• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muitas maksājumu aprēķināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2001., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55185

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Centrālās statistikas pārvaldes informācija

Par ražotāju cenām septembrī

Vēl šajā numurā

01.11.2001., Nr. 157

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 16.3/19766

Pieņemts: 30.10.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde

Dienesta informācija Nr. 16.3/19766 Rīgā 2001. gada 30. oktobrī

Par muitas maksājumu aprēķināšanu

Lai precizētu likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” normu piemērošanas kārtību, informēju par muitas maksājumu aprēķināšanas kārtību precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar starptautiskajiem pasta sūtījumiem (turpmāk — pasta sūtījumi) un kuru saņēmēji ir fiziskas personas.

1. Muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšana pasta sūtījumiem, kurus sūta fiziskas personas

1.1. Ja pasta sūtījumi tiek saņemti

no valsts, ar kuru Latvijai ir spēkā

Brīvās tirdzniecības līgums (valstu

saraksts 1.pielikumā)1

(turpmāk — BTL)

Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums Ls 50 piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem. Ja minētais atbrīvojums — Ls 50 tiek pārsniegts, tad vienlaicīgi ir spēkā BTL normas attiecībā uz muitas nodokļa aprēķināšanu un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normas attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — PVN) aprēķināšanu.

Saskaņā ar BTL normām, kas regulē preču izcelsmes noteikumus precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem nekomerciāliem mērķiem un to vērtība nepārsniedz 500 eiro, nav nepieciešams preču izcelsmi apliecinošs dokuments. Precēm un citiem priekšmetiem, kas atbilst šajā punktā minētajām prasībām, tiek piemērota ievedmuitas nodokļa likme 0%. Aprēķinot PVN, saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.panta otrās daļas 5.punktu atbrīvojums no PVN nomaksas tiek piemērots tikai attiecībā uz precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem un to vērtība nepārsniedz likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteikto summu — Ls 50. Ja preču vai citu priekšmetu, kas tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, vērtība pārsniedz Ls 50, tad atbrīvojums no PVN samaksas netiek piemērots.

Ja preču vērtība pārsniedz 500 eiro, tad ievedmuitas nodokļa aprēķināšanai nav izmantojami ne likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktie atvieglojumi, ne BTL paredzētais atbrīvojums no rakstiska preču izcelsmes apliecinājuma (preču izcelsmes apliecinājums kā deklarācija uz rēķina — faktūras līdz 6000 eiro vai EUR 1 vai kā atzītā eksportētāja deklarācija bez summas ierobežojuma) iesniegšanas. Ja šāds apliecinājums muitas iestādē netiek iesniegts, aprēķināms gan muitas nodoklis, gan PVN. Ja preču vērtība pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, tad ievedmuitas nodoklis tiek aprēķināts par pārsniegto preču vērtību saskaņā ar likumā “par muitas nodokli (tarifiem)” 40.pantu, t.i., fiziskajām personām jāmaksā divas reizes lielāks muitas nodoklis, nekā noteikts attiecīgajā muitas nodokļa likmē.

1.2. Ja pasta sūtījumi tiek saņemti no valsts, ar kuru Latvija nav noslēgusi BTL

Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums Ls 50 piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem. Ja minētais atbrīvojums — Ls 50 tiek pārsniegts, tad muitas nodoklis tiek aprēķināts saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” normām un PVN saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normām.

Ja pasta sūtījumi tiek saņemti no valstīm, ar kurām Latvija nav noslēgusi BTL, un to vērtība nepārsniedz likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, nav nepieciešams preču izcelsmi apliecinošs dokuments. Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums Ls 50 piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem.

Ja preču vērtība pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, tad ievedmuitas nodoklis tiek aprēķināts saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 40.pantu, t.i., fiziskajām personām jāmaksā divas reizes lielāks muitas nodoklis, nekā noteikts attiecīgajā muitas nodokļa likmē. Ievedmuitas nodokli aprēķina no pārsniegtās preces vērtības, aprēķinā pamatojoties uz likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)” noteikto ievedmuitas tarifa pamatlikmi, ja muitas iestādē netiek iesniegts rakstisks preču izcelsmes apliecinājums. Precēm vai citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem un tiem ir rakstisks izcelsmes apliecinājums, var tikt piemērota ievedmuitas nodokļa MFN likme.

Saskaņā ar Muitas likuma 32.pantu gadījumos, ja preču identificēšana var aizņemt pārāk ilgu laiku, šajā punktā paredzētās ievedmuitas likmes piemērošanai muitas amatpersonas ierosina aprēķināt ievedmuitas nodokli visai kravai atbilstoši tās preces klasifikācijai, kurai saskaņā ar likumu “Par muitas nodokli (tarifiem)” noteikta visaugstākā ievedmuitas nodokļa likme. Katrai no pasta sūtījumā esošajām precēm var tikt noteikts precīzs Latvijas Kombinētās nomenklatūras preču kods, kā arī muitas maksājumu aprēķins, pamatojoties uz noteiktajiem preču kodiem, kurus muitas amatpersonas pārbauda un pieņem lēmumu par attiecīgā preču koda piemērošanu.

Ja fizisko personu saņemtajos pasta sūtījumos atrodas personiskās lietošanas priekšmeti (tos ir sūtījušas fiziskas personas un tiem ir citas personiskās lietošanas priekšmetiem raksturīgas pazīmes), tad muitas amatpersona, izvērtējot konkrētā pasta sūtījuma pavaddokumentus, saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantu un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.panta otrās daļas 5.punktā noteiktajiem atvieglojumiem un ierobežojumiem un pamatojoties uz pasta sūtījuma saņēmēja iesniegumu un sadzīves vai personiskās lietošanas priekšmetu sarakstu, pieņem lēmumu par minētajos pasta sūtījumos atrodošos preču un citu priekšmetu atbrīvošanu no PVN samaksas.

Preču un citu priekšmetu, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, muitas vērtības pārbaude tiek veikta saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 17.decembra noteikumiem Nr.428 “Preču muitas vērtības aprēķināšanas kārtība”.

2. Muitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšana pasta sūtījumiem, kurus sūta juridiskās personas

2.1. Ja pasta sūtījumi tiek saņemti no valsts, ar kuru Latvijai ir spēkā BTL

Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums Ls 50 piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem. Ja minētais atbrīvojums — Ls 50 tiek pārsniegts, tad vienlaicīgi ir spēkā BTL normas attiecībā uz muitas nodokļa aprēķināšanu un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normas attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — PVN) aprēķināšanu.

Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums Ls 50 piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem. Ja minētais atbrīvojums — Ls 50 tiek pārsniegts, tad vienlaicīgi ir spēkā BTL normas attiecībā uz muitas nodokļa aprēķināšanu un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normas attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu.

Saskaņā ar BTL normām, kas regulē preču izcelsmes noteikumus precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem un to vērtība nepārsniedz 6000 eiro, preču izcelsmi var apstiprināt ar rakstisku preču izcelsmi apliecinošu dokumentu (preču izcelsmes apliecinājums kā deklarācija uz rēķina–faktūras līdz 6000 eiro vai EUR 1 vai kā atzītā eksportētāja deklarācija bez summas ierobežojuma). Precēm un citiem priekšmetiem, kas atbilst šajā punktā minētajām prasībām, tiek piemērota ievedmuitas nodokļa likme 0%. Aprēķinot PVN, saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.panta otrās daļas 5.punktu atbrīvojums no PVN nomaksas tiek piemērots tikai attiecībā uz precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem un to vērtība nepārsniedz likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteikto summu — Ls 50. Ja preču vai citu priekšmetu, kas tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, vērtība pārsniedz Ls 50, tad atbrīvojums no PVN samaksas netiek piemērots.

Ja preču vērtība pārsniedz 6000 eiro, kā preču izcelsmes apliecinājums derīgs ir tikai preču izcelsmes sertifikāts EUR 1 vai atzītā eksportētāja deklarācija, bet atbrīvojums no PVN samaksas netiek piemērots. Ja preču izcelsmes apliecinājums netiek iesniegts, aprēķināms gan muitas nodoklis, gan PVN. Ja preču vērtība pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, tad ievedmuitas nodoklis tiek aprēķināts par pārsniegto preču vērtību saskaņā ar likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)” 40.pantu, t.i., fiziskajām personām jāmaksā divas reizes lielāks muitas nodoklis, nekā noteikts attiecīgajā muitas nodokļa likmē.

2.2. Ja pasta sūtījums tiek saņemts

no valsts, ar kuru Latvija

nav noslēgusi BTL

Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums Ls 50 piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem. Ja minētais atbrīvojums — Ls 50 — tiek pārsniegts, tad muitas nodoklis tiek aprēķināts saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” normām un PVN — saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normām.

Ja pasta sūtījumi tiek saņemti no valstīm, ar kurām Latvija nav noslēgusi BTL un to vērtība nepārsniedz likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, nav nepieciešams preču izcelsmi apliecinošs dokuments. Ja tiek pārsniegti normatīvajos aktos noteiktie atvieglojumi un ierobežojumi, muitas iestādē var iesniegt rakstisku preču izcelsmes apliecinājumu (Form A, Origin vai ražotāja deklarācija). Likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktais atvieglojums — Ls 50 — piemērojams, aprēķinot muitas nodokli un pievienotās vērtības nodokli precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem. Ja preču un citu priekšmetu, kurus ieved Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, vērtība pārsniedz likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantā noteiktos Ls 50, tad vienlaikus piemērojama muitas nodokļa pamatlikme un PVN.

Ja preču vērtība pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, tad ievedmuitas nodoklis tiek aprēķināts saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 40.pantu, t.i., fiziskajām personām jāmaksā divas reizes lielāks muitas nodoklis, nekā noteikts attiecīgajā muitas nodokļa likmē. Ievedmuitas nodokli aprēķina no pārsniegtās preces vērtības, aprēķinā pamatojoties uz likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)” noteikto ievedmuitas tarifa pamatlikmi, ja muitas iestādē netiek iesniegts rakstisks preču izcelsmes apliecinājums. Ja precēm vai citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, ir rakstisks izcelsmes apliecinājums (Form A, Origin vai ražotāja deklarācija), tiem var tikt piemērota ievedmuitas nodokļa MFN likme.

Saskaņā ar Muitas likuma 32.pantu gadījumos, ja preču identificēšana var aizņemt pārāk ilgu laiku, šajā punktā paredzētās ievedmuitas likmes piemērošanai muitas amatpersonas ierosina aprēķināt ievedmuitas nodokli visai kravai atbilstoši tās preces klasifikācijai, kurai saskaņā ar likumu “Par muitas nodokli (tarifiem)” noteikta visaugstākā ievedmuitas nodokļa likme. Katrai no pasta sūtījumā esošajām precēm var tikt noteikts precīzs Latvijas Kombinētās nomenklatūras preču kods, kā arī muitas maksājumu aprēķins, pamatojoties uz noteiktajiem preču kodiem, kurus muitas amatpersonas nepieciešamības gadījumā var pārbaudīt.

Ja fizisko personu saņemtajos pasta sūtījumos atrodas personiskās lietošanas priekšmeti (tos ir sūtījušas fiziskas personas un tiem ir citas personiskās lietošanas priekšmetiem raksturīgas pazīmes), tad muitas amatpersona, izvērtējot konkrētā pasta sūtījuma pavaddokumentus, saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 38.pantu un likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.panta otro daļas 5.punktu noteiktajiem atvieglojumiem un ierobežojumiem un pamatojoties uz pasta sūtījuma saņēmēja iesniegumu un sadzīves vai personiskās lietošanas priekšmetu sarakstu, pieņem lēmumu par minētajos pasta sūtījumos atrodošos preču un citu priekšmetu atbrīvošanu no PVN samaksas.

Veicot preču un citu priekšmetu, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, muitas vērtības pārbaudi, muitas amatpersonām saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 17.decembra noteikumu Nr.428 “Preču muitas vērtības aprēķināšanas kārtība” 43.punktu muitas amatpersonām ir tiesības apšaubīt norādīto preču muitas vērtību, sevišķi pievēršot uzmanību savstarpēji saistītu personu pasta sūtījumos esošo preču muitas vērtībai. Šādos gadījumos piemērojama attiecīga secīgā preču muitas vērtības noteikšanas metode saskaņā ar Muitas likuma G sadaļas nosacījumiem.

3. Citi nosacījumi

3.1. Akcīzes nodokļa aprēķināšana

Akcīzes nodoklis par precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, aprēķināms un maksājams, piemērojot likuma “Par akcīzes nodokli”, likuma “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”, likuma “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”, likuma “Par akcīzes nodokli alum” un likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” nosacījumus.

3.2. Dabas resursu nodokļa

aprēķināšana

Dabas resursu nodoklis par precēm un citiem priekšmetiem, kuri tiek ievesti Latvijas Republikā ar pasta sūtījumiem, aprēķināms un maksājams, piemērojot likuma “Par dabas resursu nodokli” nosacījumus.

3.3. Muitas maksājumu aprēķināšana

par pārtikas produktiem

Ja ar pasta sūtījumiem Latvijas Republikā tiek ievesti pārtikas produkti, muitas maksājumi par tiem tiek aprēķināti, ņemot vērā likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 39.pantā noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus (ne vairāk par trim vienībām, kuru kopējā vērtība nepārsniedz Ls 15). Ja pārtikas produktu vērtība vai daudzums pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos atvieglojumus un ierobežojumus, tad muitas nodoklis tiek aprēķināts saskaņā ar likuma “Par muitas nodokli (tarifiem)” 40.panta nosacījumiem, t.i., fiziskajām personām jāmaksā divas reizes lielāks muitas nodoklis, nekā noteikts attiecīgajā muitas nodokļa likmē, PVN — saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” nosacījumiem, dabas resursu nodoklis — saskaņā ar likuma “Par dabas resursu nodokli” nosacījumiem un akcīzes nodoklis — saskaņā ar likuma “Par akcīzes nodokli”, likuma “Par akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem”, likuma “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem” un likuma “Par akcīzes nodokli alum” nosacījumiem.

4. Norādījumus publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

5. Norādījumi stājas spēkā 2001.gada 1.novembrī.

Direktors K.Vītoliņš

1 Saraksta papildināšana notiek automātiski, pēc laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicētās informācijas par Latvijas Republikas noslēgtajiem BTL.

 

1. pielikums

Valstu saraksts, ar kurām Latvijas Republika ir noslēgusi Brīvās tirdzniecības līgumus

Eiropas Savienība:

Austrija

Beļģija

Dānija

Francija

Grieķija

Itālija

Īrija

Lielbritānija

Luksemburga

Nīderlande

Portugāle

Somija

Spānija

Vācija

Zviedrija

Pārējās:

Čehija

Igaunija

Lietuva

Polija

Slovākija

Slovēnija

Turcija

Ukraina

Ungārija

Eiropas

Brīvās tirdzniecības valstis:

Islande

Lihtenšteina

Norvēģija

Šveice

 

 

2. pielikums

Aprēķināmo muitas maksājumu pārskata tabula pasta sūtījumiem, kuri tiek sūtīti no valstīm, ar kurām Latvija ir noslēgusi BTL

līdz Ls 50

no Ls 50

virs EUR 500

līdz EUR 500

Ja pasta sūtījumu sūta

muitas

nav

0%

pamatlikme x2 no pārsniegtās preču

fiziska persona

nodoklis

jāmaksā

vērtības vai BTL likme, ja tiek

iesniegts preču izcelsmes apliecinājums

PVN

nav

18% no

18% no visas vērtības

jāmaksā

visas

vērtības

Ja pasta sūtījumu sūta

muitas

nav

0%

pamatlikme x2 no pārsniegtās preču

juridiska persona

nodoklis

jāmaksā

vērtības vai BTL likme, ja tiek

iesniegts preču izcelsmes apliecinājums

PVN

nav

18% no

18% no visas vērtības

jāmaksā

visas

vērtības

 

Aprēķināmo muitas maksājumu pārskata tabula pasta sūtījumiem, kuri tiek sūtīti no valstīm, ar kurām Latvija nav noslēgusi BTL

līdz Ls 50

virs Ls 50

Ja pasta sūtījumu sūta

muitas

nav jāmaksā

pamatlikme x2 no pārsniegtās preču

fiziska persona

nodoklis

vērtības vai MFN likme, ja tiek iesniegts

preču izcelsmes apliecinājums

PVN

nav jāmaksā

18% no visas vērtības

Ja pasta sūtījumu sūta

muitas

nav jāmaksā

pamatlikme x2 no pārsniegtās preču

juridiska persona

nodoklis

vērtības vai MFN likme, ja tiek iesniegts

preču izcelsmes apliecinājums

PVN

nav jāmaksā

18% no visas vērtības

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!