• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Esmu optimiste, domājot par Latvijas nākotni". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2001., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kazahstānas goda konsulāta darbību Latvijā

Vēl šajā numurā

11.10.2001., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Esmu optimiste, domājot par Latvijas nākotni”

Rīt, 12.oktobrī: Spānijas Karalistes valsts svētki

Marija Kristina Barrjosa i Almasora (Maria Cristina Barrios y Almazor), Spānijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā, — “Latvijas Vēstnesim”

S1.JPG (16678 bytes)Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

— Atļaujiet, vēstnieces kundze, sākt ar pašu aktuālāko jautājumu — par jauno situāciju pasaulē pēc 11. septembra terora aktiem ASV.

— Spānijas attieksme pret šiem dramatiskajiem notikumiem ASV ir ļoti tieša. Spānija jūtas tā, it kā pati būtu pārcietusi šos teroristu uzbrukumus, un tie uz Spāniju atstājuši dziļu iespaidu. Spānija zina, ko nozīmē terorisms un barbarisms, un no šī skatījuma mēs jo vairāk mudinām starptautisko sabiedrību cīnīties pret terorismu, izmantojot jaunus un aizvien efektīvākus līdzekļus, kas izbeigtu terorisma aktus un darītu galu teroristu nesodāmībai. Domājot par mūsu ļoti labajām divpusējām attiecībām ar ASV un vadoties no 1989. gadā noslēgtā divpusējā aizsardzības līguma, mēs arī esam piedāvājuši savu palīdzību ASV.

— Kāda ir pašreizējā situācija pašā Spānijā?

— Pēdējās divās desmitgadēs Spānija pieredzējusi īpaši strauju attīstību, kas skaidri parāda situāciju mūsu ekonomikā un demokrātiskās sistēmas nostiprināšanā. Var teikt, ka tieši pašlaik mēs pieredzam savu ekonomisko un politisko struktūru konsolidāciju, bilance ir visnotaļ pozitīva.

Spānija ir sestā lielākā investētāja pasaulē, un mūsu valsts iespaids starptautiskajā jomā joprojām pieaug. Mēs arī nekad neesam atteikušies no vadošas lomas Eiropas Savienībā. Panākumi ekonomikā mums ļāvuši ieviest visu kopienas likumdošanu un piedalīties vilinošajā ekonomiskās un monetārās ūnijas projektā. Visbeidzot, nedrīkst aizmirst, ka Spānija 2002. gada pirmajā pusē kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti. Tas notiks īpaši svarīgā brīdī, pirms Eiropas Savienības nostiprināšanas un tālākas paplašināšanas.

— Kā jūs šajā kontekstā vērtējat mūsu valstu divpusējās attiecības?

— Mūsu divpusējās attiecības ir teicamas. Abās valstīs tām tiek veltīta īpaša vērība, kas rada ideālu pamatu tam, ko es sauktu par ilgtermiņa dialogu. Spānija ir gatava jau drīzā nākotnē atvērt Rīgā savu vēstniecību. Mēs to uzskatām par nepieciešamu instrumentu, lai īstenotu vēlmi kļūt ciešām partnerēm.

— Kā Spānija vērtē Latvijas gatavošanos iestāties ES un NATO?

— Uz šo jautājumu ir ļoti viegli atbildēt. Latvija var lepoties ar saviem sasniegumiem, kas tai ļāvuši kļūt par nopietnu ES un NATO kandidāti ar iespēju tikt uzņemtai jau nākamajās paplašināšanas kārtās.

Kopš jūsu akreditācijas Rīgā pagājuši jau vairāk nekā trīs gadi. Vai jūs varētu raksturot savu pieredzi, pārstāvot Spāniju Latvijā?

— Mana pieredze bijusi visai aizkustinoša. Kā Spānijas vēstniecei Latvijā man bijusi iespēja paust Latvijas vadošajām personām Spānijas vēlmi nostiprināt mūsu valstu diplomātiskās saites, un es zinu, ka šis vēstījums ticis atzinīgi novērtēts. Esmu guvusi lielisku personīgo pieredzi. Esmu iepazinusi brīnišķīgu galvaspilsētu ar bagātu un izcilu kultūru. Esmu ieguvusi dažus ļoti labus draugus. Un, pats galvenais, es gribētu uzsvērt, ka esmu jūsu zemē sastapusi brīnišķīgus cilvēkus. Izmantojot šo iespēju, es gribētu apsveikt Latvijas tautu ar līdzšinējiem panākumiem. Es arī gribu paust savu optimismu par Latvijas nākotni, kas ir arī mūsu nākotne.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!