• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"No ikviena cilvēka taisnības dzimst miers visiem" - Pāvests Jānis Pāvils II. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.1997., Nr. 342/345 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par godu Dievam un svētību tautai!

Vēl šajā numurā

30.12.1997., Nr. 342/345

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“No ikviena cilvēka taisnības dzimst miers visiem” – Pāvests Jānis Pāvils II

pasaules valstu vadītājiem Pasaules miera dienā 1998.gada 1.janvārī

Ar Apustuliskā nuncija Ervīna Jozefa Endera sūtījumu —

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājam Alfredam Čepānim

No katra taisnības dzimst miers visiem. Taisnība iet roku rokā ar mieru. Taisnība un miers tiecas pēc labā visiem un katram, tādēļ tie pieprasa kārtību un patiesību. Pastāv cieša saikne starp taisnību katram un mieru visiem, tādēļ savā vispasaules Miera Dienas Vēstījumā vispirmām kārtām es gribētu vērsties pie visu valstu vadītājiem, apzinoties, ka mūsdienu pasaule, kuru gan vēl iezīmē nežēlība, spriedze un konflikti, meklē jaunas stabilākas vērtības, kuras nodrošinātu ilgstošu un patiesu mieru visai cilvēcei. Katrs indivīds, ģimene, savienība, nācija — visi tiek aicināti dzīvot taisnībā un kalpot mieram. Neviens nedrīkst izvairīties no šīs atbildības. Taisnība vienlaikus ir gan morāls princips, gan juridisks koncepts. Tā neiznīcina, bet ceļ, taisnība nealkst atriebes, tā samierina. Taisnība sakņojas mīlestībā, savu dziļāko izpausmi rodot žēlsirdībā. Tādēļ taisnība bez žēlsirdības un mīlestības kļūst auksta un ārdoša.

Taisnība lielā mērā balstās uz cieņu pret cilvēktiesībām. Izmantojot Vispasaules cilvēktiesību deklarācijas 50. gadadienu, vēlētos atgādināt, ka “cilvēktiesību ievērošana un aizsardzība ir visbūtiskākais noteikums internacionālās kopības izveidei”. Ir jāsekmē cilvēktiesību ievērošana, kas izaug no mīlestības pret personību kā tādu.

Kopībai jeb globalizācijai ir jāiet kopsolī ar solidaritāti. Ir jāsaskaņo internacionālā palīdzība, pateicoties kurai, nabadzīgākajām valstīm ir iespējams uzlabot savu nelabvēlīgo situāciju. Patiesā “tautu ģimenē'' neviens nedrīkst justies izstumts, vājākajiem ir jāsniedz atbalsts, palīdzot attīstīt to potences. Manas domas apstājas pie valstīm, kuras nes smagu ārējo parādu nastu. Šajā sakarā es gribētu minēt starptautisko finansiālo institūciju neseno iniciatīvu saskaņoti samazināt šo parādu. Es no visas sirds novēlu turpināt šo ceļu, bagātākās valstis varētu daudz palīdzēt šo iniciatīvu realizācijā. Ja mūsu mērķis ir globalizācija bez marginalizācijas, tad mēs nedrīkstam pieciest pasauli, kur blakus dzīvo absolūti nabagi cilvēki, kuriem nav nekā, un ārkārtīgi bagātnieki. Tādēļ nedrīkst klusēt par korupcijas netikumu, kurš traucē daudzu valstu sociālajai un politiskajai attīstībai. Laba valdība pieprasa visu ekonomisko un finansiālo darījumu pilnīgu godīgumu.

Neiztrūkstošs elements visas cilvēces un katras personības ētiskajā apziņā ir sapratne, ka visas cilvēciskās būtnes ir vienādi cienījamas, pelna vienu un to pašu respektu un ir vienu un to pašu tiesību un uzdevumu vienādi subjekti.

Būvēt mieru taisnībā ir visu un katra galvenais uzdevums. Uz to es, pirmkārt, aicinu Jūs — valstu vadītāji, jo Jūs esat tie, kuriem uzticēts augstais pienākums sekmēt taisnīgumu un mieru Jūsu valstīs. Celt mieru, balstītu taisnīgumā, nozīmē saskaņotu darbību visās sfērās katras sociālās kategorijas ietvaros. Viens no Jūsu galvenajiem uzdevumiem ir audzināt jaunatni taisnīgumā, tādējādi audzinot to mieram.

Pašlaik vairāk nekā jebkad mīlestība uz nabagajiem, vājajiem, visiem, kuri cieš, ir katra kristieša piederības zīme. Es vēlētos atgādināt visiem kristiešiem Vatikāna II Konsīlija paziņojumu: “Pirmkārt, ir jāpiepilda taisnīguma prasības, lai izvairītos no tā, ka kāds kā žēlastības dāvanu sniedz to, kam ir jābūt izdarītam taisnīguma vārdā.” Nepietiek tikai ar materiālo labumu sniegšanu trūcīgajiem, jo pats galvenais — lai mūsos mājotu dalīties prieks un dalīties griba. Tā ir iespēja veltīt savas rūpes un uzmanību tiem, kuri nonākuši grūtībās. Tie, kuri dzīvo nabadzībā, ilgāk vairs nevar gaidīt, viņiem ir vajadzīgs un ir tiesības tūdaļ pat saņemt nepieciešamo.

Ar pirmo Adventes svētdienu iesākās otrais gatavošanās gads lielajai 2000. gada jubilejai, veltītai Svētajam Garam. Cerības Gars ir pārņēmis visu pasauli. Tas ir klātesošs gan pie tiem, kuri cieš, gan tiem, kuri uzņem imigrantus un bēgļus, cerības Gars ir klātesošs visās mūsu darbībās, kuras sekmē mieru un veicina samierināšanos ar mūsu vakardienas ienaidniekiem. Evaņģēliskās vēsts sirds ir Kristus, miers un samierināšanās visiem.

No Pāvesta vēstījuma teksta. Atsevišķas tēzes “Latvijas Vēstneša” (Rūta Jaksona) neoficiālā tulkojumā no franču valodas. Ar pateicību Saeimas preses dienestam. — “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!