• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā akreditējies jauns Ēģiptes vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2001., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem partnerības, atklātības un uzticības zīmes

Vēl šajā numurā

24.10.2001., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā akreditējies jauns Ēģiptes vēstnieks

Vakar akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei iesniedza Ēģiptes Arābu Republikas vēstnieks Dr. Muhameds Abdelmoneims El Dorghami. Vakar, 23.oktobrī, Rīgas pilī Ēģiptes Arābu Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Dr. Muhameds Abdelmoneims El Dorghami un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

EGIPTE2.JPG (28365 bytes)Muhameds Abdelmoneims El–Dorghami dzimis 1946. gadā Kairā. 1967.gadā Ēģiptē ieguvis humanitāro zinātņu bakalaura grādu. Pēc tam 1974. gadā Ekvadoras Centrālajā universitātē ieguvis maģistra grādu starptautiskajās tiesībās un 1991. gadā Rietumu universitātē Kalifornijā — filozofijas zinātņu doktora grādu politiskajās zinātnēs. No 1969. gada strādā Ēģiptes Ārlietu ministrijā, vispirms apmeklējot ministrijas diplomātisko studiju institūtu. No 1970. gada Ekonomisko jautājumu, pēc tam Rietumeiropas lietu departamentā. No 1973. gada Ēģiptes vēstniecības trešais sekretārs Bagdādē, Irākā, no 1974. gada — otrais sekretārs Kito, Ekvadorā. No 1976. gada strādājis premjerministra vietnieka un ārlietu ministra kabinetā Kairā. No 1981. līdz 1985. gadam Ēģiptes vēstniecības padomnieks Tokijā. No 1987. gada Ēģiptes misijas vadītāja vietnieks Atēnās, pēc tam tādā pašā amatā Stambulā, Turcijā. No 1991. līdz 1994. gadam — Ārlietu ministrijas protokola vadītāja vietnieks. No 1994. līdz 1998. gadam — Ēģiptes vēstnieks Meksikā. No 1998. gada Ēģiptes ārlietu ministra palīgs un Ārlietu ministrijas protokola vadītājs. Kopš šī gada augusta Ēģiptes Arābu Republikas vēstnieks Zviedrijas Karalistē. Publicējis virkni rakstu par arābu valstu ekonomikas integrāciju, arābu valstu un ASV attiecībām, ANO lomu un citiem aktuāliem jautājumiem. Lasījis lekcijas vairākās Ēģiptes universitātēs un institūtos, kā arī ārzemēs. Pārvalda arābu, angļu, spāņu un franču valodu. Apbalvots ar Ekvadoras, Japānas un Meksikas ordeņiem. Precējies, ir divi bērni.

Vakar, 23.oktobrī, akreditācijas vēstuli Latvijas Republikas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai iesniedza Ēģiptes Arābu Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Dr. Muhameds Abdelmoneims El Dorghami (Dr. Mohamed Abd El–Moneim El–Dorghamy).

Savu akreditācijas runu vēstnieks sāka, apliecinot Ēģiptes Arābu Republikas lielo interesi par Latvijas ekonomiskajiem un sociālajiem sasniegumiem. “Vērojot jūsu darbību, mēs redzam jūsu augsto garīgumu, ko dziļi iespaidojušas demokrātijas tradīcijas, “ vēstnieks teica Latvijas Valsts prezidentei.

Atbildot Ēģiptes Arābu Republikas vēstniekam, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sacīja:

— Jūsu ekselence! Ar patiesu prieku sveicu jūs kā Ēģiptes Arābu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā!

Jūsu iecelšana šajā augstajā amatā ir nozīmīgs notikums Latvijas un Ēgiptes starpvalstu attiecību vēsturē, kas aizsākās pirms desmit gadiem, kad Ēģipte bija viena no pirmajām Tuvo Austrumu valstīm, kas atzina neatkarību atguvušo Latviju. Tas ir vēl viens apliecinājums Latvijas un Ēģiptes tautu abpusējai vēlmei dziļāk iepazīt vienai otru, meklēt kopīgas intereses un iespējas starpvalstu dialogam.

EGIPTE1.JPG (29403 bytes)Latvija vienmēr ir bijusi atvērta sadarbībai. Latvijā harmoniski apvienojas eiropeiskas tradīcijas un sena unikāla kultūra. Gadsimtu gaitā Latvijas tauta ir rūpīgi izkopusi savu identitāti, ar to iekļaujoties Eiropas saimnieciskajā un kultūras telpā. Dzīvojot dažādu reģionu un nāciju saskares krustpunktā Baltijas jūras krastā, ir izveidojusies Latvijas tautas pasaules uztvere, kurā nozīmīgākās vērtības ir humānisms, savstarpēja cieņa un iecietība neatkarīgi no valodas, ticības, dzīvesveida atšķirībām.

Laika dinamisms pēc mūsu neatkarības atgūšanas ir pārliecinoši pierādījis, ka Latvijas drošība un iedzīvotāju labklājība ir cieši saistīta ar tās spējām iesaistīties Eiropas, transatlantiskajā un globālajā sadarbībā. Mūsu valsts ir ceļā uz pilntiesīgu līdzdalību Eiropas Savienībā un NATO. Esam dziļi pārliecināti, ka tikai šādā veidā Latvija pilnvērtīgi līdzdarbosies jaunās vienotās Eiropas veidošanā.

Arvien nostiprinoties kā modernai un demokrātiskai Eiropas valstij, Latvija gūst lielākas iespējas paplašināt savu ārpolitisko horizontu. Divpusējo attiecību nostiprināšana ar valstīm mums attālos ģeogrāfiskos reģionos kļūst par aizvien redzamāku Latvijas ārpolitikas vadlīniju.

Integrējoties Eiropas un starptautiskajā apritē, arvien skaidrāk mēs apzināmies, ka efektīva sadarbība ar Vidusjūras un Tuvo Austrumu reģiona valstīm būs abpusēji izdevīgs process. Latvija Ēģipti uzskata par reģionālu lielvaru un nozīmīgu sadarbības partneri. Latvija īpaši augstu vērtē Ēģiptes ieguldījumu Tuvo Austrumu miera procesā, veicinot dialogu starp konfliktā iesaistītajām pusēm.

Es saskatu labas perspektīvas Latvijas un Ēģiptes sadarbībai ekonomikā, izglītībā, tūrismā un kultūrā. Mūsu attiecības balstās uz savstarpēju cieņu un ir abpusēji izdevīgas. Kopš 1996. gada ir notikušas trīs starpvaldību komitejas sēdes. Savukārt pirms gada Latvija iecēla pirmo nerezidējošu vēstnieku Ēģiptē.

Esmu pārliecināta, ka jūsu iecelšana par Ēģiptes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā būs nozīmīgs impulss abu mūsu tautu tālākai abpusējai iepazīšanai un sadarbībai.

Jūsu ekselence, novēlu panākumus un veiksmi, pildot Ēģiptes ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā pienākumus.

Pie ārlietu ministra

Vakar, 23. oktobrī, Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Ēģiptes Arābu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Muhamedu Abdelmoneimu El Dorghami.

Tikšanās laikā pārrunātas divpusējo attiecību attīstības iespējas, kā arī cīņa ar starptautisko terorismu. Ministrs informēja Ēģiptes vēstnieku arī par Latvijas ārpolitisko prioritāšu īstenošanas gaitu. Skarot divpusējās attiecības, I. Bērziņš atzīmēja, ka starp abām valstīm ir izveidojusies laba sadarbība, un uzsvēra, ka pastāv virkne iespēju attiecību intensifikācijai ekonomikā, tūrismā un kultūrā. Ministrs pauda nepieciešamību turpināt abu valstu līgumtiesiskās bāzes tālāku pilnveidošanu, kā arī aktivizēt Latvijas un Ēģiptes starpvaldību apvienotās komitejas darbu. I. Bērziņš nodeva uzaicinājumu Ēģiptes ārlietu ministram apmeklēt Latviju. Vēstnieks no savas puses pauda atbalstu ministra sniegtajam Latvijas un Ēģiptes attiecību novērtējumam un atzina, ka ekonomiskā sadarbība varētu notikt daudz aktīvāk, jo abām pusēm ir iespēja piedāvāt savstarpēji izdevīgu preču asortimentu. Vēstnieks arī pauda gatavību veicināt tūrisma attīstību starp abām valstīm.

Tikšanās gaitā pārrunāta arī starptautiskā cīņa ar terorismu. Ārlietu ministrs informēja par Latvijas veiktajiem pasākumiem šajā jautājumā. Savukārt Ēģiptes vēstnieks uzsvēra, ka Ēģipte ir viena no valstīm, kurai bieži nācies sadurties ar starptautisko teroristu darbību, tādējādi Ēģipte pilnībā atbalsta starptautiskās sabiedrības spertos soļus cīņai pret terorismu. Ēģiptes vēstnieks arī pasvītroja, ka sekmīgi rezultāti šajā cīņā var tikt panākti tikai starptautiskas sadarbības ietvaros, veicot informācijas apmaiņu un īstenojot kompleksu pretterorisma kampaņu.

Ēģiptes vēstnieks iesniedza I. Bērziņam akreditācijas raksta kopiju.

“Latvijas Vēstnesim”

— Vēstnieka kungs, kādas, jūsuprāt, ir galvenās Ēģiptes un Latvijas sadarbības iespējas?

—Tieši par to nupat mēs runājām ar Viņas ekselenci Latvijas Valsts prezidenti. Mēs bijām vienisprātis, ka ir daudz sadarbības veidu un iespēju, kā sekmēt mūsu valstu divpusējās attiecības. Laimīgā kārtā mēs savu sadarbību esam sākuši ar apvienoto sadarbības komisiju, kas darbojas jau sešus gadus, un šajā laikā bijušas trīs abpusējas tikšanās. Līdz ar to jau parakstīti daudzi sadarbības līgumi, sagatavošanā ir līgumi par sadarbību veselības aizsardzībā un kultūrā, kā arī līgums par abu valstu tirdzniecības un rūpniecības kameru sadarbību. Šis līgums papildinās jau agrāko līgumu par sadarbību tirdzniecībā. Es domāju, šie līgumi ir labs sākums. Pagaidām vēl mums nav liela savstarpējās tirdzniecības apjoma, taču sākums ir, un tas ir labi. Tādēļ es raugos uz mūsu sadarbības nākotni ļoti optimistiski. Ir ļoti daudz kopīgu iezīmju mūsu valstu ārpolitikā un arī valstu iekšējā attīstībā. Es domāju, mēs esam vienlīdz ieinteresēti mūsu valstu attīstībā un līdz ar to ieinteresēti arī pastāvīgā dialogā. Sadarbībā abpusējam labumam, abu mūsu valstu nākotnes vārdā. Mēs viens otru ļoti labi saprotam.

Nupat es Rīgā dzirdēju, ka Latvija domā par vēstniecības atvēršanu Kairā. Tas būtu tiešām ļoti labs lēmums. Kā zināt, Ēģipte atrodas ģeostratēģiski ļoti nozīmīgā vietā un mūsu valstij ir liela nozīme reģionā. Mums ir ļoti labas attiecības arābu pasaulē un Āzijā. Mūsu valstij ir ļoti nozīmīga loma musulmaņu pasaulē, kā arī Āfrikā. Līdz ar to mēs varam sekmēt Latvijas ieiešanu šajos tirgos. Mēs kā seni draugi varam Latvijai palīdzēt ieiet arābu valstu, Āfrikas un Āzijas tirgū. Es domāju, tas ir ļoti svarīgi mūsu valstu nākotnei. Domāju, ka varu būtiski sekmēt attiecības starp Latviju un Ēģipti. Es domāju, tieši tāds ir mans mandāts. Šeit, Rīgā, man atvērtas visas durvis, un es esmu ļoti priecīgs par to. Man bija lieliska, auglīga saruna ar jūsu prezidenti, un es esmu apņēmības pilns strādāt ļoti ražīgi mūsu valstu labākas nākotnes vārdā.

 

— Vai arī Ēģiptes valdība ir domājusi par savas vēstniecības atvēršanu Rīgā?

— Jā, mums jau sen ir vēlēšanās atvērt savu vēstniecību Rīgā. Ēģiptei jau ir simt septiņdesmit viena diplomātiskā misija pasaulē. Es domāju, šai ziņā mēs esam pati lielākā valsts, jo diplomātisko attiecību tradīcija sensenos laikos sākusies tieši Ēģiptē. Jā, mums ir nodoms atvērt savu vēstniecību Rīgā. Viss atkarīgs tikai no mūsu centieniem, un šajā gadījumā mani centieni būs veltīti mūsu sadarbības attīstīšanai, cik labi vien iespējams. Ļoti nozīmīga arī šajā aspektā būs mūsu ekonomiskā sadarbība, tas, cik tā būs auglīga. Ieskaitot sadarbību kultūrā un tūrismā. Mēs cītīgi strādājam, lai attīstītu šīs sadarbības jomas. Mēs arī domājam par daudzām precēm, ko varam Latvijai piedāvāt uz ļoti izdevīgiem noteikumiem. Arī Latvijā ir preces, kas varētu interesēt ēģiptiešus. Kā jau teicu, mums jau ir labs sadarbības sākums, un es ļoti optimistiski raugos nākotnē.

 

— Jūsu rezidence ir Stokholmā. Cik bieži plānojat būt Rīgā?

— Es esmu nolēmis Latviju apmeklēt regulāri. Taču es būšu ar Latviju kontaktā arī citādi, ar interneta un citu moderno sakaru kanālu palīdzību. Man jau tagad ir ļoti labi kontakti ar Latvijas amatpersonām. Man bija ļoti interesanta tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru, kā arī ar jūsu tirdzniecības palātas prezidentu. Man būs tikšanās arī ar Latvijas kultūras ministri un ar tūrisma resora vadītāju. Mēs kopīgi meklēsim iespējas attīstīt dažādus sadarbības virzienus. Tas ir mans uzdevums, tāpēc es esmu šeit un šajā amatā.

 

Valsts prezidentes preses dienests, Ārlietu ministrijas preses centrs, Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!