• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Mantojuma dienu karogu pēc nedēļas pacels Rīga. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2001., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53519

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministriju un nozaru dokumenti un informācija "Latvijas Vēstnesī" šajā nedēļā

Vēl šajā numurā

31.08.2001., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Mantojuma dienu karogu pēc nedēļas pacels Rīga

Jau desmito gadu septembrī notiks Eiropas Mantojuma dienas, kuru iniciatore ir Eiropas Padome. Šajā kustībā piedalās 47 valstis, un katru gadu kādai no tām tiek uzticēta oficiālās atklāšanas ceremonijas rīkošana. Šogad kā pirmajai no postsociālisma valstīm šis gods parādīts Latvijai. Un tā Mantojuma dienas Eiropas mērogā svinīgi tiks atklātas sestdien, 8.septembrī, kinoteātrī "Rīga".

Latvija Eiropas Mantojuma dienās piedalās kopš 1995. gada. Ciešā sadarbībā ar visām Latvijas pašvaldībām un Kultūras ministriju tās organizē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Par Mantojuma dienu tradīcijas attīstību un šā gada programmu stāsta inspekcijas vadītājs Juris Dambis:

— Šajos gados Latvijas iedzīvotāju un speciālistu uzmanība tikusi pievērsta mūsu koka mantojumam, 1920. — 1940. gadā radītajām kultūras vērtībām, pilskalniem, baznīcām un lauku kultūrvēsturiskajai ainavai. Sakopti un celti gaismā simtiem objektu visā valstī. Notikuši semināri, konferences un simpoziji ar ievērojamu Latvijas, Francijas, Norvēģijas, Vācijas un citu valstu ekspertu piedalīšanos. Šo Mantojuma dienu temats ir pilsētu vēsturiskie centri. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ir 44 valsts un vietējas nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļi, un 41 no tiem ir pilsētu vēsturiskie centri kā kultūrvēsturiskā mantojuma vērtīgākā daļa. Īpaši nozīmīgs ir Rīgas vēsturiskais centrs, kas 1997. gada 4.decembrī tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Paredzams, ka Mantojuma dienu atklāšanas ceremonijā piedalīsies ap simt viesu no 47 Eiropas valstīm un vairāk nekā simt Latvijas pārstāvju — dažādu kultūras un mantojuma institūciju amatpersonas, ministri, inteliģence. Diskusijā "Kultūras mantojums un sabiedrība" iesaistīsies Eiropas Kultūras dienu nacionālie koordinatori, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Ar īsām uzrunām uzstāsies Francijas, Skotijas, Portugāles un Norvēģijas delegāti un Eiropas Padomes amatpersonas. Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija piedalās Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības projekta izstrādē. Sabiedrība tiks iepazīstināta ar projektu "Rīgas vēsturiskais centrs. Vīzija 2020". Inspekcijas telpās tiks atklātas divas izstādes "Pasaules mantojuma pilsētas" un "Jūgendstila ceļš Eiropā".

8.septembra vakarā astoņos Vecrīgā sāksies Mantojuma svētki "Rīga naktī", kuros aicināti piedalīties ansambļi "Dzeguzīte" un "Iļģi", Raimonds Pauls, Marija Naumova, Ance Krauze un citi mākslinieki. Inspekcijas darbinieki pie nozīmīgākajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem interesentiem stāstīs par to vēsturi un šodienu, runās par mantojuma saglabāšanas problēmām.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietnieks Jānis Asaris īpaši izceļ Latvijas novadu rosīgo līdzdalību Mantojuma dienās:

— Ar ļoti interesantu un daudzveidīgu programmu šajos kultūras svētkos piedalās 42 pilsētas. Vairākas no tām apmeklēs arī ārzemju viesi, kuru maršruti 9. septembrī vedīs uz Kandavu, Sabili un Kuldīgu, uz Tukumu, Talsiem un Ventspili, uz Turaidu un Cēsīm, kā arī uz Jūrmalu. Ar bērnu zīmējumu izstādēm, orientēšanās sacensībām, novadnieku saietiem un dažādiem citiem pasākumiem Mantojuma dienas daudzviet ir jau sākušās un turpināsies līdz septembra vidum. Godinot mūsu galvaspilsētu 800 gadu jubilejā, Pļaviņās, Jaunjelgavā, Līvānos un daudzās citās pilsētās tiek rīkoti Rīgas ielas svētki. Tukumā un Talsos pie vēsturiski vērtīgākajām ēkām tiek piestiprinātas plāksnītes ar īsām ziņām par to , kad ēka celta un kāds bijis tās liktenis. Madonā, Ludzā, Rēzeknē un vēl daudzviet šie svētki pieskaņoti tradicionālajām pilsētas dienām. Subatē 8.septembris sāksies ar garīgās mūzikas koncertu un pēcpusdien svinīgi tiks atvērts buklets "Subate — Sēļu zemes mazā pērle". Krāslavā sagatavots buklets par pilsētas vēsturisko centru.

Katrām Mantojuma dienām bijis savs vērtīgs pienesums — sakoptas baznīcas, pilskalni, ielas un nami, izdotas grāmatas un bukleti, bet pats svarīgākais — mainās attieksme pret iepriekšējo paaudžu atstāto mantojumu, aizvien plašāks cilvēku loks mācās ieraudzīt un novērtēt to, kas patiesi vērtīgs, lai saudzētu un aizsargātu to.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!