• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gatavību dalībai NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2001., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55195

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojumi

Par Parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļiem. Par A.Jēkabsonu. Par L.Rietu. Par I.Marnauzu. Par Ā.Ulaseviču. Par P.Apini. Par P.Salkazanovu

Vēl šajā numurā

01.11.2001., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gatavību dalībai NATO

Vakar, 31.oktobrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas, Nacionālās drošības komisijas, Ārlietu komisijas un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas pārstāvji tikās ar ASV Aizsardzības resursu menedžmenta institūta ekspertiem Franku Taparo un Džeinu Vortingtonu.

ASV Aizsardzības resursu menedžmenta institūta eksperts F.Taparo pastāstīja, ka ASV Kongress vēlas iegūt objektīvu informāciju par potenciālo kandidātvalstu gatavību dalībai Ziemeļatlantijas aliansē. Ekspertu mērķis ir noskaidrot, vai aizsardzībai paredzēto līdzekļu un resursu pārvaldīšana notiek pēc NATO dalībvalstu parauga un kā tiek veikta programmu īstenošanai atvēlētā finansējuma izlietojuma kontrole.

Viesi interesējās par parlamenta atbalstu un līdzdalību mūsu valsts sagatavošanā dalībai NATO, īpaši aizsardzības finansējuma jomā. Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums apliecināja, ka, pieņemot Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, parlaments ir paudis stingru apņēmību plānveidīgi palielināt aizsardzības budžetu, 2003.gadā sasniedzot 2% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts informēja par Saeimā pārstāvēto politisko spēku atbalstu Latvijas integrācijai aliansē un akcentēja, ka dalība NATO ir galvenā Latvijas ārpolitikas prioritāte. G.Krasts neprognozēja būtiskas izmaiņas parlamenta attieksmē pret Latvijas virzību uz eiroatlantiskajām drošības struktūrām arī pēc 8.Saeimas vēlēšanām. Nacionālās drošības komisijas pārstāve Ingrīda Ūdre atzina, ka arī opozīcijas partijas, izņemot vienu, stingri atbalsta mūsu valsts dalību NATO un aizsardzības budžeta palielināšanu.

Latvijas parlamentārieši minēja Latvijas integrācijas Ziemeļatlantijas aliansē ekonomiskos aspektus. G.Krasts norādīja uz pozitīvajām pārmaiņām tiešo ārvalstu investīciju piesaistē jaunajās NATO dalībvalstīs. Viņaprāt, mūsu valsts uzņemšana aliansē varētu labvēlīgi ietekmēt Latvijas līdzdalību pasaules ekonomikā, kā arī otras mūsu ārpolitikas prioritātes — integrācijas Eiropas Savienībā — īstenošanu.

Tikšanās laikā pārrunāti arī jautājumi, kas skar esošo militāro resursu uzturēšanu, karavīru un komandējošā sastāva profesionalitātes pilnveidošanu un sociālo apstākļu nodrošināšanu dienesta vietās.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!