• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Bankas prezidenta rīcības papildu pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2001., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55262

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sociālās apdrošināšanas budžeta līdzekļu izmantošanu

Vēl šajā numurā

02.11.2001., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Bankas prezidenta rīcības papildu pārbaudi

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ierosinājusi veikt papildu pārbaudi par Latvijas Bankas prezidenta Einara Repšes iespējamo korupciju.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šā gada 1.novembra sēdē izskatīja Ģenerālprokuratūras atzinumu, kas veikts, pārbaudot Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes iespējamo korupciju.

Komisija konstatēja, ka Ģenerālprokuratūras pārbaude veikta tikai par atsevišķu Korupcijas novēršanas likuma normu ievērošanu. Nav izvērtēts tas, vai Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes rīcībā nav vairāku Krimināllikuma pantos paredzēto noziegumu sastāva. Tāpat nav izvērtēts, vai Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes rīcība atbilst Latvijas ratificētās Eiropas Padomes Krimināltiesību pretkorupcijas konvencijai un citiem Latvijas Republikai saistošiem starptautiskajiem līgumiem. Pēc Ģenerālprokuratūras atzinuma sniegšanas ir publiskoti vairāki fakti, kas varētu liecināt par iespējamo korupciju. Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes honorāra maksātāju lokā ir arī atsevišķu komercbanku un uzņēmumu īpašnieki, attiecībā uz kuriem E.Repše kā Latvijas Bankas prezidents un Latvijas Bankas padomes loceklis varētu būt pieņēmis lēmumus. Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes iespējamās korupcijas pārbaudē nav iesaistītas citas institūcijas — Valsts ieņēmumu dienests un Noziedzīgā ceļā iegūto finansu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests.

Ņemot vērā iepriekšminēto un to, ka Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes rīcība varētu radīt lavīnveida praksi, kas dotu iespējas valsts amatpersonām aicināt fiziskas un juridiskas personas ziedot finansu līdzekļus šo amatpersonu turpmākajām personiskajām vajadzībām, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pieņēma lēmumu ierosināt Ģenerālprokuratūrai, Valsts ieņēmumu dienestam, Finansu policijai un Noziedzīgā ceļā iegūto finansu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestiem veikt atkārtotu Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes un citu personu, kas iesaistītas darījumos ar E.Repšes bankas kontiem, pārbaudi. Komisija ierosina pārbaudes gaitā izvērtēt, vai Latvijas Bankas prezidenta E.Repšes un citu ar viņa bankas kontiem saistīto personu rīcībā nav:

1) Krimināllikuma 198.pantā (mantisku labumu neatļauta pieņemšana), 318.pantā (dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana), 325.pantā (valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšana) un 326.pantā (neatļauta piedalīšanās mantiskos darījumos) paredzētā nozieguma sastāva pazīmju;

2) Eiropas Padomes Krimināltiesību pretkorupcijas konvencijas noteikumu pārkāpumu;

3) Eiropas Padomes Ministru Komitejas 1997.gada 6.novembrī apstiprināto Vadošo principu cīņai pret korupciju pārkāpumu;

4) Korupcijas novēršanas likuma 6.panta, 7.panta, 8.panta, 11.panta, 14.panta, 19.panta un 19.1 panta pārkāpumu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!