• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem metodiskajos norādījumos "Metodiskie norādījumi par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja - ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja - ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu un uzskaiti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2001., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Agreement between the Government of the Republic of Latvia and the Government of the Republic of Belarus on co-operation in the field of tourism

Vēl šajā numurā

12.10.2001., Nr. 146

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1025

Pieņemts: 09.10.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Rīkojums Nr. 1025   Rīgā 2001. gada 9. oktobrī

Par grozījumiem metodiskajos norādījumos "Metodiskie norādījumi par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu un uzskaiti"

1. Sakarā ar 2001. gada 20. jūnija un 2001. gada 27. jūlija grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kā arī Ministru kabineta 2001. gada 28. augusta noteikumiem Nr. 388 "Grozījums Ministru kabineta 2000. gada 19. decembra noteikumos Nr. 452 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2001. gadā"" apstiprinu grozījumus metodiskajos norādījumos "Metodiskie norādījumi par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu un uzskaiti".

2. Rīkojumu un ar šo rīkojumu apstiprinātos metodisko norādījumu grozījumus publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

3. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Valsts ieņēmumu dienesta

ģenerāldirektors A.Sončiks

Grozījumi metodiskajos norādījumos "Metodiskie norādījumi par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja — ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu un uzskaiti"

1. Papildināt metodisko norādījumu ievaddaļu ar jaunām rindkopām šādā redakcijā:

"No 2001. gada 1. janvāra persona var būt gan darba ņēmējs, gan pašnodarbinātais. Ja persona vienlaikus gūst ienākumus kā darba ņēmējs un kā pašnodarbinātais, obligātās iemaksas jākārto no ienākumiem, kas gūti, personai atrodoties abos statusos, izņemot I daļas 7. punktā minēto gadījumu. Obligātās iemaksas katrā statusā tiek maksātas un uzskaitītas atsevišķi, nepārsniedzot no katrā statusā noteiktā obligāto iemaksu objekta maksimālā apmēra veicamo iemaksu summu.

Bez darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem vēl ir iespējamas divas maksātāju kategorijas (statusi):

1) iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja ārvalstnieka — persona, kuru Latvijas Republikā nodarbina darba devējs — ārvalstu nodokļu maksātājs, ja šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā;

2) ārvalstu darba ņēmējs pie darba devēja ārvalstnieka — persona, kuru nodarbina darba devējs — ārvalstu nodokļu maksātājs, ja šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā un tā uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā.

Iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja — ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmējs pie darba devēja — ārvalstnieka vienlaikus var gūt ienākumus arī kā pašnodarbinātie vai iekšzemes nodokļu maksātāja darba ņēmēji. Ja persona gūst ienākumus, esot vairākos statusos vienlaicīgi, obligātās iemaksas ir jāveic no visiem ienākumu veidiem attiecīgajai maksātāju kategorijai noteiktajā kārtībā, ievērojot katra statusa obligāto iemaksu objekta noteikšanas principus."

2. Izteikt I daļas 2. punktu šādā redakcijā:

"Tā ir persona, kura gūst ienākumu kā:

1) persona, kas veic individuālo darbu;

2) persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura saņem autoratlīdzību, izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju;

3) zvērināts notārs;

4) zvērināts advokāts;

5) zvērināts revidents;

6) zvērināts tiesu izpildītājs;

7) prakses ārsts, prakses farmaceits, prakses veterinārārsts, prakses optometrists;

8) cita fiziskā persona, kas reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja (piemēram, namīpašnieks, zemes iznomātājs), izņemot tās, kuras veic nekustamā īpašuma apsaimniekošanu vai gūst ienākumu no personīgās palīgsaimniecības vai piemājas saimniecības un ir sasniegušas vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai ir I vai II grupas invalīdi;

9) persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kuras darbu apmaksā no Latvijas Republikai piešķirtajiem ārvalstu tehniskās palīdzības vai starptautisko finansu institūciju aizdevuma līdzekļiem;

10) zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieks, kas, nebūdams darba tiesiskajās attiecībās ar savas zemnieku (zvejnieku) saimniecības pārvaldes institūciju, veic šīs zemnieku (zvejnieku) saimniecības vadības funkciju, ja šajā zemnieku (zvejnieku) saimniecībā likumā noteiktā kārtībā nav iecelts (ievēlēts) pārvaldnieks (direktors), izņemot tos, kuri sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai ir I vai II grupas invalīdi."

3. Izteikt I daļas 7. punktu šādā redakcijā:

"Personai, kura ir darba ņēmējs saskaņā ar Likuma 1. panta 2. punktu un vienlaikus saņem arī autoratlīdzību, 2001. gadā ir tiesības neveikt obligātās iemaksas no tā ienākuma, kuru tā guvusi autoratlīdzības veidā. Gadījumā, ja šī persona izvēlas neveikt obligātās iemaksas no minētā ienākuma, tad I daļas 12. punktā norādītie ziņojumi tai nav jāiesniedz."

4. Izteikt I daļas 10. punktu un tajā iekļauto 1. tabulu jaunā redakcijā:

"Pašnodarbināto personu obligāto iemaksu likme 2001. gadā ir:

1) vispārīgā gadījumā — 32,10%;

2) pašnodarbinātajiem, kuri sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai I un II grupas invalīdiem — 28,17% (nav pakļauti invaliditātes apdrošināšanai);

3) nekustamā īpašuma apsaimniekotājiem — saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātājiem — 30,82% (nav pakļauti maternitātes un slimības apdrošināšanai). Likme piemērojama, sākot ar 2001. gada augusta mēnesi."

 

1. tabula

Obligāto iemaksu likmes sadalījums pašnodarbinātajiem pa apdrošināšanas veidiem 2001. gadā

Apdrošināšanas veidi__Obligāto __Obligāto __Obligāto iemaksu

__iemaksu __iemaksu likme__likme nekustamā

__likme __pensionāram__īpašuma

__(%)__vai I vai II grupas __apsaimniekotājam —

____invalīdam (%)__ saimnieciskajā

______darbībā gūtā

______ienākuma nodokļa

______maksātājam

______(piemērojama ar

______2001. g. augustu)

Pensiju apdrošināšana__26,93__26,93__26,93

Apdrošināšana pret bezdarbu__—__—__—

Darba negadījumu apdrošināšana__—__—__—

Invaliditātes apdrošināšana__3,89__—__3,89

Maternitātes un slimības apdrošināšana__1,28__1,24__—

Kopā__32,10__28,17__30,82

 

5. Papildināt I daļu ar 10.1 punktu šādā redakcijā:

"Ja persona, kura ir darba ņēmējs saskaņā ar Likuma 1. panta 2. punktu un kura vienlaikus saņem arī autoratlīdzību, 2001. gadā izvēlas vienlaikus veikt arī obligātās iemaksas no tā ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā, šīs obligātās iemaksas tiek veiktas atbilstoši pašnodarbinātajam noteiktajai obligāto iemaksu likmei un pašnodarbinātajam noteiktajā kārtībā un termiņos."

6. Izteikt I daļas 17. punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs atteicas uz katru maksātāju, jo arī sociālos pakalpojumus vairākas personas nevar saņemt no apliekamā ienākuma, kas noteikts vienai personai."

7. Izteikt I daļas 21. punktu šādā redakcijā:

"Aizpildot ceturkšņa ziņojumu, ailē "Ienākumi" uzrāda pašnodarbinātā izvēlēto obligāto iemaksu objektu, un, ja obligātās iemaksas netiek veiktas, ailēs "Ienākumi" un "Aprēķinātās, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas" uzrāda nulli."

8. Izteikt II daļas 34. punktu šādā redakcijā:

"Darba ņēmējam — ārvalstniekam reģistrējoties jāsniedz ziņas par:

1) nosūtītājvalsts darba devēja nosaukumu un juridisko adresi;

2) periodu, kurā persona nosūtīta veikt darbu Latvijā, norādot šī perioda sākuma un beigu datumu;

3) pakļautību konkrētās valsts sociālās apdrošināšanas likumiem, ja persona Latvijā uzturēsies laika periodā līdz 12 mēnešiem."

9. Papildināt II daļu ar 36. 1.punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"36.1. Gadījumos, kad darba ņēmējs — ārvalstnieks nosūtīts strādāt Latvijā uz periodu, kas nav ilgāks par 12 mēnešiem, un iesniedzis dokumentu, kas apliecina obligāto iemaksu veikšanu nosūtītājvalstī, uzturas Latvijā ilgāk nekā 12 mēnešus (tiek pagarināts līguma termiņš), obligātās iemaksas tas sāk veikt ar 367. dienu pēc ierašanās Latvijā."

10. Aizvietot II daļas 37.punktā skaitli "367" ar skaitli "184".

11. Norādījumu II daļas 41. punktu un tajā iekļauto 2. tabulu izteikt šādā redakcijā:

"2001. gadā obligāto iemaksu likme darba ņēmējiem — ārvalstniekiem ir noteikta 8,43% apmērā no obligāto iemaksu objekta."

2. tabula

Obligāto iemaksu likmes sadalījums pa apdrošināšanas veidiem 2001. gadā darba ņēmējiem — ārvalstniekiem

Apdrošināšanas veidi__Obligāto iemaksu

__likme (%)

Pensiju apdrošināšana__6,92

Apdrošināšana pret bezdarbu__—

Darba negadījumu apdrošināšana__—

Invaliditātes apdrošināšana__1,00

Maternitātes un slimības

apdrošināšana__0,51

Kopā__8,43

12. Svītrot II daļas 42. punktu

13. Izteikt II daļas 43. punktu šādā redakcijā:

"Sasniedzot obligāto iemaksu objekta maksimālo apmēru, obligāto iemaksu veikšana jāpārtrauc. Obligāto iemaksu objekta maksimālais apmērs 2001. gadā ir Ls 16 000."

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!