• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mācību priekšmetu standartiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2001., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pedagogu skaitu Latvijā

Vēl šajā numurā

05.09.2001., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mācību priekšmetu standartiem

Jaunajā mācību gadā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības sistēmas attīstības projekts (ISAP) sāk pamatizglītības trīs mācību priekšmetu — sociālo zinību, dzimtās valodas un latviešu valodas mazākumtautībām — standartu novērtēšanas un ieviešanas izmēģinājuma projektu 27 Latvijas skolās.

Standartu novērtēšanas un ieviešanas izmēģinājuma projektu ISAP realizē, lai pilnveidotu jaunos pamatizglītības standartu projektus un sagatavotu to ieviešanu visās Latvijas skolās. Izmēģinājuma projekts paredz izveidot optimālu standartu ieviešanas kārtību turpmākajai Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) darbībai. Projekts ilgs no 2001. līdz 2003. gadam. Tā īstenošanu IZM finansē no Pasaules bankas aizdevuma līdzekļiem.

Līdzšinējā pieredze pārmaiņu īstenošanā izglītībā liecina, ka labi iecerētas reformas izglītībā sastopas ar neizpratni un bieži arī ar pretdarbību tieši tāpēc, ka nepietiekama uzmanība veltīta to ieviešanas procesam. ISAP Izmēģinājuma projekts veidots, balstoties uz starptautiskajiem pētījumiem par jauninājumu procesiem. Tā norises gaitā tiks veikts pētījums par standartu piemērotību, ietekmi un ieviešanas iespējamību minētajos pamatizglītības mācību priekšmetos.

Kā zināms, 1998. gadā pieņemtais Izglītības likums, kā arī Vispārējās izglītības likums paredz pakāpenisku pāreju uz izglītības programmu principu vispārējā izglītībā un valsts standartu noteikšanu kā būtisku izglītības kvalitātes nodrošināšanas dokumentu. 2000. gadā pieņemtais Pamatizglītības valsts standarts nosaka galvenās pamatizglītības satura prioritātes, taču tas neiezīmē katra konkrētā pamatizglītības priekšmeta apguves zināšanu un prasmju kopumu.

Mūsdienu izglītības kvalitātes prasībām atbilstīgus mācību priekšmetu pamatizglītības standartu projektus visos obligātajos mācību priekšmetos ISEC izstrādāja 2000./2001. gada laikā. Trīs mācību priekšmetu — sociālo zinību, dzimtās valodas un latviešu valodas mazākumtautībām — apguves standartu projektu sagatavošanu vadīja ISAP speciālisti, to izstrādē iesaistot vispārizglītojošo skolu un augstskolu vairāk nekā 50 mācībspēkus, sabiedrisko un profesionālo organizāciju speciālistus, kā arī starptautiskos konsultantus.

Šo trīs mācību priekšmetu izvēli pamato vairāki apsvērumi. Sociālās zinības 1.– 6. klasēm ir pilnīgi jauns mācību priekšmets, kas līdz šim šajā vecumposmā netika apgūts. Dzimtās valodas mācības joprojām skolās notiek tradicionāli akadēmiskā veidā, ko nepieciešams mainīt. Savukārt mazākumtautības skolu audzēkņu latviešu valodas apguves kvalitāte ir aktuāla līdz ar gaidāmo mazākumtautību vidusskolu pāreju uz latviešu valodas mācībvalodu.

ISAP projektu īstenos vairākos posmos. Tādējādi atšķirībā no iepriekšējo gadu reformām izglītībā mācību priekšmetu standartu piemērošana skolām notiks pakāpeniski.

Līdz šī gada jūlijam noritēja projektā iesaistīto skolu atlase. Izmēģinājuma projektā iesaistījušās 27 Rēzeknes, Dobeles, Madonas, Ogres rajona un Ventspils, kā arī Rīgas pilsētas skolas. Izglītības un zinātnes ministrijas šī gada 28. augusta rīkojums Nr. 479 nosaka nepieciešamās izmaiņas mācību priekšmetu un stundu paraugplānos.

Izmēģinājuma projekts akcentē atbalsta sniegšanu skolām. Notiks mācību, pieredzes apmaiņas un situācijas izvērtēšanas semināri projektā iesaistīto skolu pedagogiem un administrācijai, kā arī ISEC speciālistiem. Turklāt Izmēģinājuma projekta gaitā standartu projektu autoru komanda turpinās to pilnveidi, konsultējoties gan ar konkrēto skolu, gan skolu valžu un citu institūciju speciālistiem. Savukārt 2002./2003. mācību gadā paredzēts veidot IP skolu sadarbības tīklu, vienlaikus pilnveidojot skolu komandu interneta lietošanas un datu analizēšanas iespējas.

Pēc divu gadu Izmēģinājuma projekta, proti, 2003. gada nogalē, tiks apkopoti pilnveidoto mācību priekšmetu standartu un programmu ieviešanas procesa iespējamie riska faktori. Tiks izstrādāti ieteikumi sociālo zinību, dzimtās valodas un latviešu valodas mazākumtautībām priekšmetu standartu un mācību programmu, kā arī metodisko norādījumu ieviešanai visās Latvijas skolās 2004./ 2005. mācību gadā. Turklāt tiks apkopoti secinājumi par interneta izmantošanas iespējām un izveidoti materiāli gan skolotāju tālākizglītības programmai, gan mācību priekšmetu standartu un programmu ieviešanai Latvijas skolās, kā arī sagatavota izmēģinājuma projekta rokasgrāmata. Projekta pētījumu rezultātus izmantos, kad ieviesīs skolās visu pārējo mācību priekšmetu standartus.

Inita Āboma, ISAP Sabiedrisko attiecību speciāliste, IZM Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!