• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No Rīgas, aizejot tālu pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.08.2001., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No zinātnei labvēlīgas vides attīstās arī valsts

Vēl šajā numurā

15.08.2001., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas izcilāko zinātnieku godinot

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

No Rīgas, aizejot tālu pasaulē

Uzruna Vilhelmam Ostvaldam veltītā pieminekļa atklāšanā Vērmanes parkā 2001. gada 14. augustā

Augsti godātais Vācijas vēstnieka kungs, akadēmijas prezident, godātie Rīgas pilsētas un “Grindeks” firmas pārstāvji!

Šodien mēs īpaši skaistā veidā iezīmējam Pasaules latviešu zinātnieku kongresa kopā sanākšanu. Ar šī pieminekļa atklāšanu iezīmējam Latvijas zinātnes augstākā sasnieguma veicēju. Lai gan V.Ostvalds bija vācietis un nozīmīgu daļu sava zinātniskā mūža aizvadījis Leipcigas universitātē, Rīga bija viņa dzimtā pilsēta, tā bija viņa šūpulis. Šeit sākās viņa izglītības ceļš, šeit sākās viņa zinātnieka izaugsme. Visa Rīga tādēļ var būt lepna uz šo savu zinātnes laukā pašu dižāko dēlu, kurš tagad nu pievienojas tam izcilo rīdzinieku pulkam, kas ir atraduši sev vietu piemiņai Vērmanes parkā. Parkā, kuru savulaik turīga ģimene dāvināja Rīgai. Pirms dažām dienām piemiņas plāksne tika atklāta pasaules izcilajam šahistam Mihailam Tālam, parka otrā pusē viņam šodien pievienojas izcils zinātnieks.

Es novēlu, lai Rīgai tās nākamo simt gadu laikā rastos vēl daudzi tādi iedzimtie kā Ostvalds zinātnē, Mihails Tāls šahā. Lai arī viņi spētu nest pasaulē savas dzimtās zemes pilsētas un valsts vārdu. Paldies “Grindeks” par atbalstu, paldies par to, ka Latvijā vēl arvien dzīva ir zinātne — gan eksaktā, fundamentālā, gan pielietojamā, kas rada rezultātus praktiskā dzīvē, kas veido darba vietas, kas palīdz celt tautas labklājību. Pielietojamai zinātnei šeit ir īpaši nozīmīga vieta, organiskā ķīmija un eksaktās zinātnes vienmēr Latvijā ir ieņēmušas nopietnu vietu, ar to Latvijas vārds ir spējis iziet pasaulē. Mums šodien ir dubulti svētki. Tie ir svētki zinātnei, un tie ir svētki slaveniem rīdziniekiem.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!