• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maznodrošinātu cilvēku statusu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2001., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nacionālā teātra restaurāciju

Vēl šajā numurā

08.11.2001., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maznodrošinātu cilvēku statusu

Rīgas dome 6. novembrī pieņēmusi lēmumu “Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu Rīgā”. Tas nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot ģimene vai persona tiek uzskatīta par maznodrošinātu.

Par maznodrošinātu atzīstama viena atsevišķi dzīvojoša persona, ja tās ienākumi ir 75% no Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā (vidēji par iepriekšējo gadu) pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtības vidēji mēnesī vienam ģimenes loceklim. Rīgā patlaban tie ir Ls 63,35. Divu personu ģimenēm palīdzība tiks sniegta, ja ienākumi būs mazāki par 65% no pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtības vienam cilvēkam. Triju un vairāku cilvēku ģimenēs uz katru ģimenes locekli tiks rēķināti 50% no pilna iztikas minimuma preču un pakalpojumu groza vērtības vienam cilvēkam.

Šāds ienākumu līmenis noteikts tāpēc, ka ģimenēs ar vairākiem cilvēkiem mājsaimniecības izdevumi uz vienu cilvēku ir mazāki nekā atsevišķi dzīvojošām personām.

Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”, kas stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī, nosaka, ka pašvaldībai jāsniedz palīdzība maznodrošinātiem īrniekiem, ja viņi nespēj samaksāt īri un maksu par pamatpakalpojumiem citiem īpašniekiem piederošos namos. Maznodrošināti īrnieki ar citu dzīvojamo telpu jānodrošina arī tad, ja mājas īpašnieks (izīrētājs) pieņēmis lēmumu māju nojaukt vai veikt tajā kapitālo remontu.

Apkopotie dati liecina, ka denacionalizēto namu īpašnieki iesnieguši tiesā prasības pret 350 ģimenēm, kas nespēj samaksāt īri un maksu par komunālajiem pakalpojumiem. No nākamā gada 1. janvāra namīpašnieki drīkstēs paaugstināt īres maksu no 14,8 santīmiem par kvadrātmetru līdz 24 santīmiem.

Rīgas domes Komunālā departamenta Dzīvokļu pārvalde jau saņēmusi iesniegumus no 60 namīpašniekiem ar pieprasījumu atbrīvot mājas no īrniekiem tāpēc, ka tām nepieciešams kapitālais remonts. Jau aplēsts, ka šajos namos dzīvo 250 maznodrošinātu ģimeņu.

Rīgas dome jau agrāk pieņēmusi lēmumu, ka pildīs likumā “Par dzīvojamo telpu īri” noteikto, ka pašvaldībai jāpalīdz tādām maznodrošinātām personām, kas sasniegušas pensijas vecumu vai ir darbnespējīgas invaliditātes dēļ. Palīdzība sniedzama, ja ar maznodrošinātu personu kopā dzīvo un viņas apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona vai maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona, vai arī maznodrošināta persona, kura ir darbnespējīga invaliditātes dēļ.

Par maznodrošinātu atzīstama persona, kuras ienākumi un materiālais stāvoklis nepārsniedz attiecīgās pašvaldības domes (padomes) noteikto līmeni, bet kurš nedrīkst būt zemāks par līmeni kādu, pamatojoties uz likumu “Par sociālo palīdzību”, noteicis Ministru kabinets. Pēc Ministru kabineta noteikumiem par trūcīgām tiek atzītas tās ģimenes, kurās ienākumi uz katru ģimenes locekli ir mazāki par Ls 28,67. Tātad Rīgas pašvaldības pieņemtais lēmums ļaus palīdzēt plašākam cilvēku lokam.

Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!