• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu tālruni ārkārtējiem izsaukumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2001., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēlreiz: par pašvaldību finansēm 2002. gadā

Vēl šajā numurā

09.10.2001., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu tālruni ārkārtējiem izsaukumiem

8. un 9. oktobrī Jūrmalā notiek Baltijas jūras valstu padomes seminārs “Ārkārtējo izsaukumu vienota tālruņa 112 ieviešana Baltijas jūras valstīs.”

Eiropas Kopienas padome 1991. gada 29. jūlijā pieņēma lēmumu Nr.91/396 “Par Eiropas ārkārtējo situāciju vienota tālruņa numura ieviešanu”.

Savukārt, lai Latvija varētu integrēties ES, 1997. gada novembrī tika izveidota Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas darba grupa, kura izvērtēja iespējas pārejai uz ārkārtējo situāciju dienestu izsaukuma vienotu tālruņa numuru “112”. 1998. gadā tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi “Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas nolikums” un 1998. gadā izdarīti grozījumi Civilās aizsardzības likumā, paredzot, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izveido sakaru, apziņošanas un trauksmes sistēmu, kontroles un novērošanas tīklu, kā arī organizē un koordinē ātrās reaģēšanas spēku darbību. Kopš 1997. gada novembra Latvijā glābšanas dienestus var izsaukt pa tālruni 112, operatora funkcijas veic Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Centrālais sakaru punkts (CSP). Tomēr vēl ne visi Latvijas iedzīvotāji no saviem tālruņiem var sazvanīt 112, daudzi šo numuru vēl nav iegaumējuši. Šobrīd visi 112 signāli ienāk pie tuvākajiem operatoriem — Jelgavā, Daugavpilī, Bauskā, Limbažos, bet visus pārējos saņem Rīgā, bet tie jāpāradresē, kas prasa papildu sekundes un pat minūtes, tā kavējot glābšanas darbus. Izveidot sistēmu, kura darbotos pēc principa “Zvani 112 un saņem uzreiz palīdzību” ir šī projekta galvenais mērķis. Un, ja šāds vienots 112 būtu visās Eiropas Savienības valstīs, tad jebkurš cilvēks, arī viesis, nonākot nelaimē, zinātu, kā zvanīt un saņemt palīdzību.

Pagaidām uz nenoteiktu laiku Latvijā tiks saglabāti paralēlie operatīvo dienestu izsaukuma numuri: VUGD — 01, Valsts policija — 02, neatliekamā medicīniskā palīdzība — 03, gāzes dienests — 04. Arī citās valstīs pastāv šāda paralēlo tālruņu saglabāšanas prakse.

Ārkārtējo situāciju dienestu vienotā izsaukuma tālruņa projekta īstenošanas gaitā vēl jārisina daudzas organizatoriskas, tehniskas un finansiālas problēmas.

Seminārā piedalās pārstāvji no Eiropas Savienības un Baltijas jūras valstu padomes institūcijām, Dānijas, Igaunijas, Islandes, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas un Zviedrijas, lai spriestu par vienotā tālruņa numura 112 ieviešanas tehnoloģiskiem, organizatoriskiem un citiem aspektiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses un sabiedrisko attiecību birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!