• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltinava lepojas ar savu lielo novadnieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2001., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53851

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jaunas grāmatas, jaunas telpas un jaunas iespējas

Vēl šajā numurā

14.09.2001., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltinava lepojas ar savu lielo novadnieku

Trešdien pašos Latvijas austrumos, Balvu rajonā, Baltinavā, notika izcilajam lauksaimniecības ekonomikas zinātniekam un sabiedriskajam darbiniekam, daudzu pasaules zinātnisko organizāciju un akadēmiju loceklim akadēmiķim Aleksandram Ņikonovam veltīta Baltinavas pagasta padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) organizēta izbraukuma konference.

Zinātnieki kopā ar pagasta darbiniekiem un skolu jaunatni iedibināja jaunu tradīciju — novadnieka Aleksandra Ņikonova (1919.19.08.—1995.05.10.) ikgadējos lasījumus — un atklāja viņam veidojamā muzeja pirmo ekspozīciju.

Visi runātāji vispirms atzīmēja A. Ņikonova lieliskās cilvēciskās īpašības: godīgumu, labestību, sirsnību, viesmīlību, iejūtību un mīlestību pret Latviju, tās cilvēkiem. Viņš, nākdams pasaulē, bija mantojis arī lielisku atmiņu, un iedzimtais talants un lielā darba griba Gauru pagasta (tagad — Krievijas Pleskavas apgabala Pitalovas (Abrenes) rajona pusē) zēnam deva iespēju kļūt par pasaulē atzītu zinātnisku autoritāti un lielas valsts Lauksaimniecības zinātņu akadēmijas prezidentu.

Tad konkrētāk: LZA īstenais loceklis, Ņujorkas Zinātņu akadēmijas loceklis, LLMZA viceprezidents Aleksandrs Jemeļjanovs un LLMZA zinātniskais sekretārs, LLMZA īstenais loceklis Mārtiņš Beļickis runāja par tām dziļajām pēdām, kādas akadēmiķis A. Ņikonovs atstājis Latvijā, Maskavā, PSRS un daudzu pasaules valstu zinātniskajās iestādēs. Pamatoti viņu piemin kā izcilu un ļoti godīgu zinātnieku. Viņa snieguma augstākais vērtējums ir atziņa, ka Aleksandra Ņikonova vārds uz visiem laikiem ir ierakstīts pasaules fundamentālajā zinātnē. Abi zinātnieki stāstīja par to, kā A. Ņikonovs mīlējis Latviju. Neraugoties uz to, ka “latviešu buržuāziskajam nacionālistam”, pēc tautības īstam krievu cilvēkam, nācās Latviju atstāt.

Īpašu interesi sēdē izraisīja LZA goda locekļa Oskara Gerta uzstāšanās, jo pirmo reizi sabiedrība uzzināja līdz šim publiski neizpaustus faktus par Aleksandra Ņikonova Latvijas patriotismu un tiešo ieguldījumu Latvijas labā, tai dramatiskā laikā sniedzot objektīvu un nepastarpinātu informāciju PSRS vadības augstākajās aprindās, pirmām kārtām prezidentam Mihailam Gorbačovam.

Savukārt, pētot Kārļa Ulmaņa gaitas Stavropoles izsūtījumā, O. Gerts iepazinās ar kādu kolhozu kustības darbinieku Jevgeņiju Roni, kurš bija strādājis vadošos amatos kā pirmskara Stavropolē, tā pēckara Rīgā, trimdas laikā pavadījis Kārli Ulmani, un, kad pienāca Aleksandra Ņikonova smagais laiks, — palīdzēja viņam atrast darbu un iekārtoties Stavropoles lauksaimniecības izmēģinājumu stacijas vadītāja postenī.

Bet LLMZA īstenais loceklis Sigizmunds Timšāns runāja par to, kā Aleksandrs Ņikonovs rūpējies par jaunatnes izglītošanu, zinātnieku pasargāšanu no iznīcības un studentu pamatīgumu padomju iekārtas gados pēc kara.

Tajā pašā laikā no vietējiem Baltinavas iedzīvotājiem tika gūts daudz interesanta par Aleksandra Ņikonova piemiņas saglabāšanu Krievijā un par viņa pēdām novadā. Un Aleksandra Ņikonova piemiņu Baltinava sola saglabāt nākotnē.

Sēdē piedalījās arī A. Ņikonova audzinātāja bērnu gados Olga Ņikonova, kuras mūžs jau pārsniedzis 90 gadus. Gan viņa, gan pagasta padomes priekšsēdētājs un visa pasākuma aktīvs organizētājs Jevgēņijs Zelčs izteica izjustu pateicību zinātniekiem par to godu, ko viņi Baltinavā bija apliecinājuši Aleksandram Ņikonovam.

Rasa Lerha — “Latvijas Vēstnesim”

N5.JPG (34916 bytes)
Domās par lielu cilvēku, laiku, likteni un zinātni: LLMZA viceprezidents, LZA īstenais loceklis Aleksandrs Jemeļjanovs un LLMZA zinātniskais sekretārs, LLMZA īstenais locklis Mārtiņš Beļickis …

N2.JPG (60878 bytes)
… pie Aleksandra Ņikonova vecāku kapa — vietējās varas un zinātnes pārstāvji

N4.JPG (32778 bytes)
Ar goddevības un piemiņas saglabāšanas apliecinājumiem: Baltinavas pagasta padomes priekšsēdētājs Jevgēņijs Zelčs,

N3.JPG (29847 bytes) N1.JPG (38547 bytes)
LZA goda loceklis, “Latvijas Vēstneša” galvenais redaktors Oskars Gerts, LLMZA īstenais loceklis Sigizmunds Timšāns

S.Timšāna foto

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!