• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents:- atklājot Starptautiskās autoražotāju asociācijas ģenerālo asambleju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2001., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar pasaules sirdsapziņas zīmogu saradota

Vēl šajā numurā

23.10.2001., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents:

— atklājot Starptautiskās autoražotāju asociācijas ģenerālo asambleju

Runa Starptautiskās autoražotāju asociācijas ģenerālajā asamblejā Rīgā 2001. gada 19. oktobrī

Cienījamās dāmas!

Godātie kungi!

Man ir patiess prieks šodien Latvijas galvaspilsētā Rīgā sveikt tik reprezentatīva pasākuma kā Starptautiskās autoražotāju asociācijas Ģenerālās asamblejas dalībniekus.

Lai gan pirmais auto tika izgatavots jau 19. gadsimtā, tas kļuva par vienu no nākamā — 20. gadsimta simboliem. Autobūve bija starp tām nozarēm, kas operatīvi izmantoja visjaunākos zinātnes un tehnikas sasniegumus un padarīja tos pieejamus ikvienam savas produkcijas lietotājam. Es esmu pārliecināts, ka auto kļūs arī par vienu no 21. gadsimta simboliem un autobūvētāji joprojām būs starp vadošajiem tehnikas progresa veicinātājiem. Viņi turpinās auto pilnveidot, padarīt drošāku, izturīgāku, ekonomiskāku, ietilpīgāku.

Kādreiz, sociālisma laikos, Austrumeiropas valstu iedzīvotājiem auto iegāde bija sapnis, kuru daudziem tā arī neizdevās piepildīt. Pašlaik aizvien lielākam cilvēku skaitam tādas iespējas rodas. Daudziem pagaidām ir nauda tikai lietotu auto iegādei, bet pieaug arī to iedzīvotāju skaits, kuri var atļauties nopirkt jaunas automašīnas. Jo, saimniecībai attīstoties, aug arī iedzīvotāju pirktspēja. Es vēlos atgādināt, ka 2000. gadā ekonomiskās attīstības tempu ziņā Latvija bija līdere Eiropas Savienības kandidātvalstu vidū. Iekšzemes kopprodukta pieaugums pagājušajā gadā sasniedza 6,6 %, bet 2001. gada pirmajā pusgadā tas bija vēl augstāks — 8,8%.

Statistika liecina, ka līdz ar to strauji palielinājusies arī automobiļu tirdzniecība. Lietotu automobiļu pārdošana pieauga par 43%, bet jauno — par 10%. Esmu pārliecināts, ka tuvākajos gados visstraujāk palielināsies tieši jauno pārdoto auto īpatsvars.

Protams, Latvijas tirgus absolūtajos skaitļos nav liels. Taču mēs esam neatņemama kopējā Baltijas valstu tirgus sastāvdaļa un kļūsim par Ziemeļvalstu tirgus dalībnieku. Mēs esam valsts, caur kuru iespējams apgūt lielos Krievijas un citu NVS valstu tirgus.

Es domāju, ka pienācis laiks runāt ne tikai par auto tirdzniecību, bet arī par automobiļu un to komplektējošo sastāvdaļu ražošanu. Valsts ir gatava atbalstīt firmas, kas vēlas investēt šajā nozarē. Mēs varam piedāvāt ražošanai piemērotas telpas un apbūves gabalus, pietiekami kvalificētu darbaspēku un uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi. Latvijas puse ir gatava konstruktīvi izskatīt ikvienu nopietnu piedāvājumu.

Vēlot konferences dalībniekiem ražīgu darbu, es paužu cerību, ka šajās dienās jums būs arī laiks, lai iepazītu Latviju, un jūs dosities mājās ar pārliecību par turpmākās sadarbības perspektivitāti. Atcerieties — automobiļiem un auto ražotājiem Latvijā ir ieslēgta zaļā gaisma.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!