• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par budžetā plānotajām dotācijām pašvaldībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2001., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54064

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes noteikumi Nr.4

Par transportlīdzekļu kravu iekraušanas un izkraušanas laika noteikšanu apstāšanās un stāvēšanas aizlieguma ceļazīmju darbības zonās

Vēl šajā numurā

21.09.2001., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par budžetā plānotajām dotācijām pašvaldībām

Pēdējās dienās kā aktualitāte tiek pasniegti atsevišķu politiķu atbalstītie izteikumi, ka it kā pastāvot konflikts starp Pašvaldību savienību un valdību par 2002. gada budžeta projektu, kurā Pašvaldību savienība prasa 12 miljonus, bet valdība esot gatava dot 3,4 miljonus latu budžeta dotācijai pašvaldību izlīdzināšanas fondam.

Ministru prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka šajā jautājumā ir nepieciešama skaidrība.

Pirmkārt, dotācijas apjomu nosaka likums. Finansu ministrijas piedāvātās prognozes un dotāciju apjoms ir kompromiss, kurā galvenās ieguvējas būs pašvaldības. Ja valdība strikti ievērotu likumu, dotācijas tiktu samazinātas par 3 miljoniem latu un to apjoms būtu tikai 400 tūkstoši latu. Likuma prasības bija iespējams mainīt, grozot likumu. Parakstot 2001. gada vienošanās un domstarpību protokolu, Pašvaldību savienība uzņēmās sagatavot grozījumus likumā par finansu izlīdzināšanu, taču to nav izdarījusi.

Otrkārt, pašvaldību budžeti katru gadu pieaug straujāk nekā valsts budžets. 2002. gadā pašvaldību pamatbudžetu nodokļu pieaugums tiek prognozēts vidēji par 6,3% gadā, bet valsts budžeta nodokļu pieaugums — tikai par 1,7%. Tātad pašvaldību pamatbudžetu nodokļu ieņēmumu pieauguma temps ir 3,7 reizes lielāks nekā valsts budžeta ieņēmumu pieaugums. Neraugoties uz to un izprotot pašvaldību problēmas, valsts katru gadu finansu nepieciešamību papildus ir palielinājusi vismaz atbilstoši inflācijas līmenim, kas nekad nav darīts valsts budžeta finansētajām institūcijām.

Treškārt, šogad Ministru kabinets, atbalstot pašvaldības, ir nolēmis nākamajā gadā mainīt nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanas kārtību, kas ļaus pašvaldību budžetos papildus iekasēt 17,64 miljonus latu.

Tātad, ja tiks apstiprināts Finansu ministrijas sagatavotais 2002. gada budžeta projekts, pašvaldības savos budžetos papildus varēs iekasēt 20,64 miljonus latu.

Ministru prezidents aicina Pašvaldību savienību un koalīcijas partnerus nesākt politikas spēles ar mērķi apliecināt, kurš visvairāk mīl pašvaldības, bet iepazīties ar likumu un ar kalkulatoru saskaitīt reālos skaitļus. Ministru prezidents arī aicina politiķus, kuri, no vienas puses, "iestājas par stingru fiskālo politiku", bet, no otras puses, prasa palielināt budžeta izdevumus, atmest populismu un rīkoties atbilstoši loģikai.

Arnis Lapiņš, Ministru prezidenta preses sekretārs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!