• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Moldovai Latvijas pieredze ir saistoša ceļā uz Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2001., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53998

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente:
- Aizvakar, 18.septembrī, Tallinā, tiekoties ar Baltijas valstu, Somijas un Polijas prezidentiem (Jura Krūmiņa fotoskatījumā)

Vēl šajā numurā

20.09.2001., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Moldovai Latvijas pieredze ir saistoša ceļā uz Eiropu

Vakar, 19.septembrī, vizītē Latvijā uzturējās Moldovas ārlietu ministrs Nikolaje Dudau

Pie Valsts prezidentes

VIKE4.JPG (21037 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš — "Latvijas Vēstnesim"
Vakar, 19.septembrī, Valsts prezidentes Jūrmalas rezidencē: Moldovas ārlietu ministrs Nikolaje Dudau un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 19.septembrī, Jūrmalas rezidencē tikās ar Moldovas ārlietu ministru Nikolaji Dudau (Nikolae Dudąu).

Pārrunātas Latvijas un Moldovas politiskās, ekonomiskās aktualitātes, kā arī abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas. N.Dudau pauda savas valsts ieinteresētību pārņemt Latvijas pieredzi, integrējoties Eiropas un starptautiskajās institūcijās, kā arī harmoniskas sabiedrības veidošanā. Moldovas ārlietu ministrs pauda apņēmību veicināt tirdznieciskā apjoma palielināšanos starp valstīm. V.Vīķe-Freiberga novēlēja sekmes tikko Rīgā nodibinātajai Moldovas tirdzniecības pārstāvniecībai abu valstu ekonomisko sakaru sekmēšanā. Prezidente pauda cerību, ka N.Dudau, kurš tikko beidzis savu trīs gadu darbību kā Moldovas vēstnieks Latvijā, arī ārlietu ministra amatā sekmēs abu valstu attiecības.

N.Dudau nodeva sveicienus V.Vīķei-Freibergai no Moldovas prezidenta Vladimira Voroņina.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 19.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Moldovas Republikas ārlietu ministru Nikolaji Dudau.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar divpusējās sadarbības intensificēšanas iespējas.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta veidot konstruktīvas un abpusēji izdevīgas attiecības ar Moldovu. Mūsu valsts sadarbību vēlas balstīt uz divpusējās sadarbības principiem, ņemot vērā savas ārpolitiskās prioritātes — integrāciju Eiropas Savienībā un NATO.

Kā sacīja J.Straume, diplomātiskās attiecības starp abām valstīm pastāv jau gandrīz desmit gadus, tomēr to aktivitāte līdz šim nav tikusi izmantota atbilstoši to potenciālam. Daudzās jomās Latvija un Moldova varētu aktivizēt savstarpējo dialogu. Mūsu valsts ir ieinteresēta izvērst intensīvāku sadarbību līgumtiesiskās bāzes paplašināšanā, kā arī ekonomisko interešu apzināšanā un sadarbības intensificēšanā. "Jūsu vizītes sniegtās iespējas varētu kļūt par stimulu kontaktu veicināšanai divpusējo un arī daudzpusējo attiecību jomā," teica Saeimas priekšsēdētājs.

Savukārt Moldovas ārlietu ministrs informēja par februārī notikušo Moldovas parlamenta vēlēšanu rezultātiem. Tie liecina, ka vairāk nekā puse parlamenta deputātu ir Komunistiskās partijas pārstāvji, kuru priekšvēlēšanu programmā tika akcentēti sociālie jautājumi un to risināšanas iespējas. N.Dudau uzsvēra, ka arī Moldovai ir būtiski iekļauties Eiropas struktūrās, tāpēc virzība uz integrāciju tajās ir viena no valsts īstenotajām ārpolitikas prioritātēm.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī situāciju Piedņestrā. Pēc Moldovas ārlietu ministra teiktā, šajā reģionā joprojām nav izdevies panākt un nodrošināt stabilitāti. Lai gan Piedņestra vēlas panākt savu patstāvību, tai nav iespējams izveidot neatkarīgu ekonomiku, turklāt šis reģions tiek izmantots kā intensīvs kontrabandas tranzīta koridors. J.Straume savukārt uzsvēra, ka Latvija atbalsta Moldovas teritoriālo integritāti un uzskata, ka sarunas ir vienīgais veids, kā atrisināt izveidojušos konfliktu.

Pārrunājot pašreizējo ekonomisko situāciju Moldovā, N.Dudau sacīja, ka tā esot komplicēta — nākamajā gadā ir jāatmaksā valsts iekšējais parāds, tāpēc jau tagad sāktas sarunas ar Pasaules banku un Starptautisko valūtas fondu par iespējamo palīdzības piešķiršanu. Kā pozitīvus faktus ministrs minēja nacionālās valūtas stabilitāti, iekšzemes kopprodukta pieaugumu, kas šā gada septiņos mēnešos sasniedzis 4%, kā arī eksporta apjoma palielināšanos.

J.Straume un N.Dudau bija vienisprātis, ka jāaktivizē abu valstu politiskā sadarbība, savukārt laba ekonomiskā sadarbība varētu veidoties tekstila, šūšanas un farmācijas nozarēs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!