• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija šodien sirsnīgi sveic Viņa karalisko augstību Velsas princi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2001., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mūsu valstis ir gatavas, grib un spēj dot nozīmīgu ieguldījumu pasaules drošībā un labklājībā"

Vēl šajā numurā

08.11.2001., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija šodien sirsnīgi sveic Viņa karalisko augstību Velsas princi

Šodien, 8. novembrī, mūsu valstī divu dienu vizītē ierodas Apvienotās Karalistes troņmantnieks Viņa karaliskā augstība princis Čārlzs

HRH 3.JPG (55836 bytes)Lielbritānijas vēstniecības foto

Velsas princis Čārlzs dzimis 1948. gada 14. novembrī Londonā, Bakingemas pilī un ir Lielbritānijas karalienes Elizabetes II un prinča Filipa, Edinburgas hercoga, dēls. Velsas prinča pilns vārds ir Čārlzs Filips Arturs Džordžs (Charles Philip Arthur George). 1952. gadā, četru gadu vecumā, kad viņa māte kāpa tronī kā karaliene Elizabete II, viņš kļuva par troņmantnieku. Vienlaikus princis Čārlzs kļuva arī par Kornvolas hercogu (saskaņā ar karaļa Edvarda III 1337. gada hartu šis tituls tiek piešķirts valdnieka vecākajam dēlam). Skotijas aristokrātijas hierarhijā princis Čārlzs ir Rotsejas hercogs, Kērikas grāfs, Rentjū barons, Aeiljas un Skotijas princis un pārvaldnieks 1958. gadā vienpadsmit gadu vecumā viņš kļuva par Velsas princi un Česteras grāfu.

Velsas princis Čārlzs mācījies prestižajās Čīnas skolā un Gordonstounā Skotijā. Astoņpadsmit gadu vecumā viņš skolu apmaiņas programmas ietvaros vienu gadu mācījās arī Melburnā. Pēc tam princis Čārlzs Kembridžas universitātē studēja arheoloģiju, antropoloģiju un vēsturi. 1970. gadā viņš ar izcilību absolvēja Kembridžas universitāti, iegūstot bakalaura grādu. Tajā pašā gadā princis Čārlzs ieguva vietu Lielbritānijas parlamenta Lordu palātā. 1969. gadā princis Čārlzs kļuva par Velsas karaliskā pulka galveno pulkvedi, bet sešus gadus vēlāk viņš no Edinburgas hercoga pārņēma Velsas gvardu pulkveža titulu.

Velsas princis uzcītīgi apguva militārās zināšanas un prasmi, 1971. gadā Kornvolas Karaliskajā gaisa spēku koledžā apgūstot reaktīvās lidmašīnas pilotēšanu. Tajā pašā gadā princis Čārlzs iestājās Karaliskajā flotē, bet nākamajā gadā Karaliskajā jūras gaisa spēku bāzē Somersetā iemācījās vadīt helikopteru. Pēc tam princis Čārlzs iestājās Lielbritānijas 845. jūras gaisa spēku eskadrā un izpildīja desanta lidojumus no kuģa “Hermes”. 1975. gadā viņš komandēja piekrastes mīnu kuģi “Bronington”. Velsas princim ir Karaliskās flotes kapteiņa un Karalisko gaisa spēku kapteiņa dienesta pakāpes.

Velsas princis ir jau divdesmit pirmais šī titula mantotājs kopš septiņsimt gadiem Lielbritānijas vēsturē. Daudzus gadsimtus prinča loma nebija precīzi definēta, un ikviens Velsas princis zināmās robežās varēja pats interpretēt savu lomu valsts dzīvē. Taču princis Čārlzs, aktīvi iesaistoties Apvienotās Karalistes sabiedriskajā dzīvē, ir radījis jaunu veidu, kā Velsas princis labāk var kalpot savai tautai. Velsas princis veic ārkārtīgi aktīvu sabiedrisko darbību gan savā valstī, gan ārzemēs, gadā piedaloties līdz pustūkstotim dažādu sabiedrisko pasākumu. Viņš ir patrons vai prezidents apmēram divsimt organizācijām, kas rūpējas galvenokārt par jauniešu problēmām, kā arī partnerattiecību attīstīšanu starp biznesa struktūrām un vietējām kopienām sociālo jautājumu risināšanā. Viņa vadītie fondi palīdz jauniešiem atrast darbu, iesaistīties biznesā un īstenot savus projektus.

Velsas princis aktīvi piedalās arī vides aizsardzībā. Jau 1990.gadā viņš izveidoja BBC televīzijas programmu “Zeme līdzsvarā” (“The Earth in Balance”). Ievērības cienīga ir Velsas prinča praktiskā darbība viņa 1100 akru (apmēram 445 hektāri) lielajā zemes īpašumā Haigrovas Glosterā, kur konsekventi netiek lietoti minerālmēslojumi.

Plaši pazīstama ir prinča Čārlza kā Lielbritānijas mākslas patrona darbība. Daudz pūļu viņš veltī Lielbritānijas pilsētu tradicionālās ainavas saglabāšanai un arhitektūras pieminekļu, arī unikālās Vindzoras pils restaurēšanai.

Velsas prinča aizbildniecībā ir Lielbritānijas filharmonija, Karaliskā opera, BBC, Velsas nacionālais orķestris, daudzi kori, mūzikas skolas un mūzikas biedrības. Princis Čārlzs ir arī Lielbritānijas Karaliskās akadēmijas fonda goda prezidents, Nacionālās galerijas fonda patrons un Karaliskā mākslas kolekciju fonda priekšsēdētājs. 1991.gadā viņš kopā ar toreizējās Čehoslovākijas prezidentu Vāclavu Havelu nodibināja Prāgas kultūras mantojuma fondu. Atzīmējama arī Velsas prinča svētīgā darbošanās veselības aizsardzībā. Princis Čārlzs ir Karaļa fonda prezidents un labdarības organizācijas “SANE” patrons, un daudz dara veco ļaužu un nespējnieku aprūpē.

Ar savu augsto, dziļa intelekta un neizsīkstošas enerģijas bagātināto troņmantnieka pienākuma apziņu Velsas princis apliecina Britu karaļnama seno tradīciju aktualitāti arī mūsdienu dinamiskajā pasaulē.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!