Mēs arī labi izprotam grūtības, kādas Latvijai pašlaik nākas pārvarēt, jo arī Portugāle 1974. gadā aizsāka savas zemes demokratizācijas un atjaunošanas procesus.

— Kā jūs iztēlojaties mūsu valstu attiecību nākotni?

— Portugāle ir gatava arī turpmāk stiprināt abu valstu attiecības. Mūsu valsts vēl Latvijai sekmes tās centienos nodibināt aizvien ciešākas saites ar Eiropas struktūrām. Nobeigumā es gribu Latvijas tautai atkārtoti apliecināt mūsu cieņu un draudzību, kā arī izteikt pārliecību par jūsu zemes gaišu nākotni.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!