• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tikai darbs ceļ uz arvien jaunām virsotnēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2001., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un brīves uguns arī caur mūsu mūžiem deg
Ar Lāčplēša garu, darbiem un stāju

Vēl šajā numurā

09.11.2001., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tikai darbs ceļ uz arvien jaunām virsotnēm

Vakar tika pasniegtas Latvijas Kvalitātes balvas

BER2.JPG (17001 bytes)
SIA “Biznesa augstskola “Turība”” Kvalitātes daļas vadītāja Inta Kalniņa no Ministru prezidenta Andra Bērziņa rokām saņem Kvalitātes balvu
BERZ3.JPG (16549 bytes)
SIA “Biznesa augstskola “Turība”” Administratīvās daļas vadītājs Uldis Strautkalns, ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis, “Turības” Kvalitātes daļas vadītāja Inta Krastiņa, Ministru prezidents Andris Bērziņš
BERZ4.JPG (18603 bytes)
SIA “Latvijas energoceltnieks” ģenerāldirektors Andris Pūce, valdes priekšsēdētājs Jānis Kols, ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis, Kvalitātes nodaļas vadītāja Eva Knikste un Ministru prezidents Andris Bērziņš

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Lai veicinātu visaptverošas kvalitātes vadīšanas principu ieviešanu mūsu valsts uzņēmumos, 1997. gadā Latvijā tika izveidota Kvalitātes balva. Tādējādi tika radīta iespēja novērtēt organizāciju darbību atbilstoši pasaulē visplašāk atzītajam izcilas uzņēmējdarbības modelim, ko izstrādājis Eiropas Kvalitātes vadības fonds. Balva tiek piešķirta divās uzņēmumu grupās: lielie uzņēmumi, kuros strādā vairāk nekā 250 darbinieku, un mazie un vidējie uzņēmumi, kuros strādājošo skaits nepārsniedz 250.

Uzrunājot Kvalitātes balvas ceremonijas dalībniekus, Latvijas Ministru prezidents Andris Bērziņš pauda gandarījumu par to, ka aizvien vairāk uzņēmumu iegulda līdzekļus pasākumos, kas vairo sniegto pakalpojumu kvalitāti un ļauj iekļauties Eiropas un pasaules apritē. Iepriekšējo gadu laureāti ar savu darbu ir pierādījuši, ka viņi veido Latvijas labāko uzņēmēju saimi. Ministru prezidents novēlēja veiksmi visiem, kas piedalījušies balvas izcīņā. “Bet pats galvenais — nodrošiniet savā uzņēmumā tādu kvalitāti, lai nebūtu neviena priekšā jāsarkst un lai varētu teikt: Latvija ir augsti attīstīta zeme, kurā viss notiek atbilstoši visaugstākajiem pasaules standartiem,” vēlēja Ministru prezidents.

Ekonomikas ministrs, Latvijas Kvalitātes balvas žūrijas komisijas vadītājs Aigars Kalvītis norādīja, ka šogad pieteikuma materiālus atbilstoši Latvijas Kvalitātes balvas un izcilas uzņēmējdarbības modeļa prasībām noteiktajā termiņā iesnieguši pieci uzņēmumi. Žūrijas komisija atzinusi, ka uzņēmumu pieteikumu materiāli un pretendentu sagatavotības līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir uzlabojies. Pieaugusi arī uzņēmumu ieinteresētība par tik sarežģītu un kompleksu pasākumu kā sava uzņēmuma pašnovērtējuma sastādīšana atbilstoši Latvijas Kvalitātes balvas modelim. Pozitīvi vērtējams tas, ka daži uzņēmumi piedalās Kvalitātes balvas izcīņā vairākus gadus, uzrādot arvien labākus rezultātus, sacīja A. Kalvītis.

Lielākās grūtības uzņēmumiem, sastādot pašnovērtējumus, bija jomās, kas saistītas ar darbinieku apmierinātību un vadību. Šīs jomas — pretēji klientu vēlmju pētīšanai un ciešai sadarbībai ar tiem — ne vienmēr uzņēmumos tiek uzskatītas par prioritāti. Tāpēc netiek izmantotas visas tās iespējas, ko sniedz darbinieku iniciatīvas atraisīšana, atzina A. Kalvītis.

Veicot pretendentu izvērtēšanu, žūrija secinājusi, ka vairāki uzņēmumi ir parādījuši augstus panākumus savā darbībā. Izmantojot Kvalitātes balvas modeļa priekšrocības, tie varēs sasniegt ne tikai augstus rezultātus Latvijā, bet arī radīt uzticamību ārzemju partneros.

Par sasniegumiem visaptverošās kvalitātes vadīšanas principu ievērošanā veicināšanas balvu žūrija piešķīra SIA “Tehnika”. Finālistu diplomu saņēma SIA “IT Alise”.

Par visaugstākajiem sasniegumiem visaptverošās kvalitātes principu ieviešanā Latvijas Kvalitātes balva mazo un vidējo uzņēmumu grupā šogad tika piešķirta SIA “Biznesa augstskola “Turība””, bet lielo uzņēmumu grupā — SIA “Latvijas energoceltnieks”.

Uzņēmuma “Latvijas energoceltnieks” valdes priekšsēdētājs Jānis Kols, pateicoties par piešķirto balvu, pauda gandarījumu, ka beidzot augstu novērtēti arī būvnieki. Iepriekšējos gados par augstākajai kvalitātei atbilstošiem tika atzīti pārtikas un medikamentu ražotāji, informatīvo pakalpojumu sniedzēji un satiksmes kompānijas — tradicionāli spēcīgas Latvijas nozares. Būvniecības straujā izaugsme finansiālajā ziņā ir gājusi roku rokā ar kvalitātes attīstību. Kompānija augstās kvalitātes sasniegšanas ceļu sākusi deviņdesmito gadu sākumā Vācijā, pēc tam tas turpinājies desmit pasaules valstīs trijos kontinentos. Tagad ir sasniegts starpfinišs. Nākamais mērķis ir piedalīties Eiropas kvalitātes balvas izcīņā, sacīja J. Kols. Viņš mudināja tāpat rīkoties arī citiem Latvijas uzņēmumiem.

Balvas autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Juris Gagainis. Balva simbolizē attīstību: vertikālā plakne ar asām šķautnēm asociējas ar precizitāti un dinamiku, bet zelta lode vidū simbolizē kvalitātes kritēriju centru.

 

Marika Līdaka, “LV” tautsaimniecības redaktore

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!