• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijai ir svarīgs jūsu atbalsts". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2001., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54053

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijā ir atvērta sabiedrība"

Vēl šajā numurā

21.09.2001., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvijai ir svarīgs jūsu atbalsts"

Vizītē UNESCO Ģenerālās konferences prezidente Jaroslava Moserova

UNESCO.JPG (26748 bytes)
Vakar, 20.septembrī, Saeimas namā: UNESCO Ģenerālās konferences prezidente Jaroslava Moserova un Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume
Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 20.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar UNESCO Ģenerālās konferences prezidenti Jaroslavu Moserovu.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar sadarbības iespējas starp Latviju un UNESCO.

Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka Latvijas sadarbība ar Apvienoto Nāciju Organizāciju un UNESCO aizsākusies pirms desmit gadiem. Lai gan tas nav ilgs laiks, tomēr bijis ļoti svarīgs mūsu valsts un arī UNESCO darbībā. Viņš pauda gandarījumu par tiem projektiem, kas jau īstenoti ar UNESCO atbalstu, un izteica cerību, ka arī turpmāk šī organizācija neliegs Latvijai savu palīdzību. "UNESCO loma ir milzīga, informējot pasauli par Latvijas identitāti un tās kultūras vērtībām, tāpēc mums ir svarīgs jūsu atbalsts Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai," teica J.Straume

Jānis Straume arī piebilda, ka būtiska būs Latvijas parlamenta izšķiršanās par Nacionālās bibliotēkas celšanu, jo pēc pozitīva lēmuma pieņemšanas jau varētu spert pirmos reālos soļus.

Savukārt UNESCO Ģenerālās konferences prezidente informēja, ka viņas pilnvaras šajā amatā ilgs līdz šā gada 15.oktobrim, jo 31.konferencē tiks ievēlēts jauns prezidents. Viņa pauda atbalstu Latvijas idejai izvirzīt savu kandidatūru UNESCO Izpildpadomes vēlēšanās, uzsverot, ka šajā padomē jādarbojas iespējami vairākiem demokrātisko valstu pārstāvjiem. J.Moserova arī pastāstīja, ka Izpildpadomes ietvaros darbojas Rekomendāciju un konvenciju komiteja, kas faktiski nodarbojas ar jautājumiem, kas skar cilvēktiesību pārkāpumus, arī tā saucamo sirdsapziņas cietumnieku lietas. "Manuprāt, ir ļoti būtiski, lai šajā komitejā būtu cilvēki, kas paši piedzīvojuši totalitāros režīmus, — tas sekmētu un uzlabotu šīs komitejas darbu."

Saeimas priekšsēdētājs interesējās arī par lēmumu pieņemšanas procedūru projektiem, kas saistīti ar Pasaules kultūras mantojuma saglabāšanu. J.Moserova sacīja, ka šī joma ir īpašas UNESCO institūcijas — Pasaules kultūras mantojuma komitejas — kompetencē un tās pieņemtie lēmumi ir patstāvīgi, resp., tie nav jāapstiprina UNESCO Izpildpadomē.

Par Latviju UNESCO saimē

UNESCO2.JPG (29631 bytes)2001. gada rudenī aprit 10 gadu, kopš Latvija kļuvusi par Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) dalībvalsti.

Latvijas iesaistīšanās UNESCO ir notikusi vienlaikus ar mūsu jaunās valsts veidošanās procesu, un šodien, atskatoties uz padarīto, jau droši var apgalvot, ka arī UNESCO ir devusi ieguldījumu Latvijas izglītības, zinātnes, kultūras un komunikāciju attīstībā.

Latvijā UNESCO darbu organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK), kas dibināta 1992. gada 12. maijā ar LR Augstākās Padomes lēmumu. LR Saeima 1994. gada 10. decembrī pieņēma likumu "Par UNESCO Latvijas Republikas Nacionālās komisijas Satversmes apstiprināšanu", kurā noteikts, ka "UNESCO Latvijas Nacionālā komisija ir neatkarīga Latvijas Republikas institūcija, kuras funkcijās ietilpst sniegt LR Saeimai un Ministru kabinetam ieteikumus jautājumos, kas saistīti ar UNESCO darbību, sekmēt Latvijas jauniešu, pedagogu, radošo profesiju pārstāvju, zinātnieku, valsts un pašvaldību institūciju darbinieku līdzdalību UNESCO programmās un pasākumos, attīstīt un stiprināt attiecības ar citām valstīm, realizējot kopīgus projektus un nodrošinot Latvijas pārstāvību starptautiskajos pasākumos, konferencēs, semināros, izpētes projektos".

Latvijā komisijā ir 16 valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvju, kuri ieinteresēti sadarboties ar UNESCO izglītības, kultūras, zinātnes un komunikāciju jautājumos. UNESCO LNK asamblejas vada vēlēts komisijas prezidents — no 1998. gada kultūras ministre Karina Pētersone, komisijas ikdienas darbu organizē ģenerālsekretārs — no 1999. gada Dace Neiburga.

Latvijas pastāvīgā delegācija UNESCO, ko vada Latvijas vēstnieks UNESCO — no 2000. gada Sandra Kalniete, pārstāv mūsu valsts intereses organizācijas galvenajā mītnē Parīzē.

Par godu jubilejai vakar, 20. septembrī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notika svinīgs pasākums.

Šodien un rīt, 21. un 22. septembrī, notiks reģionālā konference "UNESCO 21. gadsimtā un Latvija". Rīgas Latviešu biedrības namā konferenci svinīgi atklās LR Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un UNESCO Ģenerālās konferences prezidente Jaroslava Mozerova. Konferences galvenos ziņojumus — pārskatu par UNESCO darbību Latvijā un Latvijas darbību UNESCO sniegs kultūras ministre Karina Pētersone, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, Latvijas vēstniece UNESCO un Francijā Sandra Kalniete, Zinātņu akadēmijas viceprezidents Andrejs Siliņš, Ārlietu ministrijas Publicitātes biroja otrā sekretāre Ingrīda Zemzare un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. Konferences otrajā daļā savā pieredzē dalīsies konferences viesi — UNESCO nacionālo komisiju pārstāvji no Vācijas, Dānijas, Somijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Čehijas.

Konferences pirmās dienas noslēgumā Latvijas Universitātes Senāta zālē, piedaloties LU rektoram, izglītības un zinātnes ministram un konferences viesiem un dalībniekiem, tiks atklāta UNESCO katedra.

Otrajā dienā konferences dalībnieki strādās darba grupās. Izglītības un zinātnes ministrijā darba grupas "Pamatprasmju izglītība visiem: nacionālais forums un reģionālās iniciatīvas" ietvaros tiks apspriestas sadarbības iespējas 2000. gada Pasaules izglītības foruma pieņemto galadokumentu un UNESCO programmas "Pamatprasmju izglītība visiem" īstenošanai Baltijas reģionā. Konkrēti tiks apspriesta programma reģionālajai konferencei, kas plānota Rīgā 2002. gada janvārī.

Otra nozīmīga darba grupa, ko veido un vada Baltijas jūras reģiona kultūras augstskolu studenti, Valsts tautas mākslas centrā strādās pie jauna sadarbības projekta — "SINAXIS Baltica" — Baltijas jūras reģiona valstu kultūras menedžmenta un politikas studentu sadarbības tīkla — dibināšanas. Projektu Latvijā organizē Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar UNESCO LNK un Kultūras ministriju. Konferences noslēgumā Arhitektu namā notiks "SINAXIS Baltica" prezentācija un projekta "Latvijas mākslinieki Latvijas Nacionālajai bibliotēkai" otrās kārtas prezentācija.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!