• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001. gada 19. oktobra lēmums Nr. 15/4 "Par "Banku ieguldījumu pārskatu sagatavošanas noteikumiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2001., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55291

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr.15/5

Par "Banku "Pārskata par valsts risku" sagatavošanas noteikumiem"

Vēl šajā numurā

06.11.2001., Nr. 159

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 15/4

Pieņemts: 19.10.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas Padomes lēmums Nr. 15/4

Rīgā 2001. gada 19. oktobrī

Par “Banku ieguldījumu pārskatu sagatavošanas noteikumiem”

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu, Kredītiestāžu likuma 44., 45., un 47. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Banku ieguldījumu pārskatu sagatavošanas noteikumus” (pielikumā).

2. Noteikt, ka noteikumi stājas spēkā ar 2002. gada 1. janvāri.

3. Lūgt Latvijas Banku pēc 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanās atcelt Latvijas Bankas padomes 24.05.2000. lēmumu Nr. 75/4, ar kuru tika apstiprināti “Kredītiestāžu ieguldījumu pārskatu sagatavošanas noteikumi”.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

 

Banku ieguldījumu pārskatu sagatavošanas noteikumi

1. Pamatnostādnes

1.1. “Banku ieguldījumu pārskatu sagatavošanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) ir sagatavoti, pamatojoties uz Kredītiestāžu likumu un ievērojot Eiropas Parlamenta un padomes direktīvu Nr. 2000/12/EC “Par kredītiestāžu darbības uzsākšanu un veikšanu”.

1.2. Noteikumi ir izstrādāti Kredītiestāžu likumā noteikto regulējošo prasību ievērošanas kontrolei un nosaka banku ieguldījumu pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību.

1.3. Noteikumi ir saistoši Latvijas Republikā reģistrētajām bankām.

 

2. Noteikumos lietotie termini

2.1. Uzņēmums — uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas nav kredītiestāde, finansu iestāde vai palīguzņēmums.

2.2. Palīguzņēmums — uzņēmums, kura pamatdarbība ir īpašuma, datu apstrādes sistēmu pārvaldīšana u.tml. palīgdarbība, kas papildina, paplašina, turpina vai veicina vienas vai vairāku kredītiestāžu darbību.

2.3. Līdzdalības daļa — bankas iegūto akciju (daļu) nominālvērtību kopsummas un uzņēmuma, kurā veikts ieguldījums, apmaksāto akciju (daļu) nominālvērtību kopsummas attiecība, kas izteikta procentos.

2.4. Balsstiesību daļa — iegūto balsstiesību kopskaita un uzņēmuma, kurā veikts ieguldījums, balsstiesību kopskaita attiecība, kas izteikta procentos.

2.5. Pašu kapitāls — pirmā līmeņa kapitāla un otrā līmeņa kapitāla kopsumma, no kuras atskaitīts pašu kapitāla samazinājums (aprēķins veicams saskaņā ar Finansu un kapitāla tirgus komisijas “Kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumu” prasībām).

 

3. Vispārīgie jautājumi

3.1. Aprēķinot bankas līdzdalības daļu, akcijas (daļas), kuras bankas uzdevumā (pilnvarojumā) savā vārdā pārvalda trešā persona (personas), jāuzskata par bankas iegūtām akcijām.

3.2. Aprēķinot bankas balsstiesību daļu, to personu balsstiesības, kuras saskaņā ar vienošanos darbojas savā vārdā, bet bankas uzdevumā vai tās labā, jāuzskata par bankas balsstiesībām.

3.3. Ieguldījumu ierobežojumiem nav pakļauta:

3.3.1. līdzdalība uzņēmuma pamatkapitālā, ja banka līdzdalību pārņēmusi kā neatmaksātu kredītu nodrošinājumu, kuru plāno pārdot un kuras valdījuma laiks nepārsniedz divus gadus no pārņemšanas brīža (pārņemtā līdzdalība);

3.3.2. līdzdalība uzņēmuma pamatkapitālā, ja tā saskaņā ar Finansu un kapitāla tirgus komisijas “Kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumiem” ir tirdzniecības portfeļa finansu instruments;

3.3.3. līdzdalība palīguzņēmuma pamatkapitālā;

3.3.4. kustamais un nekustamais īpašums, kas nepieciešams bankas finansu pakalpojumu sniegšanai;

3.3.5. kustamais un nekustamais īpašums, kuru banka pārņēmusi kā neatmaksātu kredītu nodrošinājumu, kuru plāno pārdot un kura valdījuma laiks nepārsniedz divus gadus no pārņemšanas brīža.

3.4. Bankām jāsagatavo:

3.4.1. “Pārskats par būtisku līdzdalību uzņēmumu pamatkapitālā” (UPDK 0651001 veidlapa; 1. pielikums);

3.4.2. “Pārskats par ieguldījumiem kustamajā un nekustamajā īpašumā un līdzdalību uzņēmumu pamatkapitālā” (UPDK 0651002 veidlapa; 2. pielikums);

3.4.3. “Pārskats par ieguldījumiem kredītiestāžu un finansu iestāžu pamatkapitālā un subordinētajā kapitālā” (UPDK 0651003 veidlapa; 3. pielikums);

3.4.4. “Pārskats par pārņemto līdzdalību un līdzdalību palīguzņēmumu pamatkapitālā” (UPDK 0651004 veidlapa; 4. pielikums).

3.5. Bankai ieguldījumu pārskatos skaitļi jāuzrāda veselos tūkstošos latu vai veselos procentos.

3.6. Bankai 30 dienu pirms būtiskas līdzdalības iegūšanas uzņēmuma, bankas, finansu iestādes vai palīguzņēmuma pamatkapitālā rakstveidā jāinformē Finansu un kapitāla tirgus komisija par paredzēto līdzdalības iegūšanu.

3.7. Bankai, kuras uzraudzība saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 50.1 panta prasībām tiek veikta, pamatojoties uz konsolidētajiem finansu pārskatiem, šie noteikumi jāievēro, pamatojoties uz individuālajiem finansu pārskatiem.

 

4. Pārskatu sagatavošana

4.1. “Pārskatā par būtisku līdzdalību uzņēmuma pamatkapitālā” jāuzrāda:

4.1.1. reģistrētais uzņēmuma pilnais nosaukums, reģistrācijas vietas kods atbilstoši starptautiskajam standartam ISO 3166 “Valstu un to teritoriju nosaukumu kodi: 1. daļa: Valstu kodi” un reģistrācijas numurs attiecīgajā reģistrā (rezidentiem — Latvijas Republikā, nerezidentiem — attiecīgajā ārvalstī);

4.1.2. uzņēmuma piederība tautsaimniecības nozarei atbilstoši “Eiropas Savienības ekonomiskās darbības statistiskajai klasifikācijai” (NACE);

4.1.3. līdzdalības daļa;

4.1.4. balsstiesību daļa;

4.1.5. līdzdalības bilances vērtība;

4.1.6. līdzdalības bilances vērtības attiecība pret bankas pašu kapitālu.

4.2. “Pārskatā par ieguldījumiem kustamajā un nekustamajā īpašumā un līdzdalību uzņēmumu pamatkapitālā” jāuzrāda:

4.2.1. kustamā un nekustamā īpašuma bilances vērtība;

4.2.2. būtiskas līdzdalības uzņēmumu pamatkapitālā bilances vērtības un līdzdalības uzņēmumu pamatkapitālā, kas nav būtiska, bilances vērtības kopsumma;

4.2.3. ieguldījumu kopsummas attiecība pret bankas pašu kapitālu.

4.3. “Pārskatā par ieguldījumiem kredītiestāžu un finansu iestāžu pamatkapitālā un subordinētajā kapitālā” par katru būtisku līdzdalību kredītiestāžu un finansu iestāžu pamatkapitālā jāuzrāda:

4.3.1. reģistrētais kredītiestādes vai finansu iestādes pilnais nosaukums, reģistrācijas vietas kods atbilstoši starptautiskajam standartam ISO 3166 “Valstu un to teritoriju nosaukumu kodi: 1. daļa: Valstu kodi” un reģistrācijas numurs attiecīgajā reģistrā (rezidentiem — Latvijas Republikā, nerezidentiem — attiecīgajā ārvalstī);

4.3.2. kredītiestādes vai finansu iestādes grupas norāde, izmantojot šādus saīsinājumus: banka — BNK, apdrošināšanas sabiedrība — APS, pensiju fonds — PNF, cita finansu iestāde — CFI;

4.3.3. līdzdalības daļa;

4.3.4. balsstiesību daļa;

4.3.5. līdzdalības bilances vērtība;

4.3.6. subordinētajā kapitālā veikto ieguldījumu bilances vērtība.

4.4. “Pārskatā par pārņemto līdzdalību un līdzdalību palīguzņēmumu pamatkapitālā” par katru būtisku līdzdalību jāuzrāda:

4.4.1. reģistrētais uzņēmuma pilnais nosaukums, reģistrācijas vietas kods atbilstoši starptautiskajam standartam ISO 3166 “Valstu un to teritoriju nosaukumu kodi: 1. daļa: Valstu kodi” un reģistrācijas numurs attiecīgajā reģistrā (rezidentiem — Latvijas Republikā, nerezidentiem — attiecīgajā ārvalstī);

4.4.2. uzņēmuma piederība tautsaimniecības nozarei atbilstoši “Eiropas Savienības ekonomiskās darbības statistiskajai klasifikācijai” (NACE);

4.4.3. pārņemtās līdzdalības un līdzdalības palīguzņēmuma pamatkapitālā līdzdalības daļa, balsstiesību daļa un līdzdalības bilances vērtība.

 

5. Pārskatu iesniegšanas kārtība

5.1. Bankai ieguldījumu pārskati jāsagatavo par stāvokli pārskata gada 30. jūnijā un 31. decembrī un jāiesniedz Finansu un kapitāla tirgus komisijai līdz nākamā mēneša 15. datumam.

 

 

1.pielikums

UPDK 0651001

1PIELIK COPY.GIF (36954 bytes)

2.pielikums

UPDK 0651002

2PIELIK COPY.GIF (60127 bytes)

3.pielikums

UPDK 0651003

3PIELIK COPY.GIF (42581 bytes)

4.pielikums

UPDK 0651004

4PIELIK COPY.GIF (40006 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!