• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju laukos un tās attīstības perspektīvām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2001., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

13.11.2001., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju laukos un tās attīstības perspektīvām

Rezolūcija

Pagasts ir vēsturiskā lauku sabiedrības organizācijas forma Latvijā, kas savu dzīvotspēju apliecinājusi daudzu gadsimtu garumā. Lai kādi kungi nenāktu mūsu tēvzemē, lai kādas ticības vai ideoloģijas netiktu sludinātas, pagasta pašvaldība laiku lokos ir risinājusi vietējos jautājumus. Lēmusi tā, kā lauku ļaudis saprot taisnību un lietderību.

Izvirzot Latvijai globālus mērķus (Eiropas Savienība un NATO), lauku ļaudis ir atstāti pabērnu lomā. Aukstasinīgi tiek spriests par strukturālām pārmaiņām, kurās vairs nebūtu vietas tradicionālajam saimniekošanas veidam, kurš laukos trešās atmodas laikā tika atjaunots. Tiek piedāvāta liela mēroga saimniecību veidošana, lauku apmežošana, cilvēks laukos ar savām ikdienišķajām rūpēm kļuvis nesvarīgs, tiek vērtēti “cilvēkresursi”.

Jēdziens “reģionālā attīstība” tiek lietots tikai deklaratīviem mērķiem. Patiesībā neviena valdība nav nopietni pievērsusies attīstību veicinošu priekšnosacījumu radīšanai visā valsts teritorijā, trūcīgie attīstības resursi gandrīz pilnā apmērā tiek virzīti uz dažām pilsētām. Savus priekšvēlēšanu solījumus attīstīt infrastruktūru laukos Saeimas un valdības politiķi pēc ievēlēšanas ātri aizmirst.

Administratīvi teritoriālās reformas koncepcija tiek pamatota ar sagrozītiem faktiem un politiskiem paziņojumiem, nevis ar ekonomiskiem aprēķiniem un iedzīvotāju viedokļa publiskošanu. Vēl līdz šim laikam nav aprēķinātas reformas patiesās izmaksas. Lai noslēptu patiesību, propagandisti stāsta par “informēto iedzīvotāju viedokli”, nevis visu iedzīvotāju viedokli. Tikai Starptautiskajam valūtas fondam netiek slēpti reformas patiesie mērķi — samazināt finansējumu pašvaldībām.

Lauku attīstība ir lauku cilvēku kultūras, sociālo un ekonomisko iespēju nodrošināšana, lai lauku cilvēks, neaizmūkot uz pilsētu vai ārzemēm, sasniegtu labklājību. Lai to sasniegtu, jārada infrastruktūra, kas būtu piemērota saimnieciskajai darbībai. Jārada apstākļi jaunatnes motivācijai dzīvot un strādāt laukos. Tas sasniedzams, atklājot katra pagasta īpatnējās iespējas un attīstības priekšrocības. Attīstību nepanāks, pasliktinot situāciju vai pat slēdzot lauku slimnīcas, skolas, bibliotēkas, kultūras namus un aizlaižot postā ceļus.

Varas partijas ir aizmirsušas, ka jākalpo tautai. Ja reformas centrā nebūs lauku cilvēka intereses, tad tāda reforma Latvijas tautai nav vajadzīga.

Latvijas Pagastu vadītāju sapulce:

1. Pozitīvi vērtē Zemkopības ministrijas piedāvātos lauku attīstības principus, taču ar nožēlu konstatē, ka reāli resursi ne no valsts, ne no Eiropas Kopienas budžeta joprojām nav saņemti.

2. Konstatē, ka vietējo pašvaldību finansējums ir nepietiekams. Iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju, izņemot Rīgu, visos Latvijas reģionos pēdējos četros gados arvien tālāk atpaliek no Eiropas Savienības vidējā. Jāsakārto valstī esošie resursi, jārod papildu finansu līdzekļi un mehānismi, kas veicinātu lauku pašvaldību attīstību un esošās infrastruktūras saglabāšanu un uzlabošanu.

3. Aicina Ministru kabinetu izpildīt valdības atzītos reformas priekšnosacījumus:

• sakārtot un attīstīt lauku autoceļus,

• izveidot pašvaldību vienotu informācijas sistēmu,

• informēt un ieinteresēt sabiedrību,

• pilnveidot izglītības iestāžu tīklu,

• nodrošināt robežu aprakstus un īpašuma reģistrāciju,

• pārkārtot pasta un telekomunikāciju sakarus,

nodrošinot šiem uzdevumiem patiesu prioritāti un to izpildei atbilstošu finansējumu.

4. Aizrāda valdībai, ka reforma nav veicama bez vēlēšanu likuma izmaiņām, kas nodrošinātu pārstāvniecību no katras pirms reformas pastāvošās administratīvās teritorijas.

5. Konstatē, ka vārds “novads” tautā tiek lietots pavisam citā nozīmē, nekā iecerēts likumos.

6. Aicina politiskās partijas Saeimas vēlēšanās startēt nevis ar pagastu pašvaldību likvidācijas modeli, bet gan piedāvāt 21.gadsimta modernā pagasta modeli.

7. Aicina Saeimu nodrošināt referendumu par administratīvi teritoriālās reformas veikšanu katrā reformējamā pašvaldībā.

8. Uzdod Pagastu apvienības valdei izstrādāt rīcības programmu un kopā ar Latvijas Pašvaldību savienības administrāciju regulāri strādāt pie šīs programmas realizācijas.

Pagastu apvienības valdes priekšsēdētājs G.Laicāns

Ķekavā, 2001.gada 9.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!