• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju stāvokli Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2001., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas noteikumi Nr.25

Dzelzceļa ritošā sastāva valsts reģistrācijas kārtība

Vēl šajā numurā

02.10.2001., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apvienoto Nāciju Organizācija

Par iedzīvotāju stāvokli Afganistānā

Afganistānā ir sākusies krīze iedzīvotāju nodrošinājuma jomā. Divdesmit gadus ilgie brutālie konflikti, trīs sausuma gadi, plaša mēroga cilvēktiesību pārkāpumi un iedzīvotāju piespiedu pārvietošanās, kas nesen sākās pašreizējās ģeopolitiskās krīzes rezultātā, ir jūtami apgrūtinājusi vairāk nekā piecu miljonu cilvēku (lielākoties sieviešu un bērnu) izdzīvošanas iespējas. Ziemas sākums šīs iespējas pasliktinās vēl vairāk.

Raugoties uz Afganistānu un tās kaimiņvalstīm, mēs gribam vērst uzmanību uz šādiem plašas un postošas krīzes rādītājiem.

• Vairāk nekā pieciem miljoniem cilvēku pašreiz nepieciešama humānā palīdzība, tai skaitā vairāk nekā vienam miljonam piespiedu kārtā pārvietoto, lai viņi varētu izdzīvot.

• Desmitiem tūkstošu cilvēku tagad ir devušies prom, lai meklētu drošību un palīdzību. ANO komisariāts bēgļu jautājumos uzskata, ka daudz vairāk ļaužu nemaz nespēj doties prom.

• Jau 3,8 miljoni afgāņu paļaujas uz ANO nodrošināto pārtiku, lai izdzīvotu. Pasaules pārtikas programmas veiktie aprēķini liecina, ka līdz 1. novembrim 5,5 miljoni cilvēku būs atkarīgi no tās pārtikas sūtījumiem.

• Saskaņā ar UNICEF datiem, gandrīz 20% šajā nelaimē nonākušo ir bērni līdz piecu gadu vecumam. Daudzi no viņiem jau tagad cīnās par izdzīvošanu.

ANO un citas palīdzības organizācijas kopā ar simtiem savu afgāņu kolēģu turpina vadīt nometnes piespiedu kārtā pārvietotajiem un organizēt pārtikas piegādes. Situāciju vēl vairāk pasliktina tas, ka nav nekādu iespēju saņemt starptautisko humāno palīdzību, jo pašreiz uz Afganistānu nevar nogādāt papildu pārtikas krājumus. Pēc Pasaules pārtikas programmas aplēsēm pārtikas valstī pietiks tikai divas vai trīs nedēļas.

Mēs aicinām 11. septembra teroristisko uzbrukumu ievainoto pasauli ievērot starptautisko humāno tiesību principus un veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus, galvenokārt miljoniem bērnu un sieviešu.

Mēs vēršamies pie visas starptautiskās sabiedrības — it īpaši šī reģiona valstīs — un aicinām palīdzēt novērst tālāku traģēdiju, atbalstot humānās palīdzības sniegšanu; kategoriski pieprasot nodrošināt iespēju saņemt humāno palīdzību visiem iedzīvotājiem, kam tā ir nepieciešama; nodrošinot starptautiskā un vietējā palīdzības personāla drošību; atbalstot visus pasākumus, kas mazina šīs krīzes iespējamību Afganistānā un tās kaimiņvalstīs; un atverot robežas šiem nelaimē nonākušajiem cilvēkiem.

Mēs apzināmies to milzīgo nastu, ko uzņēmusies Pakistāna un Irāna, izvietojot savās valstīs 3,5 miljonus afgāņu. Mēs pievienojamies ANO komisariātam bēgļu jautājumos un aicinām sniegt lielāku starptautisko atbalstu patvēruma valstīm, lai nodrošinātu, ka to robežas ir atvērtas visiem, kas pelnījuši aizstāvību un humāno palīdzību.

Mēs pateicamies donoriem – valdībām, organizācijām un indivīdiem, kas turpina atbalstīt humānās palīdzības sniegšanu šajā reģionā, un aicinām starptautisko sabiedrību palielināt atbalstu par spīti augošajai humanitārajai krīzei.

Kerola Belamī, UNICEF izpilddirektore

Katrīna Bertini, Pasaules pārtikas programmas izpilddirektore

Rūds Luberss, ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos

Mērija Robinsone, ANO augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos

Marks Maloks Brauns, ANO Attīstības programmas administrators

Kenzo Ošima, Humanitāro lietu koordinācijas biroja neatliekamās palīdzības koordinators

ANO pārstāvniecība Latvijā

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!