• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pateicos jūsu valstij par atbalstu Meksikai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2001., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents - intervijā Latvijas Radio vakar, 13. septembrī

Vēl šajā numurā

14.09.2001., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Pateicos jūsu valstij par atbalstu Meksikai”

Svētdien: Meksikas Savienoto Valstu valsts svētki — Neatkarības diena

Horhe Kastro–Valje Kuēne, Meksikas vēstnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

MEKS.JPG (23177 bytes)— Vēstnieka kungs, pasauli satriekuši baisie terora akti jūsu kaimiņvalstī. Kāda ir politiskā un ekonomiskā situācijā Meksikā?

— Pēdējos desmit gados Meksika, tāpat kā Latvija, piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas un reformas, kas skārušas gan mūsu politisko, gan ekonomisko dzīvi. Lielo pārmaiņu galvenā daļa Meksikā bijušas ekonomiskās reformas. No agrākās iekšēji noslēgtās un protekcionistiskās ekonomikas Meksika izveidojusi vienu no pasaules atvērtākajām ekonomikām. Starptautiskā tirdzniecība tagad ir pastāvīga Meksikas ekonomikas attīstības sekmētāja. Ceturtā daļa no mūsu nacionālā kopprodukta tiek ražota eksportam, un būtiska daļa labi apmaksātu, stabilu darba vietu ar labiem darba apstākļiem Meksikā radīta un saistīta tieši ar mūsu produkcijas pārdošanu ārzemēm. 1. septembrī prezidents Visente Foks Kesada sniedza Meksikas Kongresam pirmo ziņojumu par stāvokli valstī. Meksiku ilustrē vārdi: “2000. gada 2. jūlijā Meksika nobalsoja par pārmaiņām. No šī brīža es uzņēmos vēsturisko atbildību vadīt valsti pa jaunu ceļu. Es ķēros pie varas demokratizācijas un atklātu, ieinteresētu attiecību iedibināšanas ar mūsu sabiedrību, ķēros pie cīņas pret nabadzību, korupciju, nezināšanu un nesodāmību un ar lielu atbildību vadīju ekonomiku. Visi mani centieni bijuši veltīti, lai īstenotu dziļas pārmaiņas.”

— Pievēršoties mūsu valstij, kā no Meksikas viedokļa jūs vērtējat Latvijas ārpolitikas stratēģiskos centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO?

— Mēs Meksikā esam pilnībā pārliecinājušies par lielajām pārmaiņām jūsu valstī kopš neatkarības atjaunošanas. Ņemot vērā šīs pārmaiņas, pilnībā atbalstām arī Latvijas centienus un vēlmi iestāties NATO, kā arī ES.

Laikā, kad pasaules lielākajās valstīs vērojama ekonomikas lejupslīde, Latvijas ekonomikā ir pieaugums. Tas ir piemērs pārmaiņu dimensijai, ko esat panākuši pēdējos gados, īstenojot saimnieciskās un politiskās reformas.

— Kā jūs vērtējat mūsu valstu divpusējo attiecību stāvokli?

— Meksika un Latvija diplomātiskās attiecības atjaunoja 1991. gada 27. novembrī. Kopš tā laika pasaule vai ik dienu ir mainījusies, progresējot un prasot aizvien lielāku pārmaiņu kapacitāti no valdībām un sabiedrības, lai mūsu valstis spētu pieņemt aizvien jaunos laikmeta izaicinājumus un īstenot aizvien jaunās iespējas, ko piedāvā globalizācijas process. Pirmajos desmit gados mūsu valdības strādāja, nostiprinot sadarbības saites un savstarpējo sapratni, un tas ir pats būtiskākais mūsu divpusējo attiecību rādītājs. Neraugoties uz ģeogrāfisko attālumu starp Meksiku un Latviju, abām valstīm ir daudz kopēju interešu un vērtību. Abas valstis atrodas kaimiņos lielām un varenām valstīm, abas ir īstenojušas dziļas politiskās un ekonomiskās reformas. Abas valstis patlaban strādā pie integrētas, demokrātiskas un aptverošas sabiedrības izveidošanas, cienot etnisko grupu identitāti un cilvēku politisko uzskatu dažādību. Ārpolitikā pasaules dinamiskās pārmaiņas no mums prasa ilgtermiņa skatījumu, lai varētu sekmīgi vadīt mūsu īstermiņa un vidējā ilguma divpusējo attiecību centienus. Ieejot mūsu attiecību otrajā gadu desmitā, mana valdība pauž pārliecību, ka mēs ar Latvijas valdību spēsim sadarboties vēl ciešāk visos abpusēji pieņemamajos starptautiskās politikas jautājumos, kas iespaido arī mūsu ikdienas dzīvi un drošību, kā arī mūsu tautu labklājību. Tagad, desmit gadus pēc divpusējo attiecību atjaunošanas, Meksikai un Latvijai ir stingrs pamats padziļināt mūsu attiecības un kopīgi īstenot kopīgās intereses un vērtības globalizētajā pasaulē. Pirms neilga laika, kad apmeklēju Rīgu, jūsu Ārlietu ministrija mani oficiāli informēja, ka Latvija varētu atbalstīt Meksikas kandidatūru uz vienu no ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa vietām 2002. un 2003. gadam. Atļaujiet man izmantot šo izdevību, lai izteiktu dziļu pateicību par Latvijas atbalstu Meksikas tik svarīgajos centienos. Es šodien gribētu arī atkārtot vārdus, ko teicu jūsu Valsts prezidentei, Viņas ekselencei Vairai Vīķei–Freibergai dienā, kad iesniedzu savu akreditācijas vēstuli: “Es esmu pagodināts pārstāvēt Meksiku Latvijā un vēlos jo ciešāk sadarboties ar Latvijas valdību, kā arī ar Latvijas tautu visās dzīves jomās. Īstenojot mūsu kopīgo mērķi sekmēt aizvien labāku saprašanos starp mūsu tautām.”

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!