• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasta vēsturi kā valsts vēsturi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2001., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr.89/9

Par "Rekomendāciju darījumu veikšanai ar elektroniskajiem maksāšanas līdzekļiem" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

04.10.2001., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasta vēsturi kā valsts vēsturi

Kopš 29.septembra Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā apskatāma pirmā pasta vēstures un filatēlijas izstāde Latgalē “No pasta vēstures”.

Jau pirmajā dienā izstādi apmeklēja daudzi Daugavpils pilsētas un arī Latgales reģiona iedzīvotāji. Izstādes pirmajā dienā muzejs aicināja skolēnus, studentus, kā arī pārējos interesentus aplūkot ekspozīciju, kas ļauj daudz vairāk uzzināt par Daugavpils un Latvijas vēsturi.

Ekspozīcijā ietverti vairāki nozīmīgi eksponāti no muzeja fondiem un “Latvijas pasta” materiāliem. “Viens no vērtīgākajiem un vecākajiem izstādes eksponātiem ir 1656.gadā vojevodas Buhostova rakstītā vēstule Krievijas caram Aleksejam Mihailovičam par ekonomisko un politisko situāciju Borisogrebā — toreizējā Daugavpilī. Katrs apmeklētājs izstādē var aplūkot arī tik ierastos pastnieka ikdienas darbarīkus — pasta somas, velosipēdus u.c.

Izstādes rīkotāji ikvienam apmeklētājam ir sagādājuši iespēju apskatīt gandrīz visas Latvijas brīvvalsts laikā izdotās pastmarkas, īpaši interesantas ir tās, kas laistas klajā lielu un nozīmīgu politisko pārmaiņu laikā Latvijā. Ekspozīcijā izstādītas arī dažādas pasta aploksnes, piemēram, Otrā pasaules kara laikā karavīru sūtītās trijstūra formāta aploksnes.

“Pirms veidojām šo izstādi, nācās veikt eksponātu atlasi, jo “Latvijas pasta” garajā vēsturē ir sakrājies ļoti daudz un dažādu vērtīgu eksponātu,” atzīst “Daugavpils pasta” direktors Jānis Pitrāns, un atgādina, ka pasts Latvijā ir dibināts tālajā 1632.gada 28.septembrī un ir viens no vecākajiem un pašlaik arī viens no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā. “Daugavpils pasts” vēlējies sagādāt dāvanu Daugavpils un Latgales iedzīvotājiem nesen nosvinētajā “Latvijas pasta” 369.dzimšanas dienā.

Svinību laikā Daugavpilī izstādi apmeklēja arī “Latvijas pasta” ģenerāldirektors Aivars Droiskis. Lai papildinātu muzeja krājumus, “Latvijas pasts” muzejam nodevis papildu materiālus, tajā skaitā neatkarības laikā izdoto pastmarku un citu filatēlijas materiālu kolekciju. “Kaut šādu patīkamu un tik ļoti vajadzīgu iniciatīvu būtu vairāk,” teica A.Droiskis, atzīmējot, ka pasta vēsture ir arī mūsu valsts vēsture, jo pasts ir pastāvējis un pastāvēs pie visām varām.

Lai gan nule atvērusies pirmā izstāde Latgalē, kas veltīta Latvijas pasta vēsturei, “Daugavpils pastam” sadarbībā ar Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzeju ir padomā jau nākamā izstāde, kas varētu būt veltīta kādam konkrētam pasta pakalpojumam.

Edijs Šauers, “Latvijas pasta” ģenerāldirektora palīgs   sabiedrisko attiecību jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!