• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai varam justies droši savā valstī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2001., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas mediķu profesionālās izglītības nodrošināšanu

Vēl šajā numurā

24.10.2001., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai varam justies droši savā valstī

Vakar notika Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas sēde

Iekšlietu ministrijā (IeM) iekšlietu ministra Mareka Segliņa vadībā vakar, 23.oktobrī, notika Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas sēde par valsts un pašvaldību institūciju gatavību strādāt iespējamā bioterorisma gadījumā. Galvenā vērība sanāksmē tika veltīta infekciju konstatēšanas gadījumā veicamajiem pasākumiem un institūciju rīcībai.

Nacionālā vides veselības centra (NVVC) direktors Imants Rezebergs klātesošos informēja, ka NVVC līdz šim ir saņemts 41 paraugs izpētei, no tiem 38 ir izmeklēti un nevienā nav konstatēta Sibīrijas mēra klātbūtne. NVVC direktors īpaši uzsvēra, ka šobrīd nav reālu draudu šīs slimības izplatībai valstī, ir tikai un vienīgi teroristu rīcības draudi.

A6.JPG (23807 bytes) A2.JPG (14503 bytes)Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
A4.JPG (29976 bytes) A1.JPG (27835 bytes)

Sēdes laikā: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Aivars Straume, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, VAS “Latvijas pasts” ģenerāldirektors Aivars Droiskis (augšējos attēlos); Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa, Valsts policijas Kārtības policijas priekšnieks Ivars Stūrainis un Robežapsardzības spēku komandieris Gunārs Dāboliņš (apakšējos attēlos)

Runājot par spēkā esošo likumdošanu, kas paredz NVVC darbību šādos gadījumos, I.Rezebergs uzsvēra, ka likumdošana tika veidota krietni pirms 11.septembra terora aktiem ASV. Likumdošana paredz rīcību jau pēc tam, kad ir konstatēta kāda no saslimšanām, bet šobrīd aktualizējies jautājums par darbībām situācijā, kad ir tikai saslimšanas draudi.

NVVC, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Infektoloģijas centrs un Valsts policija šajās dienās aktīvi strādā, lai saskaņotu un izveidotu Valsts institūciju rīcības kārtību bioloģiskā terorisma aizdomu gadījumā. Nolemts, ka šā dokumenta izveidē piedalīsies arī Valsts veterinārā dienesta un Pašvaldību savienības pārstāvji.

Valsts institūciju rīcības kārtība ļoti konkrēti un precīzi noteiks katra dienesta lomu un darbības apjomu no informācijas saņemšanas brīža līdz pat darbībai notikuma vietā un tālāko izpētes darbu laboratorijā. Rīcības kārtība paredz, ka tiks iesaistītas gandrīz visas IeM lielākās apakšvienības — Valsts policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts robežsardze, Drošības policija.

VAS “Latvijas pasts” ģenerāldirektors Aivars Droiskis klātesošos informēja par kārtību, kādā tiek šķiroti no ārvalstīm saņemtie pasta sūtījumi. Arī A. Droiskis uzsvēra, ka līdz šim nav konstatēti no ārvalstīm saņemti aizdomīgi pasta sūtījumi. Jāņem vērā, ka pakas, bandroles un citi sūtījumi tiek saņemti, jau iesaiņoti maisos, un pati saiņošanas procedūra nenotiek Latvijā. “Latvijas pasta” rīcībā ir nepieciešamie tehniskie resursi, arī darbinieku aizsarglīdzekļi (cimdi, respiratori), lai, ievērojot NVVC rekomendācijas, konstatētu aizdomīgus sūtījumus. Tomēr arī Droiska kungs uzsvēra — šābrīža situācija nerada ne mazākās aizdomas par infekciju ievazāšanu Latvijā, izmantojot pasta iespējas.

Valsts tiesībsargājošās institūcijas ir vienisprātis — ar likuma bardzību jāvēršas pret tiem, kas šobrīd, izmantojot notikumus pasaulē, cenšas radīt ažiotāžu vai paniku Latvijā, sūtot dažādiem adresātiem maldinošus sūtījumus ar pulverveida vielām.

 

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!