• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu iekasēšanu un uzņēmējdarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2001., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54103

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar savu gaismu, rudens vārtos

Vēl šajā numurā

25.09.2001., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļu iekasēšanu un uzņēmējdarbību

Valsts ieņēmumu dienesta Galvenās muitas pārvaldes direktors — savā preses konferencē

Šā gada 21. septembrī darbu sāka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pirmais vietnieks, Galvenās muitas pārvaldes direktors Kalvis Vītoliņš. Lai iepazīstinātu ar savām iecerēm un plāniem, vakar, 24. septembrī, uz preses konferenci viņš bija aicinājis plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus.

VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks norādīja, ka K. Vītoliņu VID pretendentu un ierēdņu konkursa vērtēšanas komisija ar vienbalsīgu lēmumu no četru amata kandidātu vidus izraudzījusies tālab, ka viņam ir liela pieredze muitas darbā gan kā muitas amatpersonai — no 1990. līdz 1993. gadam strādājis Rīgas muitā —, gan kā uzņēmējam, kas bijis tieši saistīts ar muitu. No 2000. gada viņš ir Latvijas Muitas brokeru asociācijas valdes loceklis, ir šīs asociācijas dibinātājs. K. Vītoliņš ir arī Juristu biedrības biedrs. Vadītājs, kurš pārzina savas vadītās iestādes darbu no apakšas līdz augšai un kurš zina, ko uzņēmēji gaida no muitas, ir vispiemērotākais šim amatam, uzskata A. Sončiks.

Kā pastāstīja K. Vītoliņš, tieši vai pastarpināti viņa darbs ar muitu bijis saistīts vienpadsmit gadus. Pēdējos sešus gadus muitas jautājumus viņam nācies skatīt caur uzņēmējdarbības prizmu. Konsultējot uzņēmumus, esot bijis skaidri redzams, kā pilnīgot muitas likumdošanu un darbu, lai sekmētu uzņēmējdarbību un uzlabotu nodokļu iekasēšanu. K. Vītoliņš uzskata, ka muitai ir jāpārskata attieksme pret saviem klientiem. Uzņēmumiem, kuriem var uzticēties, vadoties no nodokļu nomaksas, nākotnē varētu atvieglot muitas procedūras kārtošanu. K. Vītoliņš atzina, ka līdz šim muita un uzņēmēji bieži vien runājuši “katrs savā valodā”. Kad tie sāk runāt vienā valodā, tiek rasts optimālais risinājums muitas procedūrai. Dialogs starp muitu un nozares speciālistiem ir ļoti svarīgs, uzsvēra K. Vītoliņš. Nozares pārstāvji zina labāk, kad un kāpēc būtu lietderīgāk iesniegt vienu vai otru dokumentu.

Nereti uzņēmēji kritizē muitas darbu, nesniedzot konkrētus priekšlikumus, kā to uzlabot. Šādas runas neko nedod. Ja uzņēmēju priekšlikums ir vērtīgs un nerada negatīvas sekas nodokļu iekasēšanā, kāpēc kavēt biznesa attīstību, retoriski jautāja K. Vītoliņš.

K. Vītoliņš informēja, ka viens no aktuālākajiem uzdevumiem ir muitas elektronisko deklarāciju un elektroniskā paraksta ieviešana, kas ļaus distancēt muitnieku no klienta. Viņš jau esot uzdevis rajoniem apzināt ar šo jautājumu saistītās problēmas un sagatavot priekšlikumus to risināšanai.

Pēc pārvaldes direktora teiktā, nākotnē varētu raisīties diskusija par to, ka daļu no muitas kontroles procedūrām varētu pārcelt uz iekšzemi. Tas gan būtu ļoti grūts uzdevums, jo, pārceļot kādu funkciju no robežas uz iekšzemi, būtu nepieciešams daudz vairāk darbinieku, kas nodrošinātu kontroli iekšzemē. Tomēr pakāpeniski šo jautājumu varētu risināt.

K. Vītoliņš ir latviski tulkojis Kioto konvenciju, kas paredz muitas procedūru vienkāršošanu un harmonizēšanu. Ja muita strādātu saskaņā ar šo konvenciju, kas sarakstīta jau 1973. gadā, tad uzņēmēji Latvijā par muitu, iespējams, nesūdzētos, jo tas ir ideāls dokuments, sacīja K. Vītoliņš. Eiropas Savienība (ES) ir Kioto konvencijas locekle. Latvija savu likumdošanu ar šo konvenciju ir saskaņojusi tiktāl, ciktāl to ir paveikusi ES.

Nākotnē Galvenās muitas pārvaldes direktora pilnvaras pakāpeniski pieaugs un viņam tiks uzticēta pilna atbildība par visu muitas sistēmu, ziņoja K. Vītoliņš.

Marika Līdaka, LV” tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!