• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 2001. gada 3. augusta instrukcija Nr. 4 "Aitu un kazu apzīmēšanas veidi un līdzekļi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2001., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54843-aitu-un-kazu-apzimesanas-veidi-un-lidzekli

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas instrukcija Nr.5

Liellopu apzīmēšanas veidi un līdzekļi

Vēl šajā numurā

19.10.2001., Nr. 150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 4

Pieņemts: 03.08.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija

Instrukcija Nr.4 Rīgā 2001. gada 3. augustā

Aitu un kazu apzīmēšanas veidi un līdzekļi

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 1998. gada 13. janvāra noteikumu Nr.10

“Dzīvnieku un ganāmpulku reģistrēšanas noteikumi” 19. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šī instrukcija nosaka aitu un kazu (turpmāk — dzīvnieki) apzīmēšanas veidus un līdzekļus.

2. Dzīvnieku apzīmēšanu drīkst veikt sertificēta persona, bet savā ganāmpulkā — arī īpašnieks (turpmāk — persona).

3. Īpašnieks ir atbildīgs par dzīvnieka apzīmēšanas akta aizpildīšanu, aitu un kazu uzskaiti turēšanas vietā un savlaicīgu informācijas nosūtīšanu valsts SIA “Valsts ciltsdarba informācijas datu apstrādes centrs” (turpmāk — datu apstrādes centrs) informācijas reģistrēšanai dzīvnieku reģistrā un ganāmpulku reģistrā (turpmāk — datu bāze).

 

 

II. Dzīvnieku apzīmēšanas veidi un līdzekļi

4. Dzīvnieku apzīmēšanai izmanto divpusējas, elastīgas, vienreiz izmantojamas dzeltenas krāsas plastikāta krotālijas, uz kurām neizdzēšami uzdrukāts dzīvnieka identitātes numurs un datu apstrādes centra logo. Identitātes numurs sastāv no 14 zīmēm ar šādu informāciju:

4.1. valsts apzīmējums — LV;

4.2. ganāmpulka reģistrācijas numurs no septiņiem cipariem;

4.3. sugas apzīmējums — viens cipars;

4.4. dzīvnieka individuālais numurs no četriem cipariem.

5. Krotālija tiek iestiprināta dzīvnieka labās auss vidējā trešdaļā.

6. Krotāliju nedrīkst noņemt vai mainīt bez saskaņošanas ar datu apstrādes centru.

7. Īpašnieks papildus var izmantot arī citus aitu un kazu apzīmēšanas veidus pie nosacījuma, ka apzīmējums netraucē obligātajam apzīmēšanas veidam, dzīvnieka labsajūtai un tā veselībai.

8. Papildu apzīmēšanas veidi:

8.1. tetovēšana, kuru veic ar speciālām stangām, kurās, veidojot dzīvnieka individuālo numuru, maina adatu matricu. Individuālo numuru tetovē labās auss iekšpusē;

8.2. ausu robošana, kuru veic ar speciālām stangām, izkniebjot abās ausīs noteiktā kombinācijā ādas laukumiņus ar visu skrimsli. Šī kombinācija veido dzīvnieka individuālo numuru;

8.3. metāla krotālija — ausi aptveroša krotālija, kuru iestiprina auss augšējā malā tuvāk tās pamatnei;

8.4. kakla siksna, uz kuras tiek norādīts dzīvnieka individuālais numurs.

9. Dzīvnieka apzīmēšanas akts ir dokuments, kurā informāciju par teritoriālās vietas nosaukumu, īpašnieku, identitātes numuru, kā arī tā svītru kodu iedrukā datu apstrādes centrs. Informāciju par dzīvnieka vārdu, dzimšanas datumu, dzimumu, šķirni, tēvu, māti, apzīmēšanas datumu ieraksta persona un apstiprina ar savu parakstu.

10. Persona aizpilda dzīvnieku apzīmēšanas aktu, kārto uzskaiti dzīvnieku turēšanas vietā un nosūta informāciju reģistrēšanai datu bāzē septiņu dienu laikā.

11. Identitātes numurus piešķir tikai reģistrētu ganāmpulku dzīvniekiem.

12. Identitātes numuru saņemšanai persona aizpilda pieteikumu krotāliju iegādei (1. un 2. pielikums) un nosūta datu apstrādes centram.

13. Krotāliju pasūtījumu veic vismaz divus mēnešus pirms krotāliju izmantošanas. Pamatojoties uz krotāliju pieteikumu, datu apstrādes centrs nodrošina krotāliju apdrukāšanu, dzīvnieku apzīmēšanas aktu izdruku un piegādi 20 dienu laikā.

14. Lai atjaunotu apzīmējumu tiem identificējamiem dzīvniekiem, kuri pazaudējuši savu identitātes numuru vai tas kļuvis nesalasāms, aizpilda jaunu krotāliju pasūtījumu (3. pielikums). Pamatojoties uz krotāliju pieteikumu, datu apstrādes centrs nodrošina krotāliju apdrukāšanu, dzīvnieku apzīmēšanas aktu izdruku un piegādi 10 dienu laikā.

15. Jaundzimušo dzīvnieku apzīmēšanu ar krotālijām veic ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc dzīvnieka piedzimšanas. Līdz krotālijas iespiešanai nodrošina jaundzimušā atpazīšanu pēc tā mātes, uzliekot atpazīšanas zīmi, kurā norādīts mātes identitātes numurs un jēra vai kazlēna dzimšanas datums.

16. Pārvietojot dzīvnieku, persona izpilda dzīvnieku pārvietošanas deklarāciju (4. pielikums), kuru septiņu dienu laikā nosūta uz datu apstrādes centru.

17. Ja dzīvnieks no citas valsts ievestrs audzēšanai un tā apzīmējums atbilst Eiropas Savienības noteikumiem, īpašnieks septiņu dienu laikā nosūta datu apstrādes centram reģistrēšanai datu bāzē šādus dokumentus:

17.1. veterinārā (veselības) sertifikāta kopiju;

17.2. dzīvnieka izcelšanos apliecinoša dokumenta kopiju;

17.3. dzīvnieka pārvietošanas deklarāciju.

18. Ja dzīvnieks no citas valsts ievests audzēšanai un tā apzīmējums neatbilst Eiropas Savienības noteikumiem vai dzīvnieks nav apzīmēts, dzīvnieks apzīmējams Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un saskaņā ar šo instrukciju. Īpašnieks reģistrēšanai datu bāzē septiņu dienu laikā nosūta datu apstrādes centram šādus dokumentus:

18.1. dzīvnieka apzīmēšanas aktu;

18.2. veterinārā (veselības) sertifikāta kopiju;

18.3. izcelšanos apliecinoša dokumenta kopiju;

18.4. dzīvnieka pārvietošanas deklarāciju.

19. Dzīvnieka šķirni un šķirnību nosaka pēc tā tēva un mātes šķirnes, šķirnības pakāpes un apzīmēšanas aktā, dzīvnieka šķirnes nosaukuma kodu ieraksta saskaņā ar zemkopības ministra apstiprinātu ciltsdarba programmu, kurā ir norādīta šķirnes dzīvnieku izcelsmes reģistrācijas sistēma. Ja dzīvnieka apzīmēšanas aktā nav norādīta dzīvnieka izcelšanās, dzīvnieks datu bāzē tiek reģistrēts bez tās. Ja dzīvnieka apzīmēšanas aktā ir norādīts tēvs, datu bāzē reģistrē arī dzīvnieka mātes apsēklošanu vai dabīgo lecināšanu ar norādīto tēvu.

20. Īpašnieks par savu ganāmpulku kārto dzīvnieku reģistra grāmatu (5.pielikums), kurā ieraksta trīs dienu laikā ar dzīvnieku notikušās pārmaiņas.

21. Dzīvnieku reģistra grāmatu īpašnieks var kārtot gan rakstiskā, gan datorizētā veidā, un tā tiek glabāta vismaz 3 gadus pēc pēdējā reģistrētā dzīvnieka likvidēšanas.

22. Dzīvnieka reģistra grāmata, krotāliju pieteikuma veidlapas un dzīvnieka pārvietošanas deklarācijas īpašniekam ir pieejamas datu apstrādes centrā.

 

 

III. Pārejas jautājumi

23. Instrukcija stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

24. Atzīt par spēku zaudējušu Zemkopības ministrijas 2000. gada 13. jūnija instrukciju Nr.2 “Par aitu un kazu apzīmēšanu”.

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

“Latvijas Vēstneša” redakcijā — 17.10.2001.

1.pielikums

ZM1 COPY.GIF (75663 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

 

2.pielikums

ZM2 COPY.GIF (75476 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

3.pielikums

ZM3 COPY.GIF (75968 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

4.pielikums

ZM4 COPY.GIF (203136 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

5.pielikums

ZM5 COPY.GIF (79860 bytes)

Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes

departamenta direktore Z.Bērziņa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!