• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Kontrabandas apkarošanas centra veikumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2001., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmumu amatpersonu datu pārbaudi

Vēl šajā numurā

11.10.2001., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Kontrabandas apkarošanas centra veikumu

Šā gada deviņos mēnešos Kontrabandas apkarošanas centrs (KAC) ir novērsis kontrabandas mēģinājumus un shēmas, kuru rezultātā gada laikā valstij varēja tikt nodarīti zaudējumi 24 miljonu latu vērtībā.

Vislielākais zaudējumu apjoms valstij tiktu nodarīts, ja tiktu atmaksātas nepamatoti pieprasītās pievienotās vērtības nodokļa atmaksas. Ja atmaksu izkrāpšanas shēmas tiktu realizētas, krāpniekiem būtu iespēja saņemt no valsts vidēji mēnesī 1,5 miljonus latu. KAC veiktās operatīvās operācijas ir sekmējušas šādu fiktīvo atmaksu novēršanu. Par vairāku šo shēmu realizāciju ierosinātas krimināllietas, un ar to izmeklēšanu patlaban nodarbojas Valsts ieņēmumu dienesta Finansu policijas pārvalde.

Šī gada laikā KAC ir likvidējis vairākas iespējas kontrabandas degvielas ievešanai valstī, tādējādi valsts budžetam nav tikuši nodarīti zaudējumi par apmēram 6 miljoniem latu. Kā iespaidīgākais degvielas kontrabandas ceļš minama degvielas ievešana caur muitas kontroles punktu “Grebņeva”, kur automašīnas ar benzīnu iebrauca valstī bez jebkādas robežsardzes un muitas kontroles. Pēc KAC veiktajiem aprēķiniem, realizējot šādā veidā ievesto degvielu, valstij tika nodarīti zaudējumi vidēji par 114 tūkstošiem latu nedēļā. Par šo kontrabandu ir ierosināta krimināllieta, aizturētas 18 personas. Ar lietas izmeklēšanu patlaban nodarbojas Organizētās noziedzības un kontrabandas apkarošanas birojs. KAC ir ierosinājis un turpina veikt izmeklēšanu vēl trīs krimināllietās par degvielas kontrabandu, kurās kopā valstij varētu tikt nodarīti zaudējumi 30 tūkstošu latu vērtībā katru mēnesi, ja šīs kontrabandas shēmas netiktu pārtrauktas.

Maijā KAC nodeva Muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanas krimināllietu par 94 tonnu vistas gaļas kontrabandu. Šajā krimināllietā ir aizturēti 94 304 kg vistas gaļas. Līdztekus KAC amatpersonas ir sastādījušas administratīvo pārkāpumu protokolus par pārkāpumiem pārtikas produktu tirgū, kā rezultātā konfiscēti 36 297 kg cūkas speķa, 34 162 kg vistas gaļas, 13 tonnas cepumu, 6 tonnas medus, 1818 kg tītaru gaļas, aizturēti 1460 kg speķa, 187 tonnas gaļas, tai skaitā 165 tonnas noliktavā Mārupē. Mārupē aizturētas arī 66 099 kastes ar pārtikas produktiem, 3468 pudeles alkoholisko dzērienu un 1536 pudeles bezalkoholisko dzērienu.

KAC darbinieku sastādīto administratīvo protokolu rezultātā uzlikta soda nauda 6450 latu. Papildus pārtikas precēm par administratīvajiem pārkāpumiem konfiscēti 4 mobilie telefoni, 319 tūkstoši litru degvielas, 2 tūkstoši litru spirta, 33 tonnas nerūsējošo tērauda lūžņu.

Saistībā ar ierosinātajām krimināllietām KAC ir izņēmis un nodevis atbildīgā glabāšanā 63 tonnas cukura, 25 901 kg degvielas, 28 560 litru spirta, 14 277 kg tabakas un 7 miljonus cigarešu. No ierosinātajām krimināllietām visvairāk lietu — sešas — ir ierosinātas par tabakas un cigarešu kontrabandu vai kontrabandas mēģinājumu, viena no tām nosūtīta Muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. KAC turpina izmeklēšanu piecās lietās par degvielas kontrabandu, divās lietās par cukura kontrabandu, divās lietās par kažokādas kontrabandu un lietā par spirta kontrabandas mēģinājumu, izmantojot viltotus dokumentus. Patlaban KAC lietvedībā pavisam atrodas 33 krimināllietas, kurās lietas apstākļu noskaidrošana un izmeklēšana vēl turpinās.

Dita Kļaviņa, Komunikāciju daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!