• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 16. oktobra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2001., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54824

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par parakstīto 2002. gada budžeta projektu

Vēl šajā numurā

19.10.2001., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 16. oktobra sēdē

Akceptēts Latvijas valdības rīcības plāns starptautiskā terorisma apkarošanai.

Sekmīgai cīņai pret terorismu plānā paredzēts aktivizēt savstarpēju informācijas apmaiņu Latvijas valsts drošības iestāžu starpā, turpināt veidot ciešāku sadarbību starp Latvijas, ASV, kā arī citu teroristisko darbību nosodošo valstu partnerdienestiem. Īpaši nozīmīga ir plānotā vispusīgā sadarbība starp Baltijas valstu drošības iestādēm. Tā paredz veikt pasākumus efektīvākas un operatīvākas informācijas apmaiņas nodrošināšanai, preventīvu un kopēju pasākumu īstenošanai teroristu atklāšanai un to iespējamo darbību neitralizēšanai.

Cīņā ar terorismu būtiski ir ierobežot teroristiem pieejamus finansu līdzekļus. Grozījumi likumā “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu” un Kredītiestāžu likumā nodrošinās efektīvāku kontroles iespēju pār aizdomīgiem finansu līdzekļu pārvedumiem.

Rūpīga stratēģisko preču kontrole ierobežos iespēju teroristiem saņemt noziedzīgajiem nolūkiem nepieciešamos materiālus. Informācijas sistematizēšana par aizdomīgām fiziskajām un juridiskajām personām stratēģisko preču režīma jomā, kā arī muitas un tiesībsargājošo institūciju darbības pastiprināšana stratēģiskas nozīmes preču kontrolē palīdzēs sasniegt šo mērķi.

Skrupuloza vīzu pieteikumu pārbaude un vīzu režīma ievērošanas kontrole, robežkontroles tehnoloģijas pilnveidošana un tehniskā aprīkojuma uzlabošana vienlaikus ar robežas šķērsošanas, tai skaitā “zaļās robežas”, pastiprinātu kontroli mazinās iespēju teroristiem vai ar tiem saistītām personām iekļūt Latvijā vai pārvietoties cauri Latvijai. Ieceļošanas liegumu datu bāzes un ielūgumu datu bāzes izveidošana vienotās vīzu informācijas sistēmas sastāvā dos iespējas sistemātiskāk kontrolēt vīzu pieprasījumus. Plānots precīzāk reglamentēt interviju kārtību ar vīzu pieprasītājiem, tai skaitā uz robežas.

Paredzēts nostiprināt aviācijas drošības pasākumus lidostā un avioreisos, pastiprinot rokas bagāžas kontroli, pastiprinot noteikumus attiecībā uz iekļūšanu pilota kabīnē, kā arī ieviešot stingru visu kravu un bagāžas (preču) kontroli lidostās.

Plāns paredz paātrināt ANO Drošības padomes rezolūciju normu, kas vērstas uz terorisma apkarošanu, ieviešanu Latvijas normatīvajos aktos, kā arī sešu starptautisku konvenciju terorisma apkarošanas jomā parakstīšanu un sagatavošanu ratifikācijai. Izlemts ierobežot diplomātiskos kontaktus ar valstīm, kas tiek uzskatītas par terorismu atbalstošām.

Izlemts Latvijas normatīvajos aktos iestrādāt ES veidotās vienotās pretterorisma likumdošanas principus un sadarbībā ar ES risināt jautājumu par vienotās ES aresta ordera formas ieviešanu Latvijā.

Tiks nostiprināti Iekšlietu un Aizsardzības ministrijas rīcībā esošie pretterorisma resursi, papildus strādājot pie attiecīgo speciālo vienību apmācības, tiks uzlabota Latvijas dienestu sagatavotība iespējamām teroristu aktivitātēm. Savukārt humanitāriem mērķiem piedāvājamo resursu (mediķi, meklēšanas un glābšanas vienības) apzināšana un pārskatīšana dos iespēju labākai sagatavotībai terorisma seku novēršanai.

Turpināsies darbs terorisma apkarošanā iesaistīto Latvijas kompetento dienestu sistēmu un vienību savietojamības ar citu valstu analogiem dienestiem pilnveidošanā, lai nodrošinātu optimālāku sadarbību iespējamo terorisma aktu nepieļaušanai vai to seku likvidēšanai.

Plāns paredz pārskatīt stratēģiski svarīgu un valstiski nozīmīgu Latvijas objektu aizsardzības un apsardzības plānus, lai samazinātu teroristu iespējas nodarīt kaitējumu Latvijas valstij. Tāpat plānots nostiprināt stratēģiski svarīgu materiālu un ieroču kontroli Latvijā. Paredzēts arī izstrādāt plānus ārvalstu vēstniecību pastiprinātai apsardzei, ja šāda nepieciešamība rastos.

Plānota izvērsta iedzīvotāju informēšana par teroristisko un ekstrēmistisko organizāciju darbības metodēm, par iedzīvotāju rīcību terorisma aktu vai citu ārkārtas situāciju gadījumos.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 16.septembra noteikumos Nr.327 “Eiropas integrācijas biroja nolikums”. Grozījumi aktualizē Eiropas integrācijas biroja funkcijas, novērš funkciju dublēšanos ar citām valsts pārvaldes institūcijām un precizē biroja kompetenci integrācijas ES procesā.

Akceptēti noteikumi “Par valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” pamatkapitāla palielināšanu”. Pamatkapitāls palielināts par 1 113 000 latu, ieguldot tajā 613 000 latu, kas iegūti, pārveidojot daļu no sabiedrībā uzkrātā kapitāla par tās pamatkapitālu, un 500 000 latu no valsts budžeta.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 16.maija noteikumos Nr.177 “Valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” statūti”.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus “Kārtība, kādā C1, D1, C un D kategorijas vadītāja apliecībai atbilstošs transportlīdzeklis aprīkojams ar darba un atpūtas laika, braukšanas attāluma un ātruma reģistrēšanas kontrolierīci, un šīs ierīces lietošanas noteikumi”.

Akceptēti noteikumi “Augstākās izglītības iestāžu un studiju akreditācijas noteikumi”. Noteikumi nosaka kārtību, kādā akreditējamas augstākās izglītības iestādes — augstskolas un koledžas — un šo izglītības iestāžu īstenotās pirmā un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas, izglītības programmas profesionālo vai akadēmisko grādu ieguvei, kā arī doktorantūras studiju programmas.

Valdība akceptēja noteikumus “Valsts pārvaldes reformas stratēģijas ieviešanas vadības un koordinācijas padomes nolikums”. Valsts pārvaldes reformas stratēģijas ieviešanas vadības un koordinācijas padome ir Ministru kabineta izveidota koordinējoša institūcija, kuras darbības mērķis ir vadīt un koordinēt Ministru kabineta apstiprinātās Valsts pārvaldes reformas stratēģijas ieviešanu. Padomes uzdevums ir izstrādāt Valsts pārvaldes reformas stratēģijas (2001–2006) ieviešanas rīcības plāna projektu un koordinēt valsts pārvaldes iestāžu darbību, lai nodrošinātu Ministru kabineta apstiprinātā rīcības plāna izpildi.

Ministru kabinets akceptēja “Noteikumus par Latvijas būvnormatīvu LBN 405–01 “Būvju tehniskā apsekošana””.

Pieņemta zināšanai informācija par tāmi Kriminālprocesa likumprojekta izstrādei. Nolemts no Finansu ministrijas līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Tieslietu ministrijai 5000 latu darba grupai Kriminālprocesa likuma projekta izstrādei.

Ministru kabinets pieņēma zināšanai informāciju par paveikto, pieņemot no nacionālsociālistiskā režīma spaidu darbos nodarbinātajām personām pieteikumus kompensācijas saņemšanai.

Pieņemta zināšanai Zemkopības ministrijas sagatavotā informācija par Latvijas piedalīšanos starptautiskajās zivsaimniecības organizācijās, darbību tajās un attiecīgajām saistībām.

Valdība akceptēja rīkojumu “Par Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu”. Ministru kabineta Atzinības raksts piešķirts valsts akciju sabiedrības “Latvijas gaisa satiksme” asociētajam direktoram starptautiskajos jautājumos Aleksandram Okladņikovam par ilggadēju darbu un ieguldījumu Latvijas aviācijas nozares attīstībā.

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā grozījumu projekts likumā “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu”. Grozījumi paredz likumā ietvert normas, kas dos iespēju apturēt ar terorismu saistīto finansu līdzekļu un citas mantas kustību uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Tiek sniegta definīcija ar terorismu saistītiem noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem. Grozījumu projekts paredz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta tiesības ar ģenerālprokurora piekrišanu izdot pieprasījumu kredītiestādēm un finansu iestādēm apturēt noziedzīgi iegūtu finansu līdzekļu un citas mantas kustību un vienlaikus nosaka, ka apturēšana nerada ne juridisku, ne materiālu atbildību minētajās darbībās iesaistītajām institūcijām un amatpersonām. Bez tam grozījumu projekts paplašina Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta tiesības sadarboties ar ārvalsts vai starptautiskajām terorisma apkarošanas institūcijām ar terorismu saistītu finansu līdzekļu un citas mantas kustības kontroles jautājumos.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu Kredītiestāžu likumā. Grozījumu projekts nosaka valsts drošības iestāžu tiesības pēc ģenerālprokurora vai īpaši pilnvarota prokurora akceptēta pieprasījuma saņemt ziņas no kredītiestādēm par fizisko un juridisko personu kontiem un veiktajiem darījumiem, ja šīs ziņas nepieciešamas, pārbaudot personu vai finansu līdzekļu saistību ar terorismu.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu “Par Latvijas Republikas valdības un Gruzijas valdības līgumu par sadarbību cīņā pret terorismu, nelegālu narkotisko vielu apriti un organizēto noziedzību”.

Pieņemta zināšanai informācija par Rīgas apgabaltiesas tiesneša Jāņa Laukrozes slepkavību. Nolemts piešķirt 50 tūkstošu latu pabalstu Rīgas apgabaltiesas tiesneša J.Laukrozes ģimenei. Finansu ministram kopīgi ar tieslietu ministri uzdots precizēt finansu avotu pabalsta izmaksai.

Valdība nolēma izsludināt 10 tūkstošu latu atlīdzību par informāciju, kas palīdzēs atklāt Rīgas apgabaltiesas tiesneša J.Laukrozes slepkavību. Nolemts lūgt ģenerālprokuroru nodrošināt personai, kura sniegs informāciju, kas palīdzēs atklāt Rīgas apgabaltiesas tiesneša J.Laukrozes slepkavību, speciālo procesuālo aizsardzību. Tieslietu ministrijai uzdots, sagatavojot iesniegšanai Ministru kabinetā grozījumus likumā “Par tiesu varu”, papildināt tos ar normu par tiesnešu dzīvības un veselības obligāto apdrošināšanu.

Ministru kabinets pieņēma zināšanai informāciju par valsts akciju sabiedrību “Latvijas gāze”. Tieslietu ministrijai uzdots veikt visas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar akciju sabiedrības “Latvijas gāze” prasību Starptautiskajā šķīrējtiesā. Ekonomikas ministrijai (Privatizācijas aģentūrai) uzdots nodrošināt Tieslietu ministriju ar tās rīcībā esošajiem dokumentiem, kas saistīti ar 1997.gada 2.aprīļa pirkuma un pārdevuma līgumu, kas noslēgts starp bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību “Privatizācijas aģentūra”, no vienas puses, un privatizējamo valsts akciju sabiedrību “Latvijas gāze”, no otras puses, un “Ruhrgas Aktiengesellschaft und Preussenelektra Aktiengesellschaft”, no trešās puses. Izdevumus, kas saistīti ar akciju sabiedrības “Latvijas gāze” prasību Starptautiskajā šķīrējtiesā, nolemts segt no privatizācijas procesā iegūtajiem līdzekļiem.

Pieņemta zināšanai informācija par Programmatisko strukturālo pārkārtojumu aizdevuma līguma (PSAL II) projektu. Ministriem uzdots savas kompetences ietvaros pārskatīt līguma projekta pozīciju atbilstību akceptētajām nostādnēm, attiecīgi informēt atbildīgās amatpersonas, kā arī nodrošināt šo amatpersonu līdzdalību sarunās.

Ministru kabinets akceptēja labklājības ministra Andreja Požarnova iesniegto Koncepcijas dzimumu līdztiesības īstenošanai projektu, izņemot jautājumu par dzimumu līdztiesības veicināšanas centra izveidi un dzimumu līdztiesības strīdu izskatīšanas mehānisma izveidi, ņemot vērā to, ka minētās funkcijas turpinās veikt Valsts cilvēktiesību birojs. Koncepcijas uzdevumi ir iezīmēt prioritāros jautājumus — problēmas un to iespējamās sekas dzimumu līdztiesības jomā Latvijā, kā arī valsts pārvaldes institūciju pieejas un darbības ietvaru šo jautājumu visefektīvākajai risināšanai. Labklājības ministrijai uzdots: izstrādāt un līdz 2001.gada 15.novembrim iesniegt Ministru kabinetā pasākumu plānu koncepcijas ieviešanai, kā arī citus koncepcijas īstenošanai nepieciešamos tiesību aktu projektus. Labklājības ministram uzdots līdz 2001.gada 1.decembrim izveidot koordinācijas darba grupu dzimumu līdztiesības jautājumos, iesaistot valsts pārvaldes institūciju, sabiedrisko un pētniecības organizāciju pārstāvjus. Izglītības un zinātnes ministrijai kopā ar Labklājības ministriju un Valsts civildienesta pārvaldi uzdots līdz 2002.gada 1.jūnijam izveidot izglītošanas programmu dzimumu līdztiesības jautājumos un atbilstoši savai kompetencei organizēt attiecīgas mācības.

Akceptēta koncepcija par pāreju uz profesionālo apsardzi ieslodzījuma vietās.

Ministru kabinets akceptēja priekšlikumus vienota pārtikas aprites valsts uzraudzības dienesta izveides nodrošināšanai. Zemkopības ministrijai uzdots līdz 2001.gada 1.novembrim darba grupas sagatavotos likumprojektus par grozījumiem likumos noteiktā kārtībā iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā. Zemkopības ministrijai, Labklājības ministrijai, Ekonomikas ministrijai un Finansu ministrijai uzdots līdz 2001.gada 20.decembrim sagatavot un noteiktā kārtībā iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā nepieciešamos ar pārtikas aprites valsts uzraudzības pārdali saistītos grozījumus normatīvajos aktos. Finansu ministrijai uzdots samazināt 2002.gada valsts budžeta projektā Labklājības ministrijas mērķa griestus, attiecīgi palielinot Zemkopības ministrijas mērķa griestus par 135 073 latiem, un iesniegt šo priekšlikumu Ministru kabinetā pirms likumprojekta “Par valsts budžetu 2002.gadam” izskatīšanas otrajā lasījumā. Zemkopības ministrijai uzdots nodrošināt Vienotā pārtikas aprites valsts uzraudzības dienesta darbības sākšanu 2002.gada 1.janvārī. Labklājības ministrijai kopā ar Zemkopības ministriju uzdots sagatavot konceptuālu ziņojumu par iespējām noteikt vienotu kārtību zāļu un veterinārmedicīnisko produktu apritē un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā.

 

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!