• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēlreiz par privatizācijas sertifikātu likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2001., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšlietu iestāžu darbinieku komandējumu Turcijā

Vēl šajā numurā

17.10.2001., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēlreiz par privatizācijas sertifikātu likumu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 16. oktobrī, nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem:

“2001.gada 11.oktobrī Saeima pieņēma likumu “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem””.

Uzskatu, ka augstāk minēto grozījumu 18.panta vienpadsmitās daļas redakcija ir precizējama šādu iemeslu dēļ.

Grozījumi ierobežo iespēju par maksāšanas līdzekli izmantot privatizācijas sertifikātus, privatizējot pašvaldību īpašumu. Pieņemot jauno redakciju, no privatizācijas procesa, kurā kā maksāšanas līdzeklis tiek izmantots privatizācijas sertifikāts, tiek izslēgtas citas pašvaldību īpašumu formas, izņemot zemi un privatizējamos dzīvokļus. Šāda redakcija nonāk pretrunā ar likumā noteikto privatizācijas sertifikāta definīciju un 19.panta otrajā daļā norādītajām valsts garantētajām tiesībām izmantot sertifikātus, privatizējot pašvaldību īpašumu. Minētajā pantā ir noteikts, ka valsts garantē ikvienam īpašniekam tiesības izmantot savus sertifikātus valsts vai pašvaldību īpašuma objektu privatizācijai. Bez tam grozījumi stātos spēkā pirms pašreiz noteiktā sertifikātu izmantošanas termiņa beigām (2001.gada 31.decembris), kas savukārt sarežģītu privatizācijas procesā esošu pašvaldības īpašumu privatizācijas pabeigšanu.

Norādītais grozījums rada neskaidrību privatizācijas sertifikātu izmantošanā, privatizējot viendzīvokļa mājas un citus likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” noteiktos objektus, jo, kā jau norādīju iepriekš, 11.oktobrī pieņemtais likums paredz vienīgi dzīvokļu privatizāciju.

Aicinu Saeimu izvērtēt grozījumos noteiktā Ministru kabineta apstiprinātā saraksta lietderību un ietekmi uz privatizācijas procesu, jo likuma jaunā redakcija nesatur nekādas norādes, kādā termiņā valdībai šāds saraksts ir jāapstiprina. Nav skaidrs arī šāda saraksta izveidošanas mērķis, jo par katru privatizācijai nododamo valsts īpašuma objektu Ministru kabinetam ir jāpieņem lēmums, kurš ir publiski pieejams.

Papildus vēlams arī precizēt likuma “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” 18.panta vienpadsmitās daļas pirmā un otrā teikuma mijiedarbību nolūkā padarīt likuma tekstu nepārprotamu, jo pašreizējā redakcija pati par sevi nedod skaidru atbildi par to, kādi sertifikāti (privatizācijas vai īpašuma kompensācijas) turpmāk izmantojami.

Vienlaikus, ņemot vērā to apstākli, ka spēkā esošajā likumā noteiktais privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņš tuvojas beigām, vēlos lūgt Saeimu atkārtoti caurskatīt likumu “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” iespējami ātrākā laikā.

Ievērojot iepriekš minēto, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 71.pantu, nosūtu 2001.gada 11.oktobrī Saeimā pieņemto likumu “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” otrreizējai caurlūkošanai.”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!