• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbilstoši valsts reālajām iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2001., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53892

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informējot par dzīvi Amerikā, kas atgriežas normālā gultnē

Vēl šajā numurā

18.09.2001., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbilstoši valsts reālajām iespējām

Vakar, 17. septembrī, aizsardzības un ārlietu ministri žurnālistus iepazīstināja ar Latvijas 2002. gada Rīcības plānu dalībai NATO

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

BK.JPG (30121 bytes)
Vakar preses konferencē Aizsardzības ministrijā: ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis

Vakar, 17. septembrī, Latvijas Aizsardzības ministrijā aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un ārlietu ministrs Indulis Bērziņš iepazīstināja plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus ar Latvijas 2002. gada Rīcības plānu dalībai NATO. (Šodien, 18. septembrī, šī plāna projekts tiks iesniegts apstiprināšanai Ministru kabinetā.)

Ministri uzsvēra, ka Latvijai šis dokuments ir ļoti svarīgs kā pēdējais mūsu Rīcības plāns pirms NATO dalībvalstu vadītāju Prāgas apspriedes nākamā gada rudenī. Līdz ar to tieši pēc šī dokumenta taps Latvijas gatavības novērtējums dalībai NATO. Ministri arī uzsvēra, ka būtiskākie nākamā gada Rīcības plāna dalībai NATO aspekti ir militārās gatavības jautājumi un Nacionālo bruņoto spēku reforma, kuras pamatā ir rūpīgi un detalizēti izstrādātas izmaksas līdz pat 2008. gadam. Sagatavoti arī ilgtermiņa attīstības plāni, kuru īstenošanu nodrošinās reāli finansu resursi.

Izstrādājot plānu, autori rēķinājušies ar Latvijas ekonomisko izaugsmi, kas dod iespēju aizvien sekmīgāk risināt ar NATO integrāciju saistītos jautājumus. Turpinot iepriekšējo gadu praksi, arī 2002. gada Rīcības plānā ir piecas galvenās nodaļas: politiski/ekonomiskie jautājumi; aizsardzības/militārie jautājumi; resursu jautājumi; informācijas drošības jautājumi un tiesiskie jautājumi. Nākamā gada plānā iekļauts arī pārskats par šogad paveikto.

Plāna izstrādāšanā piedalījušās Latvijas Ārlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, Krīzes kontroles centrs, Satiksmes ministrija un Satversmes aizsardzības birojs. Par šo dokumentu notikušas politiskas konsultācijas ar NATO dalībvalstīm Čehiju, Dāniju, Norvēģiju, Poliju, Lielbritāniju, Franciju un Vāciju. Latvija saņēmusi vērtīgus ieteikumus sava plāna pilnveidošanai. Taču kopumā Latvijas  plāna projekts novērtēts kā labi sagatavots, pārskatāms un reālistisks dokuments.

Latvijas 2002. gada Rīcības plāns dalībai NATO balstīts mūsu Nacionālo bruņoto spēku pašreizējās spējās un reālās izaugsmes potencēs. Aizsardzības un Ārlietu ministrijas kopīgajā paziņojumā uzsvērts, ka Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās NATO programmas "Partnerattiecības mieram" militārajās mācībās, kā arī starptautiskajos miera nodrošināšanas pasākumos liecina par Latvijas karavīru spēju strādāt kā līdzīgiem ar NATO dalībvalstu un citu valstu karavīriem.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!