• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2001., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54029

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvojamo māju privatizāciju

Vēl šajā numurā

21.09.2001., Nr. 134

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts robežsardze

Veids: pavēle

Numurs: 395

Pieņemts: 10.09.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts robežsardzes pavēle Nr.395

Rīgā 2001. gada 10. septembrī

Par pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu

Lai paustu atzinību robežsargiem par viņu augsto personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas valsts robežas apsardzības organizēšanā un īstenošanā, pamatojoties uz Robežsardzes likuma 8.panta ceturto daļu un Ministru kabineta 1998.gada 15.decembra noteikumu Nr.460 "Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināra reglamenta" 9.4.apakšpunktu, tiek dibināta krūšu zīme pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusts. Šā apbalvojuma mākslinieciskais projekts ir apstiprināts ar Valsts heraldikas komisijas 2001.gada 29.maija sēdes lēmumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pavēlu:

1. Apstiprināt nolikumu "Par pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu".

2. Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Finansu un nodrošinājuma pārvaldes priekšniekam nodrošināt pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta, apbalvojuma apliecību pasūtīšanu un izgatavošanu.

3. Kontroli pār pavēles izpildi uzdot Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes priekšniekam.

4. Ar pavēli iepazīstināt Valsts robežsardzes personālu.

Valsts robežsardzes priekšnieks robežsardzes ģenerālis G.Dāboliņš

Nolikums
par pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu

I. Vispārīgie nosacījumi

1. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusts dibināts 2001.gadā kā Valsts robežsardzes augstākais apbalvojums robežsargiem.

2. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu piešķir par izcilu personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas valsts robežas apsardzības organizēšanā un īstenošanā.

II. Atzinības krusta piešķiršanas kārtība

3. Tiesības lemt par pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta piešķiršanu ir Valsts robežsardzes Apbalvojumu komisijai (turpmāk tekstā — Apbalvojumu komisija), kuras sastāvu ar pavēli nosaka Valsts robežsardzes priekšnieks.

4. Kandidātus apbalvošanai ar pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu ieteic Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes, teritoriālo pārvalžu un Robežsargu skolas (koledžas) priekšnieki, iesniedzot ieteikumu Apbalvojumu komisijai, kuram pievieno izrakstu no kandidāta personīgās lietas par dienesta gaitu, disciplināriem sodiem un apbalvojumiem.

III. Atzinības krusta tehniskais un mākslinieciskais apraksts

5. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta zīme izgatavota no sudraba, tās lielums ir 41 mm:

5.1. Krusta zīmes aversa pusē ir reljefi izcelts, zaļas emaljas klāts Austrijas lielgabalu krusts, kura ārēja mala ir ar sarkanu emalju un sudraba aplokojumu. Krusta zīmes vidū ir reljefi izcelts sudraba medaljons, uz kura zeltītā laukumā ir iespiesta Valsts robežsardzes emblēma. Emblēmu veido robežstaba attēls Latvijas karoga krāsās, virs robežstaba — puslokā trīs zeltītas piecstaru zvaigznītes. Robežstaba turētāji ir karmīnsarkans lauva labajā pusē un sudraba grifs kreisajā pusē. Zem robežstaba turētājiem ir stilizēts zaļu ozola lapu pinums un karmīnsarkana–balta–karmīnsarkana karoglente.

Krusta zīmes zaru starpas papildina trīs sudraba ozollapu kopnes.

Krusta zīmes reversa puse ir gluda, tā sudraba virsmas iekšpusē ir horizontāls, reljefi izcelts devīzes uzraksts divās rindās: LATVIJA, TU ZEME SVĒTA,/ TEVI SARGĀT MŪSU GODS.

Krusta zīmes apakšējā daļā ir iekalts tās kārtas numurs.

5.2. Krusta zīmes jostas augšdaļā ir austiņa ar atveri tās centrā, zīmes savienošanai ar lentas turētāja gredzenu. Ozollapu pinuma raksta sudraba piekares gredzens savieno krusta zīmi ar caurvērtu lentas piekarriņķi.

6. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta lenta izgatavota no muarē auduma, lentas garums — 45 mm, platums — 32 mm. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta lentas garenass virzienā ieaustas trīs 10,6 mm platas svītras — gaišzaļa–balta–gaišzila.

7. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta piespraude izgatavota no sudraba, tās diametrs ir 12 mm. Piespraudei aversa pusē ir reljefi izcelts zaļas emaljas klāts Austrijas lielgabalu krusts, kura ārējā mala ir ar sarkanu emalju un sudraba aplokojumu. Krusta zīmes vidū ir reljefi izcelts sudraba medaljons, medaljona laukums ir apzeltīts. Krusta zīmes zaru starpas papildina trīs sudraba ozollapu kopnes.

IV. Atzinības krusta nēsāšanas tiesību izsludināšana un apliecināšana

8. Apbalvojumu komisijas lēmumu par apbalvošanu ar pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu apstiprina Valsts robežsardzes priekšnieks, kurš izdod pavēli par tā piešķiršanu.

9. Kopā ar pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krustu apbalvojamai personai tiek izsniegta apliecība ar tādu pašu kārtas numuru, kāds ir uz pirmās šķiras zīmes Robežsargu Atzinības krusta.

Apliecību ar parakstu un ģerboņa zīmogu apstiprina Valsts robežsardzes priekšnieks.

Apliecību izsniegšana un reģistrācija Valsts robežsardzes krūšu nozīmju (zīmju) reģistrā ir Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Personāla dienesta kompetencē.

V. Atzinības krusta nēsāšanas nosacījumi

10. Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusts ir nēsājams pie formas tērpa krūšu kreisajā pusē aiz Iekšlietu ministrijas Goda zīmes. Pie civiltērpa nēsā pirmās šķiras Atzinības krusta piespraudi.

Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks

robežsardzes pulkvedis Ā. Jansons

1.pielikums

1395.JPG (38796 bytes)

Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta krāsainais attēlojums

2.pielikums

2395 COPY.GIF (43647 bytes)

Pirmās šķiras Robežsargu Atzinības krusta grafiskais attēlojums

3.pielikums

3395.JPG (39254 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!