• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 16. oktobra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2001., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām pašnodarbināto sociālajā apdrošināšanā

Vēl šajā numurā

17.10.2001., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 16. oktobra sēdē

Akceptēts Latvijas valdības rīcības plāns starptautiskā terorisma apkarošanai.

Sekmīgai cīņai pret terorismu plānā paredzēts aktivizēt savstarpēju informācijas apmaiņu Latvijas valsts drošības iestāžu starpā, turpināt veidot ciešāku sadarbību starp Latvijas, ASV, kā arī citu teroristisko darbību nosodošo valstu partnerdienestiem. Īpaši nozīmīga ir plānotā vispusīgā sadarbība starp Baltijas valstu drošības iestādēm. Tā paredz veikt pasākumus efektīvākas un operatīvākas informācijas apmaiņas nodrošināšanai, preventīvu un kopēju pasākumu īstenošanai teroristu atklāšanai un to iespējamo darbību neitralizēšanai.

Cīņā ar terorismu būtiski ir ierobežot teroristiem pieejamus finansu līdzekļus. Grozījumi likumā “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu” un Kredītiestāžu likumā nodrošinās efektīvāku kontroles iespēju pār aizdomīgiem finansu līdzekļu pārvedumiem.

Rūpīga stratēģisko preču kontrole ierobežos iespēju teroristiem saņemt noziedzīgajiem nolūkiem nepieciešamos materiālus. Informācijas sistematizēšana par aizdomīgām fiziskajām un juridiskajām personām stratēģisko preču režīma jomā, kā arī muitas un tiesībsargājošo institūciju darbības pastiprināšana stratēģiskas nozīmes preču kontrolē palīdzēs sasniegt šo mērķi.

Skrupuloza vīzu pieteikumu pārbaude un vīzu režīma ievērošanas kontrole, robežkontroles tehnoloģijas pilnveidošana un tehniskā aprīkojuma uzlabošana vienlaikus ar robežas šķērsošanas, tai skaitā “zaļās robežas”, pastiprinātu kontroli mazinās iespēju teroristiem vai ar tiem saistītām personām iekļūt Latvijā vai pārvietoties cauri Latvijai. Ieceļošanas liegumu datu bāzes un ielūgumu datu bāzes izveidošana vienotās vīzu informācijas sistēmas sastāvā dos iespējas sistemātiskāk kontrolēt vīzu pieprasījumus. Plānots precīzāk reglamentēt interviju kārtību ar vīzu pieprasītājiem, tai skaitā uz robežas.

Paredzēts nostiprināt aviācijas drošības pasākumus lidostā un avioreisos, pastiprinot rokas bagāžas kontroli, pastiprinot noteikumus attiecībā uz iekļūšanu pilota kabīnē, kā arī ieviešot stingru visu kravu un bagāžas (preču) kontroli lidostās.

Plāns paredz paātrināt ANO Drošības padomes rezolūciju normu, kas vērstas uz terorisma apkarošanu, ieviešanu Latvijas normatīvajos aktos, kā arī sešu starptautisku konvenciju terorisma apkarošanas jomā parakstīšanu un sagatavošanu ratifikācijai. Izlemts ierobežot diplomātiskos kontaktus ar valstīm, kas tiek uzskatītas par terorismu atbalstošām.

Izlemts Latvijas normatīvajos aktos iestrādāt ES veidotās vienotās pretterorisma likumdošanas principus un sadarbībā ar ES risināt jautājumu par vienotās ES aresta ordera formas ieviešanu Latvijā.

Tiks nostiprināti Iekšlietu un Aizsardzības ministrijas rīcībā esošie pretterorisma resursi, papildus strādājot pie attiecīgo speciālo vienību apmācības, tiks uzlabota Latvijas dienestu sagatavotība iespējamām teroristu aktivitātēm. Savukārt humanitāriem mērķiem piedāvājamo resursu (mediķi, meklēšanas un glābšanas vienības) apzināšana un pārskatīšana dos iespēju labākai sagatavotībai terorisma seku novēršanai.

Turpināsies darbs terorisma apkarošanā iesaistīto Latvijas kompetento dienestu sistēmu un vienību savietojamības ar citu valstu analogiem dienestiem pilnveidošanā, lai nodrošinātu optimālāku sadarbību iespējamo terorisma aktu nepieļaušanai vai to seku likvidēšanai.

Plāns paredz pārskatīt stratēģiski svarīgu un valstiski nozīmīgu Latvijas objektu aizsardzības un apsardzības plānus, lai samazinātu teroristu iespējas nodarīt kaitējumu Latvijas valstij. Tāpat plānots nostiprināt stratēģiski svarīgu materiālu un ieroču kontroli Latvijā. Paredzēts arī izstrādāt plānus ārvalstu vēstniecību pastiprinātai apsardzei, ja šāda nepieciešamība rastos.

Plānota izvērsta iedzīvotāju informēšana par teroristisko un ekstrēmistisko organizāciju darbības metodēm, par iedzīvotāju rīcību terorisma aktu vai citu ārkārtas situāciju gadījumos.

 

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!