• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2001., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53545

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

31.08.2001., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšanu

Finansu ministrija sagatavos un iesniegs Ministru kabinetā papildu materiālu par uzņēmumu ienākuma nodokļa izmaiņām, iesakot jau no nākamā gada sākt nodokļa likmes samazināšanu, trīs gadu laikā sasniedzot 15% likmi. Likuma grozījumu projekts paredz atcelt arī pēdējo ierobežojumu kapitāla kustībai — atcelt 10% nodokli Latvijas nerezidentiem par dividendēm.

Finansu ministrijas priekšlikumi paredz uzņēmuma ienākuma nodokļa likmi, kas pašlaik ir 25%, trīs gadu laikā samazināt līdz 15%, tā ieviešot uzņēmējdarbībai labvēlīgu, vienādu un plakanu nodokļa likmi. Paredzēts, ka 2002.gadā UIN likme būs 22% (tiks piemērota uzņēmumiem, kam jau nav samazinātā UIN likme), 2003.gadā — 19%, 2004.gadā — 15%.

"Sasniedzot šo līmeni, Latvijas uzņēmumu ienākuma nodokļa likme būs viena no zemākajām Eiropā un pasaulē, tā veicinot uzņēmējdarbības attīstību un investīcijas tautsaimniecībā," uzsver finansu ministrs Gundars Bērziņš.

Ministrs norāda, ka Latvija šā gada pirmajā pusgadā, sasniedzot aptuveni 8% IKP pieaugumu, ir attīstības līderis Eiropas valstu vidū, tāpēc valdībai ir jānodrošina tālāki apstākļi pieauguma tempa uzturēšanai. Līdz ar vispārēju uzņēmējdarbības vides uzlabošanu viens no nozīmīgākajiem pasākumiem, kā valdība var stimulēt tautsaimniecības attīstību, ir nodokļu sloga samazināšana, tāpēc Finansu ministrija iesaka šo UIN samazinājumu:

"Es uzskatu par nepieļaujamu neatbalstīt Latvijas augsto attīstības tempu, kas mūsu valstij ir ārkārtīgi nozīmīgs. Tāpēc tautsaimniecības pieauguma stimulēšanai iesakām jau no nākamā gada samazināt uzņēmumu ienākuma nodokli, kā arī pilnībā atbrīvot kapitālu nodokļiem — atcelt nodokli nerezidentu dividendēm. Šie 10% maksājumi par dividendēm ir pēdējie Latvijā atlikušie maksājumi par kapitālu, taču informācija un sarunas ar potenciālajiem ārvalstu investoriem apliecina, ka tikpat nozīmīgs faktors kā uzņēmējdarbības vide un nodokļu atvieglojumi, sākot darbu kādā valstī, ir arī liberāli kapitāla aplikšanas nosacījumi. Atteikšanās no šiem maksājumiem veicinās investīciju piesaisti."

"Vienmēr esmu bijis nodokļu samazināšanas politikas stingrs piekritējs, kā finansu ministrs jau iniciējis un ieviesis dzīvē vairākus nodokļu samazinājumus un uzskatu, ka šis ir vienīgais pareizais ceļš attīstības veicināšanai," norāda finansu ministrs G.Bērziņš.

Finansu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!