• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001. gada 12. oktobra lēmums Nr. 14/5 "Par "Kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību ienākumu un izdevumu uzskaites noteikumiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2001., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar sarkanbaltizaļajām Sēlijas krāsām

Vēl šajā numurā

23.10.2001., Nr. 151

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 14/5

Pieņemts: 12.10.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisija

Padomes lēmums Nr. 14/5 Rīgā 2001. gada 12. oktobrī

Par “Kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību ienākumu un izdevumu uzskaites noteikumiem”

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu, Kredītiestāžu likuma 81. panta 3. un 4. punktu un Krājaizdevu sabiedrību likuma 23. panta 1. punktu,Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību ienākumu un izdevumu uzskaites noteikumus” (pielikumā).

2. Lūgt Latvijas Banku pēc 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanās atcelt ar Latvijas Bankas padomes 11.01.1996. lēmumu Nr. 30/5 apstiprinātos “Kredītiestāžu ienākumu un izdevumu uzskaites noteikumus”.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

priekšsēdētājs U. Cērps

Kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību ienākumu un izdevumu uzskaites noteikumi

“Kredītiestāžu un krājaizdevu sabiedrību ienākumu un izdevumu uzskaites noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu, Kredītiestāžu likumu un Krājaizdevu sabiedrību likumu. Noteikumi nosaka ieņēmumu un izdevumu uzskaites kārtību atbilstoši uzkrāšanas un piesardzības principiem. Šie noteikumi ir saistoši kredītiestādēm un krājaizdevu sabiedrībām.

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Ienākumi, kas attiecas uz pārskata periodu, — ienākumi, kas radušies pārskata periodā un ir saņemti vai uzkrāti saņemšanai.

1.2. Izdevumi, kas attiecas uz pārskata periodu, — izdevumi, kas radušies pārskata periodā un ir samaksāti vai uzkrāti samaksai.

1.3. Uzkrātie ienākumi — ienākumi, kas radušies pārskata periodā, bet nav saņemti, jo to saņemšanas termiņš nav iestājies vai ir nokavēts.

1.4. Uzkrātie izdevumi — izdevumi, kas radušies pārskata periodā, bet nav samaksāti, jo to maksāšanas termiņš nav iestājies.

2. Ienākumu un izdevumu

uzskaites principi

2.1. Peļņas un zaudējumu aprēķinā jāatspoguļo ienākumi un izdevumi, kas attiecas uz pārskata periodu neatkarīgi no saņemšanas vai maksājumu datuma, ievērojot 2.2. un 2.3. punkta noteikumus.

2.2. Uzkrātie ienākumi jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā, ja nepastāv nekādas šaubas par to saņemšanu noteiktajā laikā. Ja uzkrāto ienākumu samaksas termiņa nokavējums ir vairāk nekā 90 dienas vai samaksas termiņš nav iestājies, bet kredīts vai cita veida aktīvi ir klasificēti zemāk nekā uzraugāmie, jāpārtrauc uzkrāto ienākumu iekļaušana peļņas un zaudējumu aprēķinā.

2.3. Noteikumu 2.2. punktā minētie kredīti vai cita veida aktīvi uzskatāmi par ienākumus nenesošiem, un uzkrātie ienākumi, kas iepriekš ir bijuši iekļauti peļņas un zaudējumu aprēķinā, jāizslēdz no tā, izveidojot speciālos uzkrājumus uzkrātiem ienākumiem 100 procentu apjomā.

3. Ienākumu un izdevumu uzskaites kārtība

3.1. Peļņas un zaudējumu aprēķinā uzkrātie ienākumi un uzkrātie izdevumi jāuzskaita speciālos kontos atsevišķi no ienākumiem un izdevumiem, kas saņemti vai samaksāti.

3.2. Uzkrātie ienākumi, ievērojot 2.2. punkta noteikumus, jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķina kontā “Uzkrātie ienākumi”, bet pēc to reālas saņemšanas — peļņas un zaudējumu aprēķina kontā “Saņemtie ienākumi”.

3.3. Uzkrātie izdevumi jāuzskaita peļņas un zaudējumu aprēķina kontā “Uzkrātie izdevumi”, bet pēc maksāšanas termiņa iestāšanās vai samaksas pirms maksāšanas termiņa iestāšanās — peļņas un zaudējumu aprēķina kontā “Samaksātie izdevumi”.

3.4. Uzkrātie ienākumi un uzkrātie izdevumi par kredītiem vai cita veida aktīviem un noguldījumiem ārvalstu valūtā jāatspoguļo mēneša bilances pārskatā un peļņas un zaudējumu aprēķinā latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa pārskata mēneša pēdējā datumā.

3.5. Uzkrātie ienākumi par kredītiem vai cita veida aktīviem, kuri atzīti par ienākumus nenesošiem, bet iekļauti peļņas un zaudējumu aprēķinā, jāizslēdz no šā aprēķina ar šādu grāmatojumu:

debets — peļņas un zaudējumu

aprēķina konts “Izdevumi speciālie uzkrājumiem uzkrātiem ienākumiem”

kredīts — bilances konts “Speciālie uzkrājumi uzkrātiem ienākumiem”

3.6. Peļņas un zaudējumu aprēķinā izdevumi speciāliem uzkrājumiem, kuri izveidoti uzkrātiem ienākumiem, jāuzskaita speciāli šim mērķim paredzētā kontā atsevišķi no izdevumiem speciāliem uzkrājumiem nedrošo parādu pamatsummām.

3.7. Bilancē speciālie uzkrājumi, kuri izveidoti uzkrātiem ienākumiem, jāuzskaita attiecīgajos kontos atsevišķi no nedrošo parādu pamatsummām izveidotiem speciāliem uzkrājumiem.

3.8. Ja pārskata periodā ir saņemti uzkrātie ienākumi, kuriem iepriekš izveidoti speciālie uzkrājumi, tie jāsamazina par saņemto ienākumu summu un jāiekļauj peļņas un zaudējumu aprēķinā:

3.8.1. kā “Uzkrājumu samazinājuma” ienākumi, ja speciālie uzkrājumi izveidoti iepriekšējos pārskata gados;

3.8.2. kā “Speciālo uzkrājumu uzkrātiem ienākumiem” izdevumu samazinājums, ja speciālie uzkrājumi izveidoti pārskata gadā.

3.9. Ja saskaņā ar 2.2. punkta noteikumiem tiek pārtraukta uzkrāto ienākumu iekļaušana peļņas un zaudējumu aprēķinā, uzkrātie ienākumi jāuzskaita ārpusbilances uzskaitē individuālajos debitoru subkontos.

3.10. Ja pārskata periodā ir saņemti uzkrātie ienākumi, kuri uzskaitīti ārpusbilances uzskaitē, tie jāiegrāmato peļņas un zaudējumu aprēķina kontā “Saņemtie ienākumi”, anulējot ierakstu ārpusbilances uzkaitē.

3.11. Bilancē prasības pret debitoriem, kuras rodas par uzkrātiem ienākumiem, kā arī saistības pret kreditoriem, kuras rodas par uzkrātiem izdevumiem, jāuzskaita attiecīgajos kontos atsevišķi no aizdevuma vai noguldījuma pamatsummas.

3.12. Iekšējās kontroles sistēmā jāparedz ienākumu un izdevumu aprēķināšanas, atzīšanas un uzskaites pārbaude.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!