• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Ķīnu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2001., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53797

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par svinīgo pieņemšanu Ķīnas galvaspilsētā Pekinā

Vēl šajā numurā

13.09.2001., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Ķīnu

Vakar, 12.septembrī, Rīgā uzturējās Ķīnas Tautas politisko konsultāciju padomes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Tjaņs Dzeņpei

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 12.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Ķīnas Tautas politisko konsultāciju padomes Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Tjaņu Dzeņpei (Tian Zengpei).

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības, mūsu valsts integrācija Eiropas Savienībā un NATO, kā arī ASV notikušie terora akti.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētājs pauda gandarījumu par Ķīnas delegācijas vizīti Latvijai nozīmīgā laikā, jo pagājuši desmit gadi kopš mūsu valsts valstiskās neatkarības atgūšanas. J.Straume arī akcentēja, ka Ķīna bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina mūsu valsts neatkarību. Arī Ķīnas Tautas politiskās konsultācijas padomes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs pastāstīja, ka vizītes mērķis ir padziļināt Latvijas un Ķīnas divpusējo sadarbību un atzīmēt desmit gadu jubileju, kopš nodibinātas diplomātiskās attiecības starp abām valstīm.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja Latvijas un Ķīnas divpusējās sadarbības padziļināšanas turpmākās iespējas. “Mūsu valstu attiecībām ir liela perspektīva,” atzina Saeimas priekšsēdētājs un norādīja arī uz jomām, kurās Latvija ir ieinteresēta aktivizēt kontaktus ar Ķīnu. Arī viesis izteica pārliecību par abu valstu divpusējo attiecību padziļināšanas nepieciešamību nākotnē un pārrunāja ar Saeimas priekšsēdētāju iespējamo sadarbību politiskajos, ekonomiskajos un kultūras sakaros, sīkāk apspriežot Āzijas un Eiropas transkontinentālā tilta projektu. J.Straume uzsvēra, ka mūsu valsts ir ieinteresēta šajā projektā, un pastāstīja par likumdošanā radīto labvēlīgo vidi investīciju piesaistei, kā arī brīvo ekonomisko zonu darbību, kas ir labs pamats arī Latvijas dalībai transkontinentālā tilta projektā. Savukārt T.Dzeņpei sacīja, ka transkontinentālā tilta izmantošana būtu veicinošs faktors divpusējās sadarbības aktivizēšanā starp Latviju un Ķīnu.

Tikšanās dalībnieki arī apsprieda mūsu valsts integrāciju Eiropas Savienībā un NATO. Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka virzība uz ES un NATO ir Latvijas ārpolitikas prioritātes. T.Dzeņpei sacīja, ka viņa valsts atbalsta Latvijas vēlmi kļūt par ES dalībvalsti un cer, ka šis mērķis piepildīsies, bet, pārrunājot mūsu valsts integrāciju NATO, atzina, ka katrai valstij ir tiesības izvēlēties savu drošības garantu.

Ķīnas viesis un Saeimas priekšsēdētājs izteica nosodījumu nežēlīgajiem terora aktiem ASV un pārrunāja to iespējamo ietekmi uz starptautiskajiem procesiem pasaulē.

Saeimas ārlietu komisijā

Arī Saeimas Ārlietu komisijas pārstāvji vakar tikās ar Ķīnas Tautas politisko konsultāciju padomes (ĶTPKP) Ārlietu komitejas priekšsēdētāju Tjaņu Dzeņpei.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts, sveicot viesus Latvijas parlamentā, atgādināja, ka tikšanās notiek zīmīgā datumā, jo tieši pirms desmit gadiem 1991.gada 12.septembrī tika parakstīts paziņojums par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka šajā laikā abu valstu savstarpējie kontakti kļuvuši stabili un turpina veiksmīgi attīstīties, par ko liecina sadarbība parlamentu un valdību līmenī, kā arī ekonomisko sakaru nostiprināšanās. ĶTPKP Ārlietu komitejas priekšsēdētājs T.Dzeņpei uzsvēra, ka vizītes mērķis ir vēl vairāk padziļināt abu valstu divpusējās attiecības un veicināt tautu draudzību.

Sarunas gaitā viesis iepazīstināja Latvijas parlamentāriešus ar ĶTPKP darbības virzieniem, akcentējot, ka, lai gan tā ir nevalstiska organizācija, tai ir nozīmīga loma politisko jautājumu risināšanā valstī. Viena no padomes funkcijām ir arī konstitūcijas ievērošanas kontrole. Savukārt Ārlietu komitejas galvenie uzdevumi ir konsultācijas ar astoņām politiskajām partijām par starptautiskajiem jautājumiem un kontaktu attīstīšana ar ārvalstīm.

Raksturojot Ķīnas starptautisko attiecību veidošanas principus, viesis uzsvēra savstarpēju valstu suverenitātes un integritātes ievērošanu un domstarpību atrisināšanu bez spēka lietošanas. T.Dzeņpei pateicās Latvijai par tās nostāju Taivanas jautājumā vienotas Ķīnas politikas kontekstā, kā arī pauda atbalstu Latvijas centieniem integrēties Eiropas Savienībā un NATO. Savukārt G.Krasts atzinīgi novērtēja Ķīnas nostāju jautājumā par mazo un lielo valstu līdzvērtīgām iespējām veidot starptautisko politiku, balstoties uz līdztiesību un savstarpēju cieņu.

Abas puses pauda vislielāko nosodījumu terora aktiem ASV un pārrunāja to iespējamo ietekmi uz starptautiskajām attiecībām un sociāli ekonomiskajiem procesiem pasaulē.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!