• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 9. oktobra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2001., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54692

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 9. oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

12.10.2001., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 9. oktobra sēdē

Turpinājums. Informācijas sākums — "LV" Nr. 144, 10.10.2001.

Akceptētas Politikas plānošanas pamatnostādnes. Valsts kancelejai uzdots iekļaut Politikas plānošanas pamatnostādnēs noteiktos risinājumus jaunajā Ministru kabineta iekšējās kārtības un darbības noteikumu projektā; sadarbībā ar ministrijām un citām centrālajām valsts pārvaldes institūcijām, pamatojoties uz Deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību un valstī pieņemtajiem ilgtermiņa un vidējā termiņa attīstības plānošanas dokumentiem, līdz 2002.gada 15.aprīlim izstrādāt un iesniegt Ministru kabinetā Valdības rīcības stratēģijas projektu; sadarbībā ar Īpašu uzdevumu ministra valsts reformas lietās sekretariātu, ministrijām un citām centrālajām valsts pārvaldes institūcijām, pamatojoties uz Politikas plānošanas pamatnostādnēm, līdz 2002.gada 1.novembrim izstrādāt politikas veidošanas metodiku un iesniegt Ministru kabinetā; sadarbībā ar ministrijām un citām centrālajām valsts pārvaldes institūcijām līdz 2002.gada 1.decembrim izveidot politikas dokumentu datu bāzi atbilstoši Politikas plānošanas pamatnostādnēs paredzētajiem politikas dokumentu veidiem; kopīgi ar Finansu ministriju un Zemkopības ministriju līdz 2001.gada 1.novembrim uzsākt pilotprojektu "Stratēģiskās plānošanas īstenošana Zemkopības ministrijā"; izveidot vadības grupu un noslēgt vienošanos par pušu uzdevumiem un atbildību pilotprojekta īstenošanā. Noteikts, ka Zemkopības ministrijas darbības stratēģija 2003.–2007.gadam tiek plānota, pamatojoties uz budžeta apjomu, kas atbilst 2002.gada budžeta mērķa griestiem, atņemot vienreizējiem pasākumiem paredzēto finansējumu, ja nepieciešams, veicot programmu pārstrukturizāciju un funkciju optimizāciju saskaņā ar Zemkopības ministrijas stratēģisko plānu.

Noteikts, ka programmu pārstrukturizācijas un funkciju optimizācijas rezultātā iegūtie finansu līdzekļi tiek novirzīti stratēģiskajā plānā paredzēto pasākumu realizācijai. Pieņemts zināšanai, ka pilotprojekta "Stratēģiskās plānošanas īstenošana Zemkopības ministrijā" realizācijai Zemkopības ministrijas 2002.gada budžetā papildus nepieciešami 12 000 latu. Finansu ministrijai uzdots kopīgi ar Valsts kanceleju, pamatojoties uz Politikas plānošanas pamatnostādnēm, līdz 2002.gada 1.septembrim izstrādāt un noteiktā kārtībā iesniegt Ministru kabinetā Pamatnostādnes par rezultātu un to sasniegšanas rādītāju sistēmu, iekļaut jauno politikas iniciatīvu un gada budžeta prioritāšu izskatīšanas posmu 2003.gada valsts budžeta projekta sagatavošanas grafikā. Ministrijām un citām centrālajām valsts pārvaldes institūcijām uzdots līdz 2001.gada 31.decembrim iesniegt Valsts kancelejā apkopotu informāciju par to pārziņā esošajās jomās izstrādātajiem politikas plānošanas dokumentiem atbilstoši Politikas plānošanas pamatnostādnēs noteiktajai klasifikācijai un priekšlikumus par to aktualizāciju. Valsts administrācijas skolai sadarbībā ar Īpašu uzdevuma ministra valsts reformu lietās sekretariātu un Valsts kanceleju uzdots triju mēnešu laikā pēc attiecīgo dokumentu pieņemšanas sagatavot mācības valsts pārvaldē strādājošiem par tiesību aktu anotāciju izstrādi, politikas veidošanas metodiku, stratēģisko plānošanu un uz rezultātu orientētu vadību.

Pieņemta zināšanai informācija par Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma (PSAL II) projektu. Pamatā akceptēti darba grupas Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma (PSAL II) projekta izstrādei un Pasaules bankas izstrādātās politikas reformu programmas matricā iekļautie uzdevumi un izpildāmie noteikumi. Nolemts apstiprināt tos kā sarunu ietvaru aizdevuma saņemšanai. Ministriem uzdots atkārtoti izvērtēt Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma (PSAL II) projektā ietverto uzdevumu izpildes iespējas, kuru termiņš ir 2001.gada beigas, un līdz 2001.gada 12.oktobrim iesniegt Īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām sekretariātā informāciju, kas apstiprina uzdevumu izpildi noteiktajos termiņos, vai informāciju par nepieciešamiem grozījumiem projektā. Īpašu uzdevumu ministram sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Robertam Zīlem uzdots, ja nepieciešams, attiecīgi precizēt Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma (PSAL II) projektu, pievienot ministru iesniegto informāciju un iesniegt jautājumu izskatīšanai Ministru kabineta 16.oktobra sēdē. Īpašu uzdevumu ministram sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām uzdots vadīt sarunas ar Pasaules banku par Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma projektu šā gada 18. un 19.oktobrī Varšavā.

Ministru kabinets akceptēja konceptuālā ziņojuma par audita sistēmas efektivitātes paaugstināšanu, kā arī par citu konsultantu grupas rekomendāciju īstenošanu piedāvāto variantu, kas paredz pievērst Valsts kontroles uzmanību ministriju un centrālo valsts iestāžu pārziņā esošo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) gada pārskatu kvalitātes un ārējā audita problēmai un lūgt uzņemties metodisko vadību un uzraudzību pār gada pārskatu pārbaužu veikšanu tajos ministriju un centrālo valsts iestāžu pārziņā esošajos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), kuri saskaņā ar likumu netiek pakļauti zvērinātu revidentu pārbaudēm, kā arī iespēju robežās veikt šīs pārbaudes. Finansu ministram uzdots noformēt priekšlikumus likumprojektam "Grozījumi likumā "Par Valsts kontroli"" un iesniegt to Saeimas atbildīgajā komisijā.

Akceptēta Darba strīdu izšķiršanas mehānisma koncepcija. Akceptētā koncepcija paredz šādus ietverto jautājumu risinājumus: individuālu darba tiesību strīdu izšķiršanas procesuālajā kārtībā paredzēt, ka strīdu izšķiršana ārpus uzņēmuma notiek vispārējā tiesā; kolektīvu darba tiesību strīdu izšķiršanas procesuālajā kārtībā paredzēt, ka strīdu izšķiršana ārpus uzņēmuma notiek vispārējā tiesā.

Pieņemta zināšanai informācija par Pasaules bankas darbības stratēģiju Latvijā 2002.–2005.gadam.

Ministru kabinets pieņēma zināšanai informāciju par valsts akciju sabiedrības "Latvijas gāze" prasību.

Valdība akceptēja Zemkopības ministrijas iesniegto lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programmu. Atbilstoši akceptētajam variantam Lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programmai un Mājokļu attīstības un kreditēšanas programmai kopā 2002.gadam finansējumu paredzēts noteikt 0,5 miljoni latu apmērā (attiecīgi 2003.gadā —1,09 miljoni latu, 2004.gadā —1,29 miljoni latu, 2005.gadā —1,36 miljoni latu, 2006.gadā —1,38 miljoni latu, 2007.gadā —1,40 miljoni latu 2008.gadā —1,43 miljoni latu 2009.gadā —1,44 miljoni latu, 2010.gadā —1,45 miljoni latu, 2011.gadā — 0,76 miljoni latu, pavisam kopsummā —12,13 miljoni latu ). Finansu ministrijai uzdots iekļaut minēto finansējumu valsts budžeta projektā. Zemkopības ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai uzdots veikt programmu pārraudzību.

Pieņemta zināšanai informācija par Lauku attīstības projekta finansiālo nodrošinājumu 2002.gadā. Finansu ministrijai uzdots likumprojektā "Par valsts budžetu 2002.gadam" paredzēt Lauku attīstības projektam nepieciešamo līdzfinansējumu 2002.gadā 220 000 latu kā dotāciju no valsts pamatbudžeta vispārējiem ieņēmumiem. Pamatojoties uz iesaistīto institūciju pieteikumiem, Valsts kasei uzdots sagatavot maksājumu grafiku un veikt līdzekļu izmaksas pārraudzību, šos darbus finansējot no ieņēmumiem Lauku attīstības projekta kredītlīnijas apkalpošanai.

Valdība neakceptēja grozījumus Ministru kabineta 2001.gada 27.februāra noteikumos Nr.95 "Kārtība, kādā tiek veikti un ieskaitīti valsts budžetā maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu". Ekonomikas ministrijai uzdots pēc likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" spēkā stāšanās sagatavot un noteiktā kārtībā iesniegt noteikumu projektu par minimālo dividendēs izmaksājamo peļņas daļu (procentos pēc sabiedrības tīrās peļņas) un kārtību, kādā tiek veikti valsts kapitālsabiedrību maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu (dividendes). Finansu ministrijai uzdots sagatavot priekšlikumus par grozījumiem likumā "Par Latvijas Banku", paredzot, ka Latvijas Banka veiks maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu 15% apmērā no pārskata gadā iegūtās peļņas, un finansu ministram iesniegt priekšlikumus Saeimā likumprojekta izskatīšanai 2.lasījumā.

Ministru kabinets izskatīja jautājumu par priekšlikumiem attiecībā uz prioritātēm jauniem neatliekamiem vienreizējiem izdevumiem investīcijām. Finansu ministram Gundaram Bērziņam kopīgi ar pārējiem ministriem uzdots divpusējās sarunās vienoties par finansējuma (8,7 miljonu latu) sadalījumu prioritātēm jauniem neatliekamiem vienreizējiem izdevumiem investīcijām, ņemot vērā šādus nosacījumus: projektu īstenošana ir neatliekama; projektiem nepieciešams tikai vienreizējs finansējums; Eiropas Savienības projektiem, kuriem ir nepieciešams līdzfinansējums; finansējums nepieciešams iesāktu projektu pabeigšanai.

Ministru kabinets atbalstīja priekšlikumu noteikt uzņēmumu ienākuma nodokļa prognozi 94,2 miljonu latu apmērā, paredzot pakāpeniski samazināt uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi līdz 15%, tai skaitā samazinot likmi 2002.gadā par 3%, 2002.gadā — par 3%, 2004.gadā — par 4%, un saglabājot noteiktās atlaides mazajiem uzņēmumiem 2002.— 2003.gadā. Finansu ministrijai uzdots attiecīgi precizēt likumprojektu "Grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli"" un iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta 15.oktobra sēdē.

Akceptēts grozījumu projekts "Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu".

Akceptēts grozījumu projekts "Par muitas nodokli (tarifiem)".

Izskatīts jautājums par Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokolā ietvertajiem jautājumiem. Noteikta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognoze pašvaldību budžetos 2002.gadam 221 423 000 latu apmērā, tai skaitā Valsts kases sadales kontā —ne mazāk kā 115 120 583 latu. Noteikta nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmuma prognoze 2002.gadam 41,4 miljonu latu apmērā. Nolemts paredzēt valsts budžeta dotāciju pašvaldību izlīdzināšanas fondam 2002.gadam 2001.gada līmenī (7 152 897 lati). Finansu ministram uzdots precizēt finansu avotu. Noteikts, ka par valsts dotācijas sadalījumu konkrētām pašvaldībām noteiktā kārtībā lems Ministru kabinets.

Ministru kabinets pamatā akceptēja likumprojektu "Par valsts budžetu 2002.gadam" un tā paskaidrojumus. Pamatā akceptētas Makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas pamatnostādnes 2002.–2006.gadam. Pieņemta zināšanai Finansu ministrijas apkopotā informācija par ministriju un citu centrālo valsts iestāžu priekšlikumiem par 2002.gadā nepieciešamajiem papildu izdevumiem neatliekamu pasākumu finansēšanai. Lai finansētu neatliekamus pasākumus, noteikts, ka 2002.gada budžeta projektā izdevumu daļa tiek palielināta par 20 miljoniem latu. Nolemts valsts budžeta projektā paredzēt finansējumu šādiem pasākumiem: veselības aprūpes sistēmai —10 miljonus latu; labklājības ministram Andrejam Požarnovam kopīgi ar finansu ministru G.Bērziņu precizēt izdevumu pozīcijas un finansējuma plūsmas nosacījumus; Izglītības un zinātnes ministrijai ar eiro valūtas kursu saistīto zaudējumu kompensēšanai Izglītības sistēmas attīstības projektam (Pasaules bankas projekts); izglītības un zinātnes ministram Kārlim Greiškalnam kopīgi ar finansu ministru G.Bērziņu precizēt kompensācijas apmēru; Ārlietu ministrijai vēstniecības līgumdarbiniekiem —70 140 latu, vēstniecību telpu īrei papildus —30 855 lati, NATO kandidātvalstu valdību vadītāju konferences sarīkošanai —200 000 latu; Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbības uzsākšanai —200 000 latu (ar 2002.gada 1.maiju); subsīdijām lauksaimniecības produkcijas ražotājiem —192 200 latu. Finansu ministram G.Bērziņam kopīgi ar attiecīgajām amatpersonām uzdots atkārtoti izvērtēt iespējas piešķirt finansējumu: Izglītības un zinātnes ministrijai —zinātniskā un akadēmiskā personāla atjaunošanas programmai (1 824 000 latu) un valsts galvojuma palielināšanai studiju un studējošo kreditēšanas programmām (3,51 miljons latu); Ekonomikas ministrijai — īpaši atbalstāmo reģionu attīstības programmai (750 000 latu); Zemkopības ministrijai — celulozes rūpnīcas projekta sarunu grupas kapacitātes nodrošināšanai (86 000 latu), Meža attīstības fondam (50 000 latu); Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai — Salaspils kodolreaktora demontāžai, kā arī Salaspils kodolreaktora apsardzes nodrošināšanai. Finansu ministrijai uzdots izvērtēt iespēju likuma "Par valsts budžetu 2001.gadam" grozījumos paredzēt Vides aizsardzības fonda 2000.gada līdzekļu atlikumu izmantošanu 2001.gadā Salaspils kodolreaktora vajadzībām; Iekšlietu ministrijai — piemaksai ugunsdzēsējiem par darbu paaugstinātas bīstamības apstākļos (950 000 latu), Valsts policijas darbinieku atalgojumam (950 294 lati), neatliekamajiem kapitālremontiem Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta objektos (1 201 403 lati), Valsts policijas autotransportam (850 000 latu); Tieslietu ministrijai — tiesu sistēmas uzlabošanai, tiesnešu atalgojumiem un sociālajām garantijām; Īpašu uzdevuma ministra valsts reformu lietās sekretariātam — sekretariāta darbības uzlabošanai, Valsts administrācijas skolai mācību organizēšanai, informatīvo sistēmu nodrošināšanai; Finansu ministrijai — jaunās darba samaksas sistēmas ieviešanai (2 670 227 lati); Kultūras ministrijai — ministrijas institūciju funkciju un darbības nodrošināšanai saskaņā ar kultūras ministres Kārinas Pētersones iesniegto priekšlikumu (1,6 miljoni latu); Satiksmes ministrijai — autoceļu fonda projektu finansēšanai (3,4 miljoni latu); Ģenerālprokuratūrai — darbības nodrošināšanai saskaņā ar Ģenerālprokuratūras iesniegtajiem priekšlikumiem (429 394 lati). Pieņemta zināšanai informācija par izdevumiem, kas saistīti ar pretterorisma programmu un krasta novērošanas sistēmu. Finansu ministram G.Bērziņam uzdots apkopot izvērtētos priekšlikumus un iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta 15.oktobra sēdē.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!