• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente:- Valsts vizītē Ungārijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2001., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54741

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar patiesi siltām jūtām pret Latviju

Vēl šajā numurā

16.10.2001., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— Valsts vizītē Ungārijas Republikā

Šodien, 16. oktobrī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un viņas dzīvesbiedrs Imants Freiberga kungs dodas valsts vizītē uz Ungāriju. Vizītes laikā paredzētas Latvijas Valsts prezidentes sarunas ar Ungārijas prezidentu Ferencu Madlu un Ungārijas parlamenta priekšsēdētāju Jānošu Aderu, kā arī ar citām oficiālām personām. V.Vīķe–Freiberga apmeklēs Ungārijas Zinātņu akadēmiju un atklās Latvijas okupācijas muzeja ekspozīciju. Valsts prezidente atklās Latvijas goda konsulātu Budapeštā. Vizītes noslēgumā V.Vīķe–Freiberga apmeklēs arī Sentendri un Estergomu. Vizītes laikā paredzēts parakstīt divus starpvalstu dokumentus — līgumu par personu atpakaļuzņemšanu un sadarbības plānu izglītībā no 2002. līdz 2005. gadam. Viens no vizītes mērķiem ir veicināt Latvijas un Ungārijas ekonomisko sadarbību. Valsts prezidenti pavadīs Latvijas uzņēmēju delegācija. Budapeštā V.Vīķe–Freiberga uzrunās Ungārijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras locekļus.

Domājams, ka Latvijas Valsts prezidentes vizīte Ungārijā gūs plašu rezonansi. V.Vīķe–Freiberga apsolījusi jau šopēcpusdien, tūdaļ pēc ierašanās Feriheģes lidostā Budapeštā, sniegt interviju Ungārijas preses pārstāvjiem. Pēc tam Valsts prezidente savā rezidencē tiksies ar Latvijas uzņēmēju delegāciju. Oficiālā sagaidīšanas ceremonija paredzēta rīt, 17. oktobrī, Košuta Lajoša laukumā.  

Latvijas valstisko neatkarību toreizējā Ungārijas Karaliste atzina 1921. gada 20. jūlijā. 1991. gada 25. augustā Ungārija atzina Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu, un tā paša gada 2. septembrī tika atjaunotas Latvijas un Ungārijas diplomātiskās attiecības. Latvijas intereses Ungārijā pārstāv ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Elita Kuzma, viņas rezidence ir Vīnē. Ungārijas intereses Latvijā pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Bēla Jāvorskis, kurš rezidē Tallinā.

Desmit gados bijušas vairāk nekā divdesmit Latvijas un Ungārijas augstāko amatpersonu tikšanās, 1997. gada martā notika Ungārijas prezidenta Ārpāda Genca valsts vizīte Latvijā. 1999. gadā Ungārijā oficiālā vizītē bija Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume. Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga ar Ungārijas prezidentu Ferencu Madlu tikusies jau pērn Ņujorkā ANO tūkstošgades asamblejas laikā.

Latvijas un Ungārijas attiecībām ir solīda līgumtiesiskā bāze. Jau 1992. gadā starp mūsu valstīm tika noslēgts līgums par savstarpējo atteikšanos no vīzām. Noslēgts arī nolīgums par tirdzniecību un ekonomiskajiem sakariem un sadarbību zinātnes un tehnikas jomā; līgums par draudzīgu attiecību un sadarbības pamatiem; līgums par pasažieru un kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu; līgums par gaisa satiksmi; līgums par sadarbību kultūrā, zinātnē un izglītībā.

Latvijas un Ungārijas ekonomisko attiecību attīstībai labu pamatu rada brīvās tirdzniecības līgums, līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, kā arī līgums par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās.

Latvijas virzībā uz NATO būtiska nozīme ir 1999. gada jūnijā noslēgtajam līgumam starp aizsardzības ministrijām par divpusējiem kontaktiem un sadarbību militārajā jomā, bet 11. septembra dramatisko notikumu kontekstā īpašu aktualitāti ieguvis 1997. gadā noslēgtais līgums par sadarbību terorisma, nelikumīgas narkotisko līdzekļu tirdzniecības un organizētās noziedzības apkarošanā.

Šī gada pirmajā pusē abu valstu tirdzniecības apgrozījums bija 11,4 miljoni latu jeb 9,7 procenti no Latvijas kopējā ārējās tirdzniecības apgrozījuma. Diemžēl Latvijas eksports uz Ungāriju (par 1,3 miljoniem latu jeb 0,2 procenti no Latvijas eksporta kopējā apjoma) ļoti atpalika no importa — bijām ieveduši no Ungārijas preces par 10,1 miljonu latu. Būtiska mūsu tirdzniecisko attiecību iezīme kopš 1996. gada bijusi straujš importa pieaugums no Ungārijas — 7,9 miljoni latu 1996.gadā, 16,7 miljoni latu pērn. Diemžēl Latvijas eksports uz Ungāriju šajā laikā gandrīz nav mainījies: 1996. gadā uz Ungāriju eksportējām preces par 1,6 miljoniem latu, pērn — par 1,7 miljoniem. Latvijā reģistrēti divdesmit pieci Latvijas un Ungārijas kopuzņēmumi, Ungārija investējusi Latvijā 8,9 miljonus latu.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!