• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izdevīgā dialogā ar Āziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2001., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs nostiprinām sakarus pašos pamatos

Vēl šajā numurā

07.09.2001., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izdevīgā dialogā ar Āziju

Latvijas Ministru prezidents oficiālajā vizītē Kazahstānā

5.septembrī Ministru prezidents Andris Bērziņš vizītes ietvaros tikās ar Kazahstānas Republikas prezidentu Nursultanu Nazarbajevu

Sarunu sākumā Ministru prezidents atzīmēja ievērojamu Kazahstānas galvaspilsētas Astanas progresu salīdzinājumā ar 1998.gadu, kad A.Bērziņš to apmeklēja, būdams Rīgas pilsētas mērs.

Ministru prezidents piebilda, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar Kazahstānu dažādās jomās, it īpaši tranzīta, autopārvadājumu un banku sfērā. Par to liecina iespaidīgā Latvijas uzņēmēju delegācija, kas ieradusies Kazahstānā.

Kazahstānas Republikas prezidents apstiprināja Kazahstānas ieinteresētību aktīvi sadarboties ar Latviju vieglās un pārtikas rūpniecības jomā. Kazahstānas Republikas prezidents atzīmēja potenciāli lielās iespējas, ko dod Ventspils osta, un bija labi informēts par iespējām, ko piedāvā abu valstu sadarbība, jo Latviju ir apmeklējuši Kazahstānas parlamenta pārstāvji, ārlietu ministrs, kā arī Kazahstānas premjerministra vietnieks.

Ministru prezidents A.Bērziņš informēja Kazahstānas prezidentu par Latvijas delegācijas vizītes gaitu un par to, ka tiks parakstīti vairāki starpvalstu sadarbības līgumi, kā arī informēja par paralēli notiekošo starpvaldību komisijas darbu, ko vada Latvijas ekonomikas ministrs A.Kalvītis.

6.septembrī Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Kazahstānas Republikas premjerministru Kasimužomartu Tokajevu.

Tikšanās gaitā abas puses uzsvēra veiksmīgo abu valstu sadarbību tirdzniecības un ekonomikas jomā. Kazahstānas premjerministrs uzsvēra, ka pēc Latvijas iestāšanās ES un NATO Latvija būs vēl "interesantāks" sadarbības partneris Kazahstānai. Lai attīstītu Kazahstānas tranzītiespējas uz ES valstīm, A.Bērziņš ierosināja izveidot četrpusēju starpvaldību komisiju, kurā darbotos Kazahstānas, Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas pārstāvji. Komisija risinātu gan cauruļvadu tranzīta tarifa, gan dzelzceļa pārvadājumu, gan autopārvadājumu tarifa jautājumus no Kazahstānas caur Baltkrieviju un Krieviju uz Latviju. Šis ierosinājums guva K. Tokajeva atbalstu, un tika nolemts, ka abas valstis pārrunās šos jautājumus ar sadarbības partneriem — Krieviju un Baltkrieviju. Kazahstānas premjerministrs ieplānoja pārrunāt šos jautājumus jau tuvākajā Krievijas premjerministra Mihaila Kasjanova un Baltkrievijas premjera Vladimira Jermošina vizītes laikā Kazahstānā.

Kazahstānas premjerministrs izteica ieinteresētību Latvijas mazo un vidējo uzņēmēju investīcijām Kazahstānas ekonomikā. Abas puses vienojās risināt šos jautājumus vismaz vienu reizi gadā Latvijas-Kazahstānas starpvaldību komisijās un nākamajā tikšanās reizē Rīgā.

Šodien A.Bērziņš un K.Tokajevs parakstīja Valdību vadītāju deklarāciju par Latvijas-Kazahstānas politiskajām attiecībām un ekonomiskās sadarbības perspektīvām. Deklarācijā uzsvērti starpvaldību komisijas darbības galvenie virzieni — investīciju aizsardzība, sadarbība muitas jautājumu risināšanā, sadarbība organizētās noziedzības un narkotiku kontrabandas apkarošanas jautājumos, naftas eksporta iespējas. Tika minēts konkrēts maršruts: Atirau-Samara-Polocka-Ventspils. Deklarācijā ierakstīti sadarbības virzieni kultūras, humanitārajā, kravu pārvadāšanas sfērā, kā arī pieredzes apmaiņas jautājumi ekonomisko reformu jomā. Parakstīts līgums par sadarbību sakaru nozarē un nodokļu konvencija.

Noslēgumā Ministru prezidents A.Bērziņš ielūdza Kazahstānas premjerministru K.Tokajevu vizītē uz Latviju, kā arī uzsvēra, ka paliek spēkā Latvijas prezidentes uzaicinājums Kazahstānas Republikas prezidentam apmeklēt Latviju.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!