• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas delegācijas vizīti Japānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2001., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54175

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par obligāto veselības apdrošināšanu Bulgārijā

Vēl šajā numurā

26.09.2001., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas delegācijas vizīti Japānā

25. septembrī no Japānas atgriezās ekonomikas ministra Aigara Kalvīša vadītā Latvijas amatpersonu un uzņēmēju delegācija.

Atsaucoties uz Japānas Ārējās tirdzniecības veicināšanas organizācijas "Jetro" uzaicinājumu, Latvijas Attīstības aģentūra no 18. līdz 21. septembrim rīkoja Latvijas preču izstādi Tokijā, "Jetro" izstāžu zālē, kas bija veltīta Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas desmitgadei un desmit gadu jubilejai, kopš Latvijai atjaunotas diplomātiskās attiecības ar Japānu.

Piedalīties izstādē un tās laikā notiekošajos semināros bija aicinātas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas delegācijas. Latviju pārstāvēja ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis, Ārlietu ministrijas Ārējās ekonomiskās politikas departamenta direktors Uldis Vītoliņš, Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) ģenerāldirektors Māris Ēlerts, kā arī citi pārstāvji no Ekonomikas un Ārlietu ministrijas.

Latviju izstādē pārstāvēja 24 uzņēmumi no tādām nozarēm kā kokrūpniecība un mēbeļu ražošana, mašīnbūve, elektronika/elektrotehnika, ķīmiskā rūpniecība, kā arī tūrisms un citas nozares.

Izstādes sagatavošanas posmā "Jetro" piedāvāja Latvijas uzņēmējiem iespējas nodibināt kontaktus ar Japānas firmām, izmantojot informatīvos materiālus par Japānas importētājiem un eksportētājiem, un uzaicināt šo firmu pārstāvjus apmeklēt izstādi. "Jetro" sniedza arī konsultatīvo palīdzību jautājumos par kontaktu veidošanu ar Japānas firmām, kā arī piedāvāja iespēju piedalīties virtuālajā produktu izstādē. Izstāde bija ļoti labi apmeklēta un īpaši veiksmīga kontaktu ziņā tiem uzņēmumiem, kuri bija izmantojuši piedāvātās iespējas, piemēram, firma LSEZ "DuCons" vienas dienas laikā nodibināja ap 40 biznesa kontaktu. Uzņēmējiem bija iespēja apmeklēt divus Japānas kokrūpniecības un elektronikas nozares uzņēmumus. Arī Latvijas Attīstības aģentūra ir saņēmusi vairākus vērā ņemamus sadarbības piedāvājumus.

Japānas apmeklētāji izrādīja interesi galvenokārt par Latviju kopumā, tas liecina par to, ka vēl daudz darāms Latvijas tēla veidošanā Japānā.

Sadarbībā ar Japānu Latvijā, Rīgā, ir izveidota speciālā japāņu valodas skola, kā arī japāņu valodu var apgūt Latvijas Universitātē. Latvijas uzņēmējiem izstādes laikā bija lieliska iespēja izmantot Japānā dzīvojošo un studējošo latviešu tulku pakalpojumus.

Paralēli izstādei notika arī Baltijas biznesa seminārs, kurā Baltijas valstis prezentēja savas valsts ekonomisko izaugsmi, makroekonomikas datus u.c. Ekonomikas ministrs savā runā uzsvēra ekonomisko un politisko stabilitāti Latvijā, kas panākta desmit gadu laikā, kā arī informēja par valsts straujajiem attīstības tempiem. Īpaši ministrs uzsvēra informāciju tehnoloģiju attīstību Latvijā un valdības darbu, kas atbalsta uz zināšanām orientētas ekonomikas ieviešanu.

Vizītes laikā A.Kalvītim un citām delegācijas amatpersonām bija tikšanās arī ar "Jetro" valdes priekšsēdētāju Noboru Hatakeijamu, kurš iepazīstināja ar iespējām, kādas piedāvā "Jetro", tai skaitā programmu, ko finansē Japānas valdība un kas veicina Latvijas uzņēmēju iespējas apgūt Japānas tirgu.

"Jetro" līdz šim ir ļoti daudz darījusi, lai veidotu biznesa sakarus starp Latviju un Japānu. Sadarbība ar "Jetro" sākās ar bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizīti Japānā, soli pa solim šī sadarbība ir turpinājusi attīstīties un par tās partneriem Latvijā "Jetro" ir izvēlējusies Latvijas Attīstības aģentūru.

Latvijā ir strādājuši "Jetro" eksperti vieglās rūpniecības, kokapstrādes, elektronikas un amatniecības nozarēs, kā arī lai identificētu sadarbības iespējas, sadarbībā ar LAA "Jetro" ir rīkojusi divus investīciju piesaistes seminārus. LAA ir organizējusi "Jetro" Eiropas valstu pārstāvniecību iepazīšanās vizīti Latvijā. Pašlaik "Jetro" sadarbībā ar nozaru asociācijām un LAA veido rokasgrāmatu par Latvijas elektronikas, metālapstrādes un plastmasu nozares uzņēmumiem, kuri varētu kļūt par piegādātājiem Eiropā izvietotajiem japāņu uzņēmumiem, kā arī investīciju semināru Londonā "Jetro" Eiropas pārstāvniecībām. "Jetro" centrālais birojs Tokijā koordinē 35 vietējo un 80 ārvalstu pārstāvniecību darbu 58 pasaules valstīs.

A.Kalvītis tikās ar Japānas ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības viceministru Keiji Furuju. Latvijas delegācija apmeklēja vairākus vadošos Japānas uzņēmumus, piemēram, "Toshiba Corporation", "Sonyo Electric Co., Ltd" u.c.

Kaspars Paupe, EM Informācijas departamenta direktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!