• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz ANO pasaules konferenci Dienvidāfrikas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2001., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - pasniedzot akreditācijas vēstuli vēstniekam Lielbritānijā - tiekoties ar ASV senatoriem - nosūtot apsveikumu Ukrainas prezidentam - saņemot apsveikumus no Meksikas un Dānijas

Vēl šajā numurā

29.08.2001., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz ANO pasaules konferenci Dienvidāfrikas Republikā

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga šodien, 29.augustā, dodas uz Durbanu Dienvidāfrikas Republikā , lai pēc ANO augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos Mērijas Robinsones un DĀR prezidenta Tabo Mbeki ielūguma piedalītos ANO pasaules konferencē par rasismu, rasu diskrimināciju, ksenofobiju un citām neiecietības izpausmēm. Konferences mērķis ir līdztiesības aizstāvēšana tās dažādajos veidos un neiecietības un aizspriedumu izskaušana pasaulē, tostarp no rasisma, ksenofobijas, dzimumu nevienlīdzības, kā arī diskriminācijas globālajā ekonomikā. ANO 3.konference pret rasismu, diskrimināciju, ksenofobiju un neiecietību ir viena no nozīmīgākajām ANO konferencēm 2001.gadā. Plānots, ka konferences dalībvalstis pieņems deklarāciju, kā arī rīcības plānu pasaules valstu valdībām. Plānots, ka Durbanas konferencē piedalīsies delegācijas no 127 valstīm.

Šī būs trešā ANO pasaules konference par šo problemātiku. Pirmā un otrā pretrasisma konference notika 1978. un 1983. gadā. Šādā forumā Latvija piedalīsies pirmo reizi. Latvija dalīsies pieredzē par totalitāro režīmu seku novēršanu, par demokrātiskas, humānas valsts veidošanas pieredzi. Konferences vieta nav nejauša — tāpat kā Baltijas valstis atjaunoja neatkarību pirms desmit gadiem, tā Dienvidāfrika 90.gadu sākumā atbrīvojās no aparteīda režīma. Latvija aktīvi piedalījās Durbanas konferences rīkošanā — Latvijas eksperti strādājuši sagatavošanas darba grupā, ANO Cilvēktiesību komisijas ietvaros koordinējot Centrālās un Austrumeiropas valstu nostāju.

Konferencē Latvijai būs iespēja pasaulei stāstīt par iegūto pieredzi, valstiskā līmenī risinot sabiedrības integrāciju Latvijā, kā arī informēt par mazākumtautību izglītības iespējām (Latvija ir vienīgā valsts Austrumeiropā, kurā darbojas astoņas mazākumtautību skolas), vēstures apzināšanu, dzimumlīdztiesības un sieviešu tiesību jautājumiem Latvijā.

Plānots, ka prezidente piedalīsies konferences atklāšanā un plenārsēdēs, kā arī DĀR prezidenta T.Mbeki rīkotajās pusdienās par godu valstu un delegāciju vadītājiem 31.augustā, 1.septembrī uzstāsies ar runu konferencē, piedalīsies apaļā galda diskusijās, 2.septembrī piedalīsies sieviešu līderu rīkotajā diskusijā. Pēc tam prezidente dosies uz Johannesburgu, lai piedalītos seminārā par uzņēmējdarbības sakaru veicināšanu ar Latviju. No Dienvidāfrikas uzņēmēju puses izrādīta interese par sadarbības iespējām banku un finansu pakalpojumu sektorā, kā arī transporta un telekomunikāciju jomā. Tāpat Johannesburgā plānota tikšanās ar Nobela miera prēmijas laureātu, demokrātiskās Dienvidāfrikas pirmo prezidentu Nelsonu Mandelu. Prezidenti gaida atgriežamies mājās pēc nedēļas, 6.septembrī.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!