• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lielbritānijas aizsardzības koledžas delegāciju Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2001., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs:
- intervijā Latvijas Televīzijā 27.septembrī

Vēl šajā numurā

28.09.2001., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lielbritānijas aizsardzības koledžas delegāciju Saeimā

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume vakar tikās arī ar Lielbritānijas Karaliskās aizsardzības studiju koledžas rektoru ģenerālleitnantu Kristoferu Valanci un viņa vadīto delegāciju.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas virzību uz NATO, 11. septembra terora aktu ASV ietekmi uz NATO paplašināšanās procesu, kā arī Krievijas attieksmi pret mūsu valsts integrāciju aliansē.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas ārpolitikas galvenā prioritāte ir integrācija NATO, un pastāstīja par paveikto mūsu valsts virzībā uz aliansi — izstrādāto Rīcības plānu dalībai NATO 2002. gadam un pieņemto valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas nosaka, ka 2003. gadā aizsardzībai tiks paredzēti 2% no iekšzemes kopprodukta. Saeimas priekšsēdētājs arī informēja viesus par pēdējiem socioloģiskajiem pētījumiem, kas norāda uz sabiedrības atbalsta pieaugumu Latvijas integrācijai NATO.

Tikšanās laikā abas puses sprieda par 11. septembra terora aktu ASV ietekmi uz NATO paplašināšanās procesu. "Apzināmies, ka ne tikai mūsu gatavība, bet arī globālie faktori ietekmēs NATO paplašināšanos," sacīja J.Straume un pauda cerību, ka 11. septembra traģiskie notikumi ASV nemazinās mūsu valsts iespējas iekļauties Ziemeļatlantijas savienībā.

Viesi interesējās arī par Latvijas un Krievijas attiecībām NATO paplašināšanās kontekstā. J. Straume kā ļoti svarīgu akcentēja NATO dalībvalstu nostāju, ka Krievijai nedrīkst būt veto tiesību alianses paplašināšanās jautājumos. Saeimas priekšsēdētājs arī atzina, ka, viņaprāt, liela nozīme būs ne tikai demokrātisko procesu attīstībai Krievijā, bet arī kaimiņvalsts ekonomiskajiem apsvērumiem.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs viesiem pateicās par atbalstu aizsardzības jautājumu risināšanā un izteica cerību par ciešāku sadarbību arī nākotnē.

Arī Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji vakar tikās ar Lielbritānijas Karaliskās aizsardzības studiju koledžas rektoru ģenerālleitnantu Kristoferu Valanci un viņa vadīto delegāciju.

K.Valance pastāstīja, ka Lielbritānijas Karaliskās aizsardzības studiju koledžas pasniedzēji un studenti ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar drošības politikas aspektiem mūsu valstī.

Šī vizīte ir daļa no koledžas starptautiskās drošības politikas studiju programmas. Savukārt Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums informēja viesus par komisijas darbu un pieņemtajiem likumiem aizsardzības un drošības jomās, tostarp valsts aizsardzības finansēšanas likumu, Nacionālās drošības likumu un nesen pieņemto Valsts aizsardzības koncepciju. Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Aleksandrs Kiršteins iepazīstināja viesus ar aizsardzības budžeta palielināšanas plānu un ekonomiskajām iespējām to sekmīgi pildīt.

Diskusijas laikā Lielbritānijas Karaliskās aizsardzības studiju koledžas pārstāvji interesējās par Valsts aizsardzības koncepcijas pamatprincipiem, par Baltijas valstu sadarbību aizsardzības jomā un kopīgajās programmās ieguldīto līdzekļu kontroli. Dz. Kudums, iepazīstinot viesus ar valsts aizsardzības koncepcijas pamatnostādnēm, atzina, ka atbilstoši jaunajai starptautiskajai situācijai pēc 11. septembra notikumiem ASV koncepcijā tiks ieviestas korekcijas.

Pārrunājot Latvijas virzību uz NATO, diskutēts par Latvijas politisko spēku nostāju integrācijas Ziemeļatlantijas aliansē jautājumā, iespējamo referendumu par iestāšanos aliansē un mūsu valsts piedalīšanos Eiropas kopīgās drošības un aizsardzības politikas veidošanā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!