• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ciešākās vēlmēs ar Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2001., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53532

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par attiecībām ar Dominikanu

Vēl šajā numurā

31.08.2001., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ciešākās vēlmēs ar Latviju

Malaizijā valsts svētki — Mardekas diena

Dato Sijeds sultans Seni Pakirs, Malaizijas vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

M2.JPG (21484 BYTES)Vēstnieka kungs, informācijas par Malaiziju Latvijā ir samērā maz, tāpēc pastāstiet, lūdzu, par savu valsts svētku izcelsmi un nozīmi Malaizijas dzīvē!

— Mūsu valsts svētki jeb Mardekas diena iekrīt 31. augustā. Tā ir visas tautas svētku diena, kad valstī notiek plašas svinības, tiek rīkotas parādes un citi svētku pasākumi. Jau par tradīciju kļuvusi arī premjerministra uzruna tautai Mardekas dienas priekšvakarā. Ikvienam Malaizijas iedzīvotājam 31. augusts ir atgādinājums par britu koloniālās valdīšanas beigām, kā arī iezīmē dienu, kad Malaizijas tauta pati sāka lemt savu likteni.

— Kā jūs raksturotu šodienas situāciju Malaizijā?

— Politiskā situācija Malaizijā pēc 2000. gada vēlēšanām, kurās uzvarēja premjerministra Dato Dr. Mahathira Muhammeda vadītā Barisana nacionālā koalīcija, ir stabila. Ekonomiski mūsu valsts patlaban pārdzīvo dažas problēmas sakarā ar ekonomijas vispārējo lejupslīdi pasaulē. Taču valdība jau veikusi virkni pasākumu šo problēmu pārvarēšanai. Cerams, ka pasaules ekonomiskā situācija uzlabosies un tas atstās pozitīvu iespaidu arī uz mūsu valsts ekonomiku.

Kā jūs raksturotu Latvijas un Malaizijas divpusējās attiecības?

— Malaizija ar Latviju uztur ciešas saites. Mēs arī ceram, ka tirdzniecības apjoms starp mūsu valstīm palielināsies. Šai virzībā jau pielikti pūliņi, arī aicinot Latvijas privātā sektora pārstāvjus apmeklēt mūsu valsti un otrādi. Lielajam ģeogrāfiskajam attālumam informācijas tehnoloģijas laikmetā nevajadzētu būt par šķērsli starpvalstu kontaktu plašākai attīstībai.

— Kā no Malaizijas viedokļa izskatās Latvijas centieni iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO?

— Mēs esam pārliecināti, ka pēc Latvijas iestāšanās ES jūsu valstī būs vēl lielāks ekonomikas progress, kas savukārt radīs labvēlīgākus apstākļus attiecību attīstībai starp Latviju un Malaiziju. Par Latvijas centieniem iestāties NATO Malaizijai nav īpaša viedokļa, izņemot pozīciju, ka ikvienai nācijai nepieciešama drošība un ka ikviena valsts pati var noteikt savu drošības politiku. Kā Stokholmā rezidējošs Malaizijas vēstnieks es pastāvīgi sekoju līdzi visiem notikumiem Latvijā un, izmantojot izdevību, gribu Latvijas iedzīvotājus aicināt labāk iepazīt Malaiziju un tās tautu. Cilvēku tiešie kontakti ir īpaši svarīgi, jo tas ir pirmais solis pretim labākām divpusējām attiecībām. Malaizija, būdama jaunattīstības valsts, ir pārliecināta, ka sadarbība iespējama ar visām valstīm un ka no tās gūstams abpusējs labums. Tādēļ mēs gribētu sekmēt vēl ciešākas saites ar Latviju.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!