• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts budžets nu deputātu svaru kausos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2001., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 6.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

08.11.2001., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžets nu deputātu svaru kausos

Vents Balodis, Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, — “Latvijas Vēstnesim” vakar, 7.novembrī

BALODIS1.JPG (12325 bytes)Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

— Paredzēts, ka 29.novembrī Saeima varētu pieņemt likumu par valsts budžetu 2002.gadam. Vai šis datums, jūsuprāt, ir reāls?

— Galvenais, lai Valsts prezidente varētu izsludināt šo likumu jau šogad, lai ar 1.janvāri varētu sākties budžeta likumā paredzētā finansēšana. Tādēļ Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir sagatavojusi īpašu grafiku, lai mēs laikus varētu pieņemt šo valstij visnozīmīgāko likumu par budžetu. Esmu gandrīz vai pārliecināts par to, ka 29.novembrī valsts budžeta likumprojekts tiks izskatīts un pieņemts otrajā jeb galīgajā lasījumā. Savukārt 22.novembrī, nedēļu iepriekš, tiks apspriesti un akceptēti 8 valsts budžeta likukmu papildinošie likumprojekti. Šī laika distance ir nepieciešama tādēļ, lai mēs laikus varētu ņemt vērā iespējamos jaunos skaitļus. Lai varētu iestrādāt visus priekšlikumus galvenajā valsts budžeta likumprojektā līdz tā otrajam lasījumam.

Varu nomierināt it visus “Latvijas Vēstneša” lasītājus. Proti, likums par valsts budžetu noteikti tiks izsludināts šā gada decembra sākumā un stāsies spēkā 2002.gada 1.janvārī.

— Vai priekšlikumi no Saeimas frakcijām un komisijām attiecībā uz valsts budžetu 2002.gadam pienāk un vai lielā skaitā?

— Šodien, 7.novembris, ir pēdējais datums, kad deputāti var iesniegt priekšlikumus, kas skar nodokļu likumu paketi. Bet piektdien, 9.novembrī, būs pēdējā diena, kad deputāti varēs iesniegt ierosinājumus vai labojumus valsts budžetam 2002.gadam. Pēc tam visus priekšlikumus vēlreiz izskatīs Ministru kabinets. Un tikai tad, pateicoties Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas pūliņiem, apkopojot un izvērtējot visus priekšlikumus, 29.novembrī likums par valsts budžetu 2002.gadam varētu tikt pieņemts. Paredzu tomēr, ka, tuvojoties Saeimas nākamrudens vēlēšanām, dažkārt būs arī nepārprotami politizēti priekšlikumi.

— Vai Saeima varētu izšķirties samazināt budžeta 2,5 procentu deficītu, palielinot prognozējamo ienākumu daļu vai arī samazinot budžeta izdevumus?

— Nedomāju, ka deputāti iesniegs priekšlikumus par izdevumu samazināšanu. Būdams Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vadītājs, neatceros gan tādu gadījumu, kad tiktu ierosināta budžeta izdevumu samazināšana. Parasti runa ir par izdevumu palielināšanu.

Ja vien mums izdosies nodrošināt nodokļu un nodevu iekasēšanu pietiekami labi un ja piepildīsies optimālās prognozes, tādā gadījumā budžeta deficīts nebūs 2,46 procenti, bet labvēlīgā ieņēmumu situācijā tas varētu būt 1 procents.

— Kādas, jūsuprāt, ir būtiskākās atšķirības, salīdzinot 2001. gada un 2002. gada valsts budžetu?

— Pirmām kārtām gribētu izcelt prāvākus asignējumus medicīniskajai aprūpei un arī valsts aizsardzībai un drošībai.

— Kā Saeima varētu reaģēt uz nesenajiem Starptautiskā valūtas fonda iebildumiem attiecībā uz Latvijas valsts budžeta 2002. gadam likumprojektu?

— Par šo jautājumu jau esam apspriedušies ar finansu ministru Gundaru Bērziņu, viņam piedaloties komisijas sēdēs. Mēs viņam vaicājām, vai Finansu ministrija un valdība ir sagatavojušas kādus pasākumus, kas varētu pazemināt budžeta deficītu. Ministrs pieļāva iespējas, ka varētu samazināt deficītu, taču atturējās mums tās nosaukt.

Domāju, ka ļoti lielas rezerves budžeta ieņēmumu palielināšanā ir saistāmas ar akcīzes nodokļu iekasēšanu. Īpaši tas attiecināms uz spirta un degvielas nelegālo vai puslegālo tirdzniecību diezgan plašos apjomos. Neapšaubāmi joprojām diezgan lielas rezerves ir gūstamas, uzlabojot un rūpīgi uzraugot nodokļu iekasēšanas sistēmu gan valstī kopumā, gan atsevišķās nozarēs.

Valsts nākamā gada budžets patlaban ir gluži vai kā svaru kausos, kur ieņēmumiem un izdevumiem vajadzētu tomēr būt līdzsvarā.

Mintauts Ducmanis, “LV” Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!