• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar latvisku starojumu no Dienvidu puslodes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2001., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kamēr Baltijas valstis dzied, tikmēr Eiropa ir droša

Vēl šajā numurā

20.09.2001., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar latvisku starojumu no Dienvidu puslodes

Rīgā atklāta Austrālijā dzīvojošā latviešu mākslinieka Mārtiņa Gaujas grafiku izstāde

"Latvijas Vēstneša" lasītājiem Mārtiņš Gauja jau pazīstams no 1998. gada 13. marta publikācijas "Vēl viens mūsu pašmācības ceļa un paša ceļa gājējs".

Viņš bijis arī mūsu laikraksta autors, kas nu Sidnejā jau nosvinējis 86 gadu jubileju un sagatavojis kārtējo sveicienu dzimtenei — šo krāsaino grafiku izstādi.

Austrālijā mākslinieks sarīkojis septiņas personālizstādes. Deviņdesmitajos gados viņam pavērās ceļš arī uz Latviju. 1995. gadā Mārtiņš Gauja ar pieciem darbiem piedalījās kopējā izstādē "Astoņi Austrālijas latviešu mākslinieki" mākslas galerijā "Daugava". Pēc pieciem gadiem jau mākslinieka plaša izstāde bija Valsts Mākslas muzejā Rīgā. Šīs izstādes atklāšanas dienā bija atvēršanas svētki arī grāmatai "Latviešu tēlotāja māksla Sidnejā. Mārtiņa Gaujas skatījumā. 1965—1999". Tajā viņa draugs Latvijas Zinātņu vēstures asociācijas ārzemju biedrs Guntars Saiva sakopojis Mārtiņa Gaujas rakstītās un "Austrālijas Latvietī" publicētās recenzijas par latviešu mākslu Sidnejā. Mākslinieks gandarīts, ka viņa publikāciju krājums tagad ir atrodams lielākajās Latvijas bibliotēkās. Par šo krājumu Mārtiņš Gauja 1999. gadā pats rakstīja:

"Ja nu jauns visu aptverošs darbs neliekas pa spēkam, tad daļēja mūsu mākslinieku darbu dokumentācija tomēr ir iespējama. Tāda tā arī ir saglabājusies "Austrālijas Latvieša" slejās. (..) Aprit 50 gadi kopš 1949. gada maija, kad Emīls Dēliņš sāka izdot "Austrālijas Latvieti". Tomēr pa daudzajiem numuriem izsvaidītie raksti nedod vēlamo pārskatu. Tā kā esmu 33 gadus rakstījis par latviešu tēlotāju mākslu gan minētajā laikrakstā, gan arī ASV iznākošajā "Latvju Mākslā", tad šie mani raksti arī ir daļa no trimdas mākslas dokumentācijas (..)"

Pašreizējo Mārtiņa Gaujas izstādi sarūpējis draugs Guntars Saiva un izstādījis to sadarbībā ar Veselības veicināšanas centru un Diplomātiskā servisa aģentūru. Apmeklētājus savās grafikās Mārtiņš Gauja sveic ar īpašu skatījumu uz Rīgu un daudziem krāšņiem simboliskiem ziediem.

Dr.sc.ing. Sigizmunds Timšāns — "Latvijas Vēstnesim"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!