• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mums īpaši vērtīga ir Austrijas pieredze". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2001., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55100

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts budžetu 2002. gadam

Vēl šajā numurā

30.10.2001., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Mums īpaši vērtīga ir Austrijas pieredze”

Šodien, 30.oktobrī, noslēdzas Austrijas Republikas Nacionālās padomes prezidenta Heinca Fišera un viņa vadītās delegācijas divu dienu oficiālā vizīte Latvijas Republikā

AUSTR2.JPG (19791 bytes)Latvijā, Rīgā, 2001.gada 29.oktobrī: Austrijas Republikas Nacionālās padomes prezidents Heincs Fišers un Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

 Sarunā ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju

Vakar, 29.oktobrī, oficiālā vizītē Latvijā ieradies Austrijas Republikas Nacionālās padomes prezidents Heincs Fišers. Dienas pirmajā pusē Austrijas parlamenta vadītājs tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja jautājumus, kas skar abu valstu sadarbības iespējas un Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka šī ir pirmā oficiālā Austrijas parlamentāriešu vizīte Latvijā. Abu valstu attiecības vērtējamas kā labas un sekmīgas, un par to liecina arī vairākas augsta ranga vizītes. Aprīlī Latvijā viesojās Austrijas ārlietu ministre Benita Ferero–Valdnere, bet vasarā Austriju apmeklēja Valsts prezidente V.Vīķe–Freiberga; plānotas arī vairākas valdības locekļu vizītes Latvijā un Austrijā. Saeimas priekšsēdētājs informēja par Latvijas ārpolitiskajiem mērķiem — integrāciju Eiropas Savienībā un NATO. “Es ceru, ka nav tālu tas laiks, kad Latvija kļūs par ES dalībvalsti. Austrija ir viena no jaunākajām šīs organizācijas dalībniecēm, tāpēc mums īpaši vērtīga varētu būt tieši jūsu pieredze,” sacīja J.Straume.

Arī Austrijas Nacionālās padomes priekšsēdētājs uzskata, ka šis gads Latvijas un Austrijas divpusējo attiecību intensificēšanā bijis sekmīgs. Viņš uzsvēra, ka Latvija paudusi lielu ieinteresētību ES un NATO paplašināšanas procesu norisē, kā arī novērtēja paveikto šo mērķu īstenošanā. H.Fišers atzinīgi novērtēja Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju ierosmi veidot ciešāku sadarbību ar kandidātvalstu parlamentu vadītājiem, tomēr uzsvēra, ka daudzpusējie kontakti nevar aizvietot valstu divpusējās attiecības. Austrijas parlamenta priekšsēdētājs pauda gandarījumu, ka Latvija spējusi panākt tās valstis, kuras iestāšanās sarunas uzsāka agrāk, un sacīja, ka pašlaik vairs nepastāv ES kandidātvalstu dalījums grupās, jo visas kandidātvalstis risina iestāšanās procesu atbilstoši savai gatavībai kļūt par ES dalībnieci.

Saeimas priekšsēdētājs savukārt informēja viesi par paveikto likumdošanas saskaņošanā ar ES normām, akcentējot veiksmīgo parlamenta un valdības sadarbību šajā jomā. J.Straume sacīja, ka Latvija plāno pabeigt iestāšanās sarunas līdz 2002.gada beigām. Kā sekmīgu Saeimas priekšsēdētājs raksturoja arī Latvijas virzību uz iestāšanos NATO, minot izstrādāto Rīcības plānu dalībai NATO un veiksmīgo sadarbību ar citām NATO kandidātvalstīm. “Tas mums ļauj cerīgi raudzīties uz nākamajā gadā plānoto Prāgas sammitu,” teica J.Straume.

AUSTR3.JPG (15146 bytes)Austrijas Republikas Nacionālās padomes prezidents Heincs Fišers Latvijas Saeimas namā 29.oktobrī

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Saeimas priekšsēdētājs pastāstīja arī par sabiedrības integrācijas procesa norisi, darbu pie Pilsonības likuma, Valsts valodas likuma un Izglītības likuma, kurus augstu novērtējuši arī Eiropas Savienības un EDSO eksperti. Savukārt H.Fišers pauda pārliecību, ka ES paplašināšanas pirmo kārtu izdosies realizēt atbilstoši iecerētajam un Latvijai ir reālas iespējas tajā iekļauties.

Tikšanās nobeigumā Austrijas parlamenta vadītājs sacīja, ka sadarbība starp Latviju un Austriju jāveicina ne tikai parlamentārajos un politiskajos jautājumos, bet arī kultūrā un ekonomikā, it īpaši tautsaimniecībā. Viņš akcentēja, ka Austrija varētu iesaistīties sadarbības projektos, kas skar tuneļu, ceļu, dzelzceļu un citu infrastruktūras objektu izbūvi.

Saeimas preses dienests

Tiekoties ar ārlietu ministru

Vakar, 29. oktobrī, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš tikās ar Austrijas Nacionālās padomes prezidentu Heincu Fišeru, kurš Latvijā ieradies oficiālā vizītē.

Tikšanās laikā pārrunāti Latvijas un Austrijas divpusējo attiecību, Eiropas Savienības un NATO paplašināšanās jautājumi, kā arī šodienas starptautiskā situācija pēc 11. septembra terora aktiem ASV.

Sarunā I.Bērziņš atzina, ka Latvijai un Austrijai ir izveidojušās labas un aktīvas attiecības, kurām ir reāls sadarbības piepildījums. Piekrītot ārlietu ministra viedoklim, H. Fišers no savas puses atzīmēja, ka starp abām valstīm valda vienprātība un nepastāv problemātiskas sarunu tēmas.

Skarot ar ES paplašināšanos saistītos jautājumus, I.Bērziņš augstu novērtēja Austrijas pastāvīgo atbalstu un sniegto pieredzi Latvijas virzībā uz ES, kā arī informēja par Latvijas paveikto iestāšanās sarunās. H.Fišers pauda gatavību sniegt Austrijas palīdzību jebkurā no Latviju interesējošajām jomām. Sarunas gaitā abas puses apsprieda arī Eiropas nākotnes jautājumus un kandidātvalstu pilnvērtīgākas iesaistes iespējas šo jautājumu risināšanā.

Pārrunājot drošības politikas jautājumus, I.Bērziņš vēlreiz uzsvēra Latvijas apņemšanos Prāgas sammitā saņemt uzaicinājumu iestāties NATO. Ministrs atzīmēja, ka NATO ir kļuvis daudz pozitīvāks pret Baltijas valstu uzņemšanu šajā organizācijā, kā arī akcentēja, ka NATO jaunā prioritāte — cīņa ar starptautisko terorismu — nav aizēnojusi iepriekšējās, tai skaitā alianses paplašināšanos. I.Bērziņš uzsvēra, ka Latvijas dalība NATO un ES veicinās jaunu un kvalitatīvāku attiecību veidošanos ar kaimiņvalstīm, tai skaitā ar Krieviju. Krievijas kontekstā I.Bērziņš arī pauda viedokli, ka viens no Latvijas kā nākamās ES un NATO robežvalsts mērķiem arī turpmāk būs labu attiecību veidošana un uzturēšana ar šo valsti.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!