• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2001., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53980

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

20.09.2001., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2001. gada 13. septembra sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija): Notikumi pasaulē šajā nedēļā diemžēl ritējuši zem traģiskas zīmes. Teroristu uzbrukumu rezultātā Amerikas Savienoto Valstu lielākajā pilsētā gājuši bojā tūkstošiem cilvēku. Latvijas tauta, Saeima un valdība ir izteikusi savu viedokli. Saeimas deputāti šodien vienbalsīgi pieņēma paziņojumu, kurā izteica līdzjūtību Amerikas tautai un Amerikas Savienoto Valstu vadībai.

Bet mēs varam būt gandarīti, ka notikumi mūsu valstī rit mierīgi — valdība un Saeima strādā, arī visi mūsu valsts iedzīvotāji dodas savās ikdienas gaitās.

Šodien parlaments pieņēma vairākus svarīgus lēmumus. Pirmais attiecas uz daudzu — desmitiem tūkstošu — Latvijas iedzīvotāju interesējošiem jautājumiem. Proti, kāds tad īsti būs privatizācijas sertifikātu liktenis? Kā mēs zinām, šobrīd vairāk nekā 3000 mūsu valsts iedzīvotājiem ir privatizācijas sertifikāti, un cilvēki lielākoties ir neziņā, kā tie būs izmantojami, jo savulaik Saeima pieņēma lēmumu, ka to izmantošanas termiņš beidzas šā gada 31.decembrī. Šodien parlaments pieņēma konceptuāli pareizu lēmumu — pagarināt privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņu bezgalīgi.

Tautas partijas viedoklis ir mazliet savādāks, jo uzskatām, ka sertifikātu izmantošanas jautājums ir jārisina daudz ātrāk. Dažu gadu laikā — līdz 2003.gada 31.decembrim — katram Latvijas valsts iedzīvotājam jādod iespēja izmantot šos sertifikātus. Tādēļ, sagatavojot šo projektu otrajam lasījumam, Tautas partija ierosinās noteikt konkrētu izmantošanas laiku. Mēs ierosināsim arī valdībā vienoties par precīzu to privatizējamo objektu loku un skaitu, uz kuru attiektos privatizācijas sertifikāti. Šobrīd pieņemtais lēmums dod tiesības dzīvokļus privatizēt vēl nākamajā un aiznākamajā gadā, sertifikātus izmantojot arī zemes privatizācijai.

Otrs svarīgs jautājums, pie kura risināšanas Tautas partija ir sākusi strādāt, skar vēl vairāk mūsu valsts iedzīvotājus. Proti, kādiem jābūt grozījumiem pensiju likumā, jo parlamentā šis jautājums vienmēr izsaucis plašas debates. Vakar Tautas partijas valdes sēdē tika izvērtēta situācija sociālā nodokļa izpildē. Esam konstatējuši, ka, pateicoties labajam Finansu ministrijas darbam, ievērojami palielinājies sociālā budžeta iekasēšanas apjoms, tādējādi ir likts finansiāls pamats iedzīvotājiem labvēlīgiem pensiju likuma grozījumiem. Tautas partijas valde ir izveidojusi darba grupu, kas risinās šos jautājumus, kā arī tuvākajā laikā uzsāksim pārrunas ar Latvijas Pensionāru federāciju un citām organizācijām, lai izstrādātu pienācīgus grozījumus pensiju likumā.

R.Ražuks (savienības "Latvijas ceļš" frakcija): Šodien Saeimas sēdes darbā, neapšaubāmi, svarīgākais ir mūsu paziņojums par pievienošanos Amerikas Savienoto Valstu un citu pasaules valstu demokrātijas centieniem dot pretsparu terorismam, kas pašlaik apdraud visas demokrātiskās pasaules mierīgu pastāvēšanu. Ārkārtīgi svarīgi ir tas, ka tās nav tikai tukšas frāzes, jo šī "sērga" var apdraudēt jebkuru valsti. Paldies Dievam, pašreiz Latvijā mūsu dzīve rit mierīgi. Taču mums jābūt kopā ar visu demokrātisko pasauli un jābūt gataviem jebkurā brīdī dot pretsparu šādiem centieniem, kas nav savienojami ar visu cilvēcisko.

Šodien sēdē svarīgākais jautājums ekonomikas jomā bija par privatizācijas sertifikātu derīguma termiņa pagarināšanu. Savienība "Latvijas ceļš" — Saeimas frakcijas deputāti un partijas komiteju vadītāji — šim jautājumam veltīja divas lielas konferences šā gada vasarā Salacgrīvā un Rīgā. Plašu diskusiju rezultātā savienība "Latvijas ceļš" uzskata, ka privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņš ir jāpagarina līdz privatizācijas procesa pabeigšanai un to nedrīkst ierobežot ne laika ziņā, ne arī ar kādiem citiem objektiem vai īpašuma grupām. Ir izskanējuši viedokļi tikai par kompensācijas sertifikātu vai sertifikātu dzīvokļu privatizācijai izmantošanas termiņa pagarināšanu. Taču tie neiztur kritiku, jo šajās jomās indivīdiem — fiziskajām personām — vairāk vai mazāk bija iespējams izmantot šos sertifikātus.

Savukārt rūpniecības un tautsaimniecības objektu privatizācijā valsts vienkārši nav radījusi visas iespējas šo sertifikātu izmantošanā. Tāpēc uzskatām, ka cilvēkiem ir jādod šīs iespējas, nešķirojot tos pēc kaut kādām īpašuma grupām.

Domāju, ka šīsdienas lēmums, noraidot steidzamību, bija pareizs. Tāpēc politiskajiem spēkiem jāvienojas, lai radītu pēc iespējas gludākus nosacījumus un iespējas privatizācijas procesa noslēgumā. Visiem cilvēkiem ir jāsaprot, ka, kamēr privatizācijas process nenoslēgsies, cilvēki sertifikātus varēs izmantot ne tikai kādas grupas — dzīvokļu vai zemes — privatizācijā, bet arī rūpniecības objektu privatizācijā. Saeima šo procesu turpinās.

M.Lujāns (politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcija): Arī mūsu frakcija ir kategoriski iestājusies pret notikumiem Amerikas Savienotajās Valstīs. Mūsu frakcija un partijas, kas ietilpst savienībā "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", vienmēr ir iestājušās pret vardarbīgām un teroristiskām metodēm. To pašu mēs teicām arī Maskavā notikušo terora aktu laikā. Toreiz diemžēl liela Latvijas iedzīvotāju daļa un arī daudzi pasaulē to uztvēra diezgan nenopietni. Šodien mēs saskaramies ar to, ka terorismam vairs neeksistē robežas. Tas no vienas valsts problēmas pārvēršas starptautiskajā terorismā, ar kuru nopietni un nežēlīgi jācīnās, lai kādā valstī tas būtu. Šajā cīņā jāpiedalās visām valstīm. Ja šajā vardarbībā masveidā cieš mierīgie iedzīvotāji, tad nav būtiski, zem kādas maskas jeb zem kādas ideoloģijas terorisms notiek. Šāds terorisms var slēpties zem brīvības cīnītāju nosaukuma, un ar to ir nežēlīgi jācīnās. Amerika ar to patiešām ir saskārusies. Mūsu frakcija, tāpat kā pārējā Latvija, dziļi jūt līdzi Amerikas Savienotajām Valstīm viņu lielajās bēdās.

Šie notikumi ir, bet darbs un dzīve turpinās. Viens no aktuālākajiem jautājumiem Saeimā šodien bija par privatizācijas sertifikātiem. Patīkami, ka "Latvijas ceļš" beidzot piekrita mūsu frakcijas viedoklim, ko mēs piedāvājām jau pavasara sesijā, — privatizācijas sertifikātiem ir jābūt mūžīgiem, kamēr notiek pats privatizācijas process. Diemžēl ar sava veida labējo partiju taktiku, kad tiek noraidīts jebkurš opozīcijas piedāvājums, atkal ir pazaudēts laiks. Ja būtu atbalstīts mūsu frakcijas priekšlikums, ko piedāvājām jau maijā, tad šodien vairs nevajadzētu diskutēt par šo jautājumu un Latvijas sabiedrībai vairs nebūtu jāuztraucas par problēmām, kas saistītas ar sertifikātu izmantošanu.

Atkal kārtējo reizi esam saskārušies ar labējo partiju neizdarību saistībā ar sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem. Šis likums ir slavens 7.Saeimas auglis, kurā ir iejaukusies arī prezidentes kundze. Mēs kopā ar cienījamiem kolēģiem no Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas vērsāmies Satversmes tiesā, norādot, ka tādi eksperimenti pašvaldību līmenī nav iespējami. Diemžēl šodien kārtējo reizi valdošais vairākums neieklausījās mūsu frakcijas priekšlikumā, ka sabiedrisko pakalpojumu regulatori būtu nepieciešami tikai tajās pašvaldībās, kurās ir vairāk nekā 30 tūkstoši iedzīvotāju. Pārējās pašvaldībās mehānisms būtu tāds pats kā līdz šim — par šiem jautājumiem lemj dome. Saeima atbalstīja Tautas partijas piedāvāto priekšlikumu, šī jautājuma izlemšanu atliekot līdz nākamā gada jūnijam. Tas nozīmē, ka visas pašvaldības atkal būs politisko spēlīšu rokās nākamā gada vēlēšanās.

E.Baldzēns (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija): Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas Saeimas frakcija pauž dziļu sašutumu un nosoda šī briesmīgā terorisma akta izraisītājus, organizētājus un atbalstītājus. Mēs uzskatām, ka šis terora akts ir noziegums pret cilvēci un tas nedrīkst palikt nesodīts. Tas ir arī izaicinājums visai civilizētajai pasaulei, ne tikai demokrātiskajām valstīm, par to, vai cilvēka dzīvībai vispār ir kāda vērtība, vai drīkst pielietot kara metodes pret mierīgajiem civiliedzīvotājiem. Mēs izsakām visdziļāko līdzjūtību Amerikas tautai, Amerikas Savienoto Valstu valdībai, īpaši tiem tūkstošiem bojāgājušo cilvēku tuviniekiem, kuri kļūs par šīs asiņainās katastrofas upuriem.

Darbs Saeimā, protams, turpinās. Šodien mēs spriedām par sertifikātu izmantošanas termiņa pagarināšanu. Sociāldemokrāti, tāpat kā citas opozīcijas partijas, vairākkārt ir piedāvājuši šī termiņa pagarinājumu. Diemžēl iepriekšējā sesijā valdība un partiju vairākums nepārtraukti liedza to darīt. Tagad mēs redzam, ka atkal pēdējā brīdī tiek risinātas tās problēmas, kas interesē daudzus Latvijas Republikas iedzīvotājus. Protams, ka tas ir patīkami un labi, kaut vai pēdējā brīdī.

Vēl gribu uzsvērt, ka Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija ir vērsusies pie Ministru prezidenta Andra Bērziņa ar virkni deputātu jautājumu par tankkuģu iegādi. Uzskatām, ka a/s "Latvijas kuģniecība" privatizācija ir lieka, bet tankkuģu flote jāatjauno. Tāpēc mums ir virkne nopietnu jautājumu par lietderīgu valsts līdzekļu izmantošanu. Piemēram, kā tad šie trīs tankkuģi maksā 125 miljonus, ja kuģniecības kontrolpaketes 68% valdība gribēja privatizēt par 115 miljoniem dolāru. Mēs ar jebkuriem skaitļiem — reāli ir 37 tankkuģi un arī vēl gāzes vedēji — varētu pierādīt, ka īstenībā a/s "Latvijas kuģniecība" vērtība ir daudz, daudz augstāka. Tāpēc jau tagad ar valdības atzinumu, cik vērtīgi ir trīs jaunie tankkuģi, ir ļoti daudz nopietnu problēmu.

Gribētu zināt arī to, vai šī tankkuģu iegāde, kur katrs tankkuģis maksā 41,7 miljonus dolāru, ir saimniecisks darījums, un cik lielā mērā tas atbilst likuma par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu mantas izšķērdēšanas novēršanas prasībām. Kā šajā gadījumā ir ievērota Latvijas valsts stratēģija un intereses, veidojot tieši šādu tankkuģu pirkšanas projektu. Ļoti nopietni iebildumi ir arī par cenas jautājumiem.

P.Tabūns (apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija): Šodien ir sēras. Visā normālā pasaulē. Mēs sērojam kopā ar Amerikas tautu. J.Lagzdiņš teica, ka, paldies Dievam, pie mums ir mierīgi. Diemžēl man jāsaka, ka arī pie mums nav mierīgi. Latgales kapos ir noticis ārkārtējs notikums. Uzbrukums. Nevis dzīvajiem, bet mirušajiem. Kapiem. Tas ir kaut kas ārkārtējs un necilvēcīgs. Un tādēļ es izsaku līdzjūtību piederīgajiem, kuru tuvinieki guļ Kalupes kapos. Aicinu arī rajona padomi, pagasta deputātus un vadību palīdzēt sakopt šos kapus. Vainīgie ir jāatrod un jāsoda ar visu, visu bardzību.

Tagad par sertifikātiem. Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas deputāti iesniedza šo priekšlikumu, paredzot un zinot, ka 1.oktobrī faktiski izbeigsies jebkādas darbības attiecīgajās institūcijās ar sertifikātiem. Šo priekšlikumu iesniedzām ar lūgumu noteikt tam steidzamību. Diemžēl deputāti šim variantam nepiekrita un steidzamību noraidīja. Ko var secināt? Iespējams, ka šādā veidā tiek aizstāvēti tie, kas sapirkuši miljoniem sertifikātu par santīmiem. Un te būtu jārunā par budžetu. Mēs drīz izskatīsim budžeta projektu nākamajam gadam. Budžetā nav naudas. Protams, ka nav. Vajadzīgs skolotājiem, mediķiem, pensionāriem un tā tālāk… Šo naudu iegūsim, pārdodot lielos uzņēmumus, tātad tos privatizējot par naudu, nevis sertifikātiem. Mēs jau tā esam zaudējuši privatizācijas gaitā ap 12 miljoniem. Domāju, ka ne tikai 12 miljonus. Sanāktu vēl lielāka summa. Liela daļa sertifikātu ir nevis cilvēkiem, tie tos jau ir pārdevuši, bet šiem uzņēmējiem, kuri visu laiku ir cerējuši izmantot sertifikātus privatizācijā. Tāpēc "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK iesniedza šo priekšlikumu, lai sertifikātus varētu izmantot dzīvokļu un zemes privatizācijā.

I.Ūdre (Jaunā frakcija): Šodien ir sēru diena. Notikumi pirms pāris dienām Amerikā ir ietekmējuši visu pasauli, un es domāju, ka mēs nekad nebūsim tādi, kādi bijām. Tādēļ neatkarīgi no politiskās iekārtas, no tā, vai pie varas ir labējie vai kreisie, valstīm būtu jāvienojas. Jāvienojas un jācīnās kopīgi pret terorismu. Arī Latvijai nāksies pārdomāt savas drošības procedūras. Ņemot vērā to, kas ir noticis Amerikā, Saeima šodien ar klusuma brīdi godināja bojā aizgājušo cilvēku dzīvības, kā arī pieņēma Latvijas Republikas Saeimas paziņojumu, kurā asi nosodīts Amerikas Savienotās Valstīs notikušais terora akts un tie, kuri to veica. Mēs esam kopā ar Amerikas tautu, kura konsekventi iestājas par brīvību un citām demokrātijas vērtībām, kuras ir arī Latvijas valsts pastāvēšanas neatņemama sastāvdaļa. Šodien cilvēki Latvijā, atceroties mirušos, iedegs svecītes, tā protestējot pret terorismu un pieminot tos cilvēkus, kuri gājuši bojā.

Šodienas sēdē viens no svarīgākajiem ir likumprojekts "Grozījumi likumā "Par privatizācijas sertifikātiem"". Mēs, tāpat kā vienmēr, esam aizstāvējuši to, ka nedrīkstētu ierobežot sertifikātu izmantošanas termiņu. Tas būtu jānosaka līdz privatizācijas procesa beigām. Tātad, kamēr ilgst privatizācijas process, tikmēr privatizācijas sertifikātiem ir jābūt derīgiem. Ja valsts iedzīvotājiem kaut ko ir solījusi, tad šie solījumi būtu jāpilda līdz galam.

Šodien izskatījām vēl vairākus likumprojektus, kas tika nodoti izskatīšanai komisijās, kā arī pieņemti pirmajā lasījumā.

Par dažiem gribētu izteikt mūsu viedokli.

Izskatīšanai komisijās tika nodots likumprojekts "Par Bruno Valda Pētersona atzīšanu par Latvijas pilsoni". Šis cilvēks ir basketbolists, ASV pilsonis. Domāju, ka Saeima izdarīja pareizi, atbalstot viņam pilsonības piešķiršanu, jo tad viņam būs iespēja piedalīties Latvijas nacionālajā vīriešu izlasē, kas mums būtu ļoti noderīgi.

Tāpat tika izskatīti vairāki grozījumi likumu pantos, kas saistās ar drošības iestādēm, valsts noslēpumu un nacionālo drošību, tādā veidā nodrošinot Nacionālo bruņoto spēku militārās pretizlūkošanas dienesta pakļautības maiņu, dienestu pakļaujot tieši aizsardzības ministram. Tas, protams, paaugstinās Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un militārās pretizlūkošanas dienesta darba efektivitāti, kā arī pastiprinās aizsardzības ministra realizēto Nacionālo bruņoto spēku civilo kontroli.

Šodien deputāti izskatīja arī likumprojektu "Iepakojuma likums", kura mērķis ir samazināt izlietotā iepakojuma nelabvēlīgo ietekmi uz vidi, kā arī veicināt brīvprātīgas vienošanās un atbildības principa ieviešanu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanā.

Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!