• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs:- tiekoties ar jauno Rumānijas vēstnieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2001., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54622

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimā

Vēl šajā numurā

11.10.2001., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs:

— tiekoties ar jauno Rumānijas vēstnieku

Vakar, 10.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Rumānijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Lučianu Fatu, kas bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja jautājumus, kas skar abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas, kā arī virzību uz Eiropas Savienību un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume uzsvēra, ka diplomātiskās attiecības abu valstu starpā veidojušās desmit gadu garumā — jau kopš 1991.gada. Lai gan divpusējie kontakti starp Latviju un Rumāniju vērtējami kā labi, to aktivizēšanai ir liels potenciāls. Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka abas valstis vieno kopīgi ārpolitiskie mērķi — virzība uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO, un tas ir labs pamats attiecību intensificēšanai jau vistuvākajā nākotnē. Primāri tas varētu notikt, aktivizējot parlamentāros kontaktus, kā arī paplašinot līgumtiesisko bāzi starp Latviju un Rumāniju.

Arī Rumānijas vēstnieks Latvijā piekrita, ka desmit gadu ir pietiekami ilgs laika posms, lai izvērtētu izveidojušās attiecības un noteiktu perspektīvas. Viņš uzsvēra, ka Latvijai un Rumānijai ir līdzīga vēsturiskā pieredze, kā arī politiskie un ekonomiskie mērķi. “Tā ir spēcīga un pamatīga bāze, uz kuru pamatojoties varam tos īstenot,” teica L.Fatu. Vēstnieks arī informēja par iespējām intensificēt sadarbību starp abu valstu parlamentu aizsardzības un ārlietu komisijām.

Pārrunājot ekonomiskās sadarbības perspektīvas, L.Fatu uzsvēra, ka Rumānija ir ieinteresēta sadarboties ar Latviju, jo tādējādi abas valstis attīstītu un nostiprinātu savu ekonomiku. Īpaši perspektīvi, pēc vēstnieka vārdiem, varētu būt tirdzniecības kontakti un investīciju piesaiste. Lai intensificētu ekonomisko sadarbību un palielinātu tirdzniecības apjomu starp abām valstīm, vajadzētu pilnveidot tiesisko bāzi, kā arī nodrošināt uzņēmējus ar informāciju par abu valstu ekonomisko vidi un tiešo kontaktu nodibināšanas iespējām.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs un Rumānijas vēstnieks pārrunāja abu valstu virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. J.Straume informēja vēstnieku par sarunu norises gaitu. Savukārt Rumānijas vēstnieks pastāstīja, ka Rumānija pašreizējā sarunu posmā no politiskā līmeņa nonākusi pie pragmatiskajiem jautājumiem, kas skar ne tikai likumu kopuma pārņemšanu, bet arī to ieviešanas mehānismu. Viņš uzsvēra, ka, līdzīgi Latvijai, arī Rumānija īpašu uzmanību pievērš lauksaimniecības un vides aizsardzības sektoram. “Šeit jāņem vērā ne tikai ES likumdošanas kopums, bet arī mūsu valsts intereses un tās specifika,” piebilda L.Fatu.

Atbildot uz vēstnieka jautājumu par 11.septembrī ASV notikušo terora aktu iespējamo ietekmi uz NATO paplašināšanas procesu, J.Straume sacīja, ka, viņaprāt, alianses kandidātvalstu kopīgā reakcija uz šiem notikumiem bijusi adekvāta. Situācijas tālāko attīstību būtiski varētu ietekmēt antiteroristiskās koalīcijas darbības efektivitāte. Saeimas priekšsēdētājs pauda cerību, ka notikušajam nevajadzētu ietekmēt paplašināšanas procesa norisi, bet Baltijas valstīm ļoti būtisks būs NATO un Krievijas divpusējo attiecību attīstības aspekts.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!